Kattaus kauneinta Saimaata: Puumalan Norppapolulla pääset heti ihanuuksien lähelle

Yhteistyössä Puumala

Norppapolku 13 km (osakierrokset 2,8–4 km)
Kulkuaika 5 h
2 tulipaikkaa, 4 uimarantaa, retkisatama ja käymälä
Lähtöpaikka kartalla Autolla joko Puumalan satama tai Kaivannon P-paikka.
Norppapolun info

Saimaata Lietveden sillalta nähtynä.

Saimaan sylissä, kimmeltävien vesireittien ja henkeäsalpaavien kallioiden keskellä, on Puumalan kirkonkylä. Sen maisemaa hallitsee aivan Puumalan sataman vierestä lähtevä, 781 metriä pitkä ja 31 metriä korkea Saimaan silta. Silta on jo itsessään nähtävyys, sillä sen erikoisuus on kevyelle liikenteelle – eli esimerkiksi retkeilijälle! – tarkoitettu hissi, jolla pääsee kirkonkylän ja sataman tasolta sillan kannelle. Tästä sillalta alkaa Norppapolku, Puumalan uusi retkeilyreitti, joka vie kulkijan suoraan Saimaan ihaniin maisemiin.

Saimaan silta Puumalan satamasta nähtynä. Vasemmalta pääsee hissiin, joka vie ylös sillalle ja kahvilaan.

Norppapolun koko pituus on 13 kilometriä, mutta reitistä voi hyvin kulkea vain osan. Polku koostuu itse asiassa kolmesta rengasreitistä, jotka voi kaikki kulkea erikseen: Kitulan lenkki (n. 3 + 3 km), Kaivannon kieppi (4 km) ja Kotkatsaaren kierros (2,8 km). Kaikilla osilla on oma, erilainen luonteensa.

Autolla paikalle voi tulla joko Puumalan kirkonkylään – sataman lähellä on runsaasti parkkipaikkoja – tai sitten Kaivantoon. Puumalan kirkonkylässä tarkoitus on vain suunnistaa satamaan, joka on heti sillan kupeessa. Hissillä ylös sillalle ja sillan yli, ja tuota pikaa onkin jo reitin varsinaisessa lähtöpisteessä. Sillan jälkeen riittää, että ensimmäisestä risteyksestä kääntyy oikealle (tienviitassa lukee Kotiniementie) ja kulkee edelleen parikymmentä metriä valtatien suuntaisesti. Silloin päätyy Norppapolun varsinaiseen lähtöpisteeseen ja ensimmäiselle opastaululle.

Tästä alkaa varsinainen Norppapolku! Polku on merkitty selvästi keltaisin nauhoin.

Me lähdimme liikkeelle Kaivannon parkkipaikalta, koska olimme tulleet melontaretkeltä Puumalan saaristosta. Kaivannon parkkipaikalla on hyvä täydentää vesivarastoja, koska siellä sijaitsee vedenottamo ja siellä on myös ilmainen vedenjakelupiste. Kaivannosta on myös hyvä lähteä, jos haluaa tehdä vain lyhyen päiväretken, koska sieltä on helppo kiertää joko Kaivannon kieppi tai Kotkatsaaren kierros. Näillä osuuksilla löytyvät ehkä koko polun upeimmat järvimaisemat!

Kaivannon kallioista rantaa.

Kotkatsaaren kierros

Kaivannosta lähtiessä reitti kulkee hetken aikaa tien vierttä. Vaikka Kaivannon parkkipaikalla ei olekaan mitään taukopaikkaa, Kotkatsaaresta löytyy aivan upea paikka, Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitämä retkisatama. Retkisatamaan pääsee Norppapolun haaraa pitkin. Ensin kuljetaan Kaivannosta tien vierttä ja vähän tietäkin pitkin etelään Kotkatsaareen päin, ja saaressa sitten käännytään oikealle Kerminhiekantielle. Sitten vielä heti oikealle, ja siitä alkaa sukellus metsän syvyyksiin.

Retkisatamaan vievä polku.

Retkisatamasta löytyy puuvaja ja tulipaikka…

… ja siisti huussi!

Kotkatsaaren kierroksella reitti kulkee jylhien kallioiden ja kimmeltävien poukamien välistä.

Kierroksen puolivälistä löytyy myös vieraskirja. Ihanimmat kohteet olivat kuitenkin vasta edessä, joten en osannut vieraskirjaan vielä kiittää niistä.

Vieraskirja (postilaatikossa) ja opastaulu Kotkatsaaren kierroksella.

Jos kiertäessä tulee kuuma, polun varrelta löytyy tältäkin osuudelta peräti kaksi uimarantaa.

Huumaava suopursun kukinta ei jätä ketään kylmäksi.

Kotkatsaaren kierros päättyy tielle, josta siirrytään takaisin Kaivantoon. Jo tällä kierroksella tuli esimakua siitä, että reitillä pääsee näkemään näyttäviä kallioita ja sinistä Saimaata.

Kaivannon kieppi ja Kitulan lenkki

Kaivannon kiepillä Norppapolku muuttuu varsinaiseksi maisemien ilotulitukseksi. Melko pian, kun polku taas sukeltaa tieltä takaisin metsään, reitti kiipeää kalliota ylös ja kulkijan eteen avautuu henkeäsalpaava maisema! Tässä paikassa aika pysähtyy.

Koska kuljimme koko Norppapolun, emme kiertäneet Kaivannon kiepistä kuin sen itäosan. Norppapolku jatkui tästä eteenpäin Kitulan lenkkinä. Tälläkin osuudella oli huikeita maisemia, juuri sellaista Saimaata, jota retkeilijät ovat aina halunneet nähdä.

Kitulan lenkillä tuli vastaan hyvin monipuolista metsää, kuten tämä lehto saniaisineen. Kesän vihreys oli käsinkosketeltavaa. Metsä hengitti ja antoi meille happea jatkaa matkaa.

Kuusimetsän vehreyttä Norppapolulla.

Kitulan lenkki ylittää Luukkolantien pian tämän kohdan jälkeen. Sitten polku kiipeää ylös ja siltä erkanee yhdyspolku, jota pitkin pääsee takaisin koko Norppapolun lähtöpisteeseen ja Puumalan keskustaan. Me seurasimme Kitulan lenkkiä kuitenkin eteenpäin yli kallioiden ja mäntymetsän peittämän Huutovuoren. Polku laskeutuu alas aika jyrkästi ja päätyy lopulta seuraamaan hetken matkaa pyörätietä. Tässä vaiheessa pitää olla tarkkana, ettei kadota keltaisia viittoja näkyvistä. Tarkkuus palkitaan, sillä polun ehkä upeimmat kohdat ovat vieläkin edessä.

Opastaulun jälkeen ollaan pian Kaivannon kiepin osuudella, sen länsipuolella. Täältä tulevat näkyviin Saimaan pienet ihanuudet, piskuiset kallioluodot, joilla norpatkin saattavat keväisin lekotella.

Tämä polku todella palkitsee kulkijansa. Juuri kun luulee nähneensä jo kaikki ihanat paikat, seuraavan mutkan jälkeen paljastuu vain lisää! Ja vielä lisää!

Vaikka koko Norppapolun pituus onkin peräti 13 kilometriä, reitin lopulla ei voi kuin vain hymyillä. Tänne pitää palata vielä monta kertaa uudestaan, ajan kanssa nauttimaan yhdestä Suomen hienoimmista luontopoluista!

Reitin lähtöpiste kartalla.

Sijainti: N=6820800,049, E=562409,917 (ETRS-TM35FIN)

Huom! Norppapolun rakenteita on kehitetty tämän jutun julkaisemisen jälkeen. Lue tuore retkiselostus tästä!

Lue myös:

Pala kauneinta Suomea! Puumalan saaristoreitti on 60 kilometrin matka Norpan ja Nestorin maisemissa

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Linkit:
 Visitmikkelin sivut (kartta sivuilla) ja retkipaikan artikkeli […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.