Helppo kuuden kilometrin kierros Puumalassa: tällainen on laavullakin kruunattu Kukkeistenpolku

Puumalan kirkonkylän läheisyydessä sijaitsee mukava Kukkeistenpolku, jota tallustaessa on mukava rauhoittua. Reitti kulkee suurimmaksi osaksi kangasmetsissä, mutta matkalle osuu myös viehättävä suomaisema, jota voi ihailla suon laidalla sijaitsevalta laavulta. Matka sujuu metsäteitä, polkuja ja pitkospuita pitkin.

Kukkeistenpolku Puumalassa
Päivämäärä: 11.8.2018
Luontopolkumiehen reittinumero: 31
Reitin pituus: 6 km
Kohokohdat: Vaihteleva polku, pitkospuureitit
Opasteet ja kyltit: Opastus Ok. Yksi hieman epäselvä risteys.
Parkkipaikka: Takakujan varrella tilaa useammalle autolle. Paikka kartalla.
Varusteet/jalkineet: Puumalan nettisivulta löytyvässä esitteessä suositellaan vedenpitäviä saappaita tai vaelluskenkiä. Nyt kuivaa.
Keskivaativa reitti
Yksi tulipaikka

Tämä reitti oli minulle tuttu lähinnä 1980-luvun talvista, jolloin hiihdin jotakuinkin samaa reittiä ympäri, Puumalan latuverkoston kymppi kun kiertelee juuri nämä maastot. Olen myös kävellyt reitin kerran, muutama vuosi sitten joulupäivänä! Silloin oli tosi kosteaa, nyt pitkospuiden vieressäkin olin ihan kuivaa. Normaalina kesänä vedenpitävät jalkineet ovat varmasti tarpeen.

Kukkeistenpolun reitin voi aloittaa pururataa pitkin huoltotiloilta, silloin se lienee juuri 10 kilometrin pituinen. Päätin kuitenkin nyt etsiä myös lähtöpisteen Takakujalta. Se löytyi  helposti. Tien laidassa on tilaa useammalle autolle.

Aloitin kävelyn ja yritin kiinnittää huomiota opasteisiin. Siniset reittimerkinnät ovat hyvin näkyvissä heti alusta alkaen.


Muutaman sadan metrin päässä reitti yhtyy pururataan, ja tässä kohtaa merkinnät olivat hieman epäselvät. (Nyt lisäys marraskuulta 2019. Puumalassa on tehty hienoja uusia opasteita, mutta tämä kohta on yhä epäselvä. Reitti tulee tämän kuvan vasemmasta reunasta ja mukavin reitti jatkaa polkua on suoraan – eli tämän kuvan oikeasta reunasta tietä pitkin eteenpäin. Sininen reittiopaste vie kohti kirkonkylää eli toimii hyvin, jos olet aloittanut Kukkeistenpolun kävelyn sieltä ja olet tässä jo kävellyt 7 km.)

Tiesin, että minun tulee jatkaa pururataa myötäpäivää hetken mittaa, sitten löysinkin jo seuraavan sinisen reittitolpan. Matka jatkuu mänty- ja sekametsiä pitkin. Suuri osa ensimmäisestä puoliskosta kävellään metsäteitä pitkin, välillä kuitenkin reitti muuttuu kapeahkoksi poluksi.


Mäet ovat kohtuullisia, korkeuseroa kertyy noin 40 metriä. Korkeimmillaan reitti käy noin kahden ja puolen kilometrin taivalluksen jälkeen, mäntymetsässä. Minulla on muistikuva, että nuoruuden hiihtolenkeillä tästä näki Saimaalle, nyt se vilahtaa vain vähän mäntyjen välistä. Ja muutakin vilahti juuri näissä maisemissa: hetki kuvan oton jälkeen polun yli juoksi supikoira. Ja taas hetkeä myöhemmin polun yli loikki kettu.


Polun korkeimman kohdan jälkeen laskeudutaan komeaan korpikuusikkoon. Samalla reitti kääntyy takaisin lähtöpistettä ja Puumalan kirkonkylää kohti.

Marraskuu 2019. Näillä tienoilla on hieman eri näköistä metsänhoitotöiden jäljiltä. Polkua on kuitenkin yritetty pitää kunnossa.

Saavutaan suo-osuuksille, joissa pitkospuita riittää.


Ensimmäisen (ja juuri kunnostetun) pitkospuuosuuden jälkeen saavutaankin laavulle, jossa on tulentekopaikka ja melko paljon polttopuutakin tarjolla.

Postilaatikosta löytyy vihko, johon voi merkitä nimensä. Tänään en muita kävelijöitä nähnyt reitillä, mutta edellisenä päivänä oli muutama porukka käynyt ainakin laavulla, sen totesin vihkosta.


Matka jatkuu pitkospuita pitkin. Kivutaan yhden kallion yli ja saavutaan sähkölinjalle. No, seuraava kilometri onkin käytännössä tätä yhtä sähkölinjaa pitkin aina pururadalle asti.


Lopulta saavuin pururadan laitaan ja kurvasin taas kohti aloituspistettä. Tässä kohdassa satunnaisen kävelijän tulee siis muistaa, että kyltti ”Koskenselkä” vie lähtöpisteelle. ”Kukkeistenpolku”-kyltti tuntuu näyttävän tässä sinne suuntaan, josta olen juuri tulossa. Toisaalta, toki ympyräreitin voi kulkea molempiin suuntiin, taisin olla itse vain urautunut kiertämään sen vastapäivään hiihtolenkkieni takia.


Parisataa metriä, ja saavuin takaisin autolle. Aikaa kävelyyn meni pienen laavulla vietetyn juomatauon (ja lukuisien lyhyiden kuvaustaukojen) kera puolitoista tuntia. Mietin itsekseni, että tälläkin reitillä näkisin mielelläni muutaman infotaulun, joissa voisi kertoa Kukkeistensalosta ja sen luonnosta, esimerkiksi viimeisen kuvani amiraaliperhosesta. Voisiko reitin muuttaa ihan luontopoluksi?

Sijainti: N=6823236.853, E=563000.184 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=61.537478433435574, lon=28.185049102097118

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Puumalassa:
Norppapolku
Loketon onkalo
Metso-polku Nestorinrannassa

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.