Milloin saat tehdä nuotion milloin et? Kertaa aina nämä 10 tärkeää asiaa!

Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus. Lainvastainen tulien tekeminen esimerkiksi metsäpalovaroituksen aikana on paitsi todellinen uhka, myös erittäin epäsopivaa käytöstä: tällaista esimerkkiä et todellakaan halua antaa lapsillesi, kanssaretkeilijöillesi tai some-seuraajillesi. Kesän 2018 metsäpalouutisten innoittamana kokosimme kymmenen kohdan muistilistan nuotiontekijälle!

1. Tarvitsetko oikeasti tulta?

Oletko tullut ajatelleeksi, että superherkulliset eväät voi nautiskella retkellä myös ilman nuotiota? Erilaisissa termareissa mukaan saa vaikka minkälaista evästä, niin kylmää kuin kuumaakin. Ruokatermarissa mukana kulkeutuu vaikkapa jätskiannos tai maukas keitto, ja juomatermoksessa kahvi, tee tai kuuma kaakao. Herkuttelemalla ilman tulta säästät arvokkaita polttopuita, joiden roudaaminen tulipaikoille verovaroin ei ole ihan halpaa.

2. Ota etukäteen selvää kohteesta: mitkä ovat alueen säännöt ja viralliset tulipaikat?

Hyvillä ennakkovalmisteluilla voi välttää monta hankalaa tilannetta, eikä se ole mitään rakettitiedettä. Googleta suunnitelmissasi oleva retkikohde ja ota selvää, onko kohteessa tai reitin varrella virallisia tulipaikkoja, tai tarvitsetko tulentekoon luvan maanomistajalta tai Metsähallitukselta. Varaa reppuun omat sytykkeet ja jos mahdollista, ota mukaan omat puut. Varmista vielä ennen tulentekoa, että alueelle ei ole annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitusta.

3. Tarkista aina varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroitukset löydät aina helposti Ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Tsekkaa kartta ennen retkeä. Varoituksen aikana ainoastaan maasta eristettyihin hormillisiin tulipaikkoihin saa yleensä tehdä tulet, mutta tulenteko voidaan kieltää jopa niissä, jos on aihetta epäillä, että kipinöitä voi levitä kuivaan ja herkästi syttyvään maastoon. Joka tapauksessa varminta on olla tekemättä minkäänlaisia tulia, jos varoitus on voimassa. Et varmastikaan halua ottaa sitä riskiä, että eväshetkesi päätyy päivän uutisaiheeksi tulipalon muodossa?

Levinneen paljon jälkiä maastossa.

4. Jos teet tulet, käytä aina virallista tulentekopaikkaa

Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus, joten nuotiota ei voi tehdä minne sattuu. Ota etukäteen selvää retkikohteestasi: onko reitin varrella virallisia tulipaikkoja? Jos on, ja haluat nuotion varmasti tehdä, käytä aina virallista tulentekopaikkaa. Tällaiset rakennetut tulentekopaikat ovat kartalle ja maastoon merkittyjä, usein myös muita rakenteita (esim. puucee, laituri, puukatos, opastaulut tai viitat) sisältäviä taukopaikkoja.

Nuotiota ei saa tehdä myöskään maahan virallisen tulipaikan läheisyydessä, ei, vaikka virallinen tulipaikka ei olisikaan kaunis tai kauneimmalla mahdollisella paikalla, tai siellä olisi muita ihmisiä. Se, että joku on paikalle aiemmin nuotion tehnyt, ei tee nuotiopaikasta luvallista. 

Jos virallisia tulipaikkoja ei ole, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit etukäteen pyytää luvan tulentekoon maanomistajalta (ks. kohta 5) tai, päästäksesi helpommalla, pakkaa mukaan sellaiset eväät, jotka eivät vaadi tulentekoa.

5. Hanki tai varmista maanomistajan lupa

Tulien tekeminen muualla, kuin virallisella tulipaikalla, vaatii maanomistajan luvan. Saat tietää maanomistajan ottamalla yhteyttä Maanmittauslaitokseen. Tämä edellyttää kuitenkin joko sitä, että sinulla on paikan päällä netti- ja puhelinyhteys ja onnistut tavoittamaan maanomistajan oitis, tai sitten sitä, että tiedät jo etukäteen paikan, jossa haluat tulet tehdä, ja hoidat luvan kuntoon ennen retkeäsi.

Kansalaisen karttapaikasta saat näkyviin kiinteistöjen rajat ja kiinteistönumerot. Kiinteistönumeron avulla voit selvittää maanomistajan Maanmittauslaitokselta. Valtion mailla tulien tekemiseen luvan myöntää Metsähallitus.

Miten teen nuotion luontoystävällisesti? Lue ohjeet Luontoon.fi-palvelusta >>

Jos hankit luvan ennen retkeäsi, muista, että lupa ei päde, mikäli kyseiselle alueelle onkin siinä välissä tullut voimaan metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Maanomistajan luvallakaan tulta ei siis saa varoituksen voimassaoloaikaan tehdä.

Kuten huomaat, homma ei ole ihan simppeli – paljon vaivattomampaa on turvautua virallisiin tulipaikkoihin tai ilman tulta valmistettaviin eväisiin!

Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa on tulentekoon liittyviä poikkeuksia, jotka vaihtelevat alueellisesti esimerkiksi sen mukaan, liikutaanko luonnonsuojelualueella kuten kansallispuistossa. Jos aiot retkeillä näillä alueilla, ota aina etukäteen Luontoon.fi-palvelusta tai alueen luontokeskukselta huolellisesti selvää kohdealueesi mahdollisista poikkeussäännöistä tulenteon suhteen.

Lue lisää puunottoluvista (Metsa.fi) ja tulenteosta (Luontoon.fi) >>

6. Sopu antaa sijaa nuotiokehällä – älä tee omaa nuotiota

Saavuitko taukopaikalle eväshetki mielessäsi, mutta nuotiopaikalla onkin jo muita ihmisiä tulistelemassa? Tervehdi kohteliaasti ja istahda alas – saman nuotion ääreen. Vaikka et olisi ihmiskunnan sosiaalisimmasta päästä, ei sinun tule tehdä omaa nuotiota viereiselle tulipaikalle, saati ikinä paljaaseen maastoon hajuraon päähän. Jakamalla nuotion muiden retkeilijöiden kanssa säästät arvokasta polttopuuta. Nuotiolla jo istuskelevien ihmisten vastuulla on varmistaa, että heidän jälkeensä saapuvalla on tilaa istahtaa nuotion äärelle lepäämään ja evästelemään. Sopu antaa sijaa, joten otetaan toiset huomioon myös nuotiokehällä! Viimeksi tulilta lähtijät myös sammuttavat nuotion, vaikka se olisi toisten sytyttämä.

Huom! Korona-aikaan tulee turvavälit pitää taukopaikoillakin. Jos taukopaikalla on hiukankin ruuhkaa, jatka suosiolla matkaa. Kätevintä on varata mukaan eväät joiden kanssa et tarvitse tulipaikkaa, vinkkejä saat täältä >>

(Toim. huom. 4/2020) 

7. Jos mahdollista, ota omat puut mukaan

Tämä saattaa ensiku)ulemalta vaikuttaa hölmöläisen hommalta, mutta syy toiveeseen on yksinkertainen: polttamalla omia puitasi, säästät puuvaraston puita. Polttopuiden teko ja kuljettaminen tulipaikoille ei ole aivan halpaa, ja puuhuoltoon käytetty raha ja aika on aina pois muualta. Jos siis aiot tulistella vaikkapa lähellä kotiasi tai mökkiäsi sijaitsevalla tulipaikalla, jonka lähelle pääsee autolla, veneellä tai moottorikelkalla, ota ainakin siinä tapauksessa omat puut mukaan. Tämä on aivan erityisen huomaavaista silloin, kun tulipaikka on vaikkapa kyläyhdistyksen tai muun paikallisen, pienen toimijan hoidossa. Kannattaa muistaa myös se, että vaikka taukopaikalla olisi puuhuolto, puut voivat ajoittain olla loppu etenkin suosituilla kohteilla. Tuomalla pari omaa klapia, ei tulenteko ainakaan jää puiden puutteesta kiinni.

8. Tee vain sellainen nuotio, jonka tarvitset

Pienikin nuotio voi näyttää oikein tunnelmalliselta Instagram-kuvassa ja kypsentää tarvittavat ruuat – älä siis tuhlaa arvokasta polttopuuta kokoamalla ylisuurta nuotiota.

9. Älä revi tuohta tai oksia elävistä puista

Elävistä puista ei saa ottaa tuohta eikä oksia – se ei suinkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin. Ota siis omat sytykkeet mukaan jo kotoa tai kaupasta, ja käytä makkaratikuiksi vain maasta löytämiäsi oksia, ellei mukanasi tai tulipaikalla ole valmiita makkaratikkuja. Käteviä teleskooppimakkaratikkuja löytyy retkeilytarvikkeita myyvistä liikkeistä.

10. Sammuta nuotio kunnolla, aina!

Ellei nuotiolle ole eväshetkesi aikana ilmestynyt uusia tulistelijoita, tulee nuotio sammuttaa aina erittäin huolellisesti. Savuavalta nuotiolta ei saa jatkaa matkaa! Anna nuotion hiipua, ja sammuta se lopuksi huolellisesti vedellä tai lumella. Huonosti sammutettu nuotiopohja voi syttyä pitkänkin ajan kuluttua.

Jutun koonnut: Jonna Saari

Kuvat: Antti Huttunen

Retkipaikan toimituksen puolesta haluamme lämpimästi kiittää Metsähallituksen väkeä avusta artikkelin täsmennyksissä ja tarkistuksessa.

6 replies
  1. Retkikokki
    Retkikokki says:

    Ja tämän lisäksi:
    Hyviä ja kepeitä retkikeittimiäkin löytyy. Niillä keittää kahvit, lämmittää sopat, paistaa makkarat ja jopa lämmittää kohmeiset sormet. Ei niin tunnelmallista mitä räiskyvä ja savuttava nuotio, mutta varsin käytännöllistä! Kulkee helpommin mukana mitä halot. Ei tarvitse jännätä löytyykö matkan päässä nuotiopaikalta kuivaa polttopuuta.

    Vastaa
  2. Jaska
    Jaska says:

    Hormilla ei ole tekemistä sen kanssa onko tuli avotuli, siltä osin juttu hyvin harhaanjohtava.

    Vastaa
  3. Jukka Lehto
    Jukka Lehto says:

    Metsä tai ruohikkopalovaaran tarkistaminen aamulla ei ole täysin pätevä, koska Ilmatieteenlaitos voi päivittää tilannetta päivän aikana useitakin kertoja. Tämä tarkoittaa, sitä, että esim. klo 9:00 päivityksessä ei ole annettu metsäpalovaaraa, mutta klo 12:00 metsäpalovaara onkin sitten annettu. Muutoshistoriaa ei ole julkisesti näkyvissä, joten tämä voi pahimmillaan johtaa kiperiin sanaharkkoihin valvojan kanssa, vaikka tilanne ei maastossa muutukkaan samaan tahtiin. Pidempiaikaiseen ennusteeseen ei myös ole luottaminen.

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Kiitos huomiosta Jukka! Totta, luonnollisesti paras vaihtoehto on tarkistaa asia juuri ennen kuin aikoisi tulet sytyttää, jos se suinkin on mahdollista (eli kunhan alueella on kenttää). Olen nyt tarkentanut juttua tämän osalta.

      Vastaa
      • Jukka Lehto
        Jukka Lehto says:

        Ilmatieteenlaitos ei tietystikkään vaihda rajoitusta on-off-on päivän aikana tyyppisesti ja Ilmatieteenlaitoksen kanssa käymässäni keskustelussa päälle laitettua varoituksen poistamista tarkastellaan vasta seuraavana vuorokautena. Käsittääkseni tilannetta tarkastellaan taajaan, kun alkaa näyttää siltä, että varoitus on mitä ilmeisemmin pian laitettava.

        Tietysti tämänkin asian suhteen pitää olla järki mukana ja jos tuntuu kuivalta, niin omatoimisesti jätetään tulet tekemättä. Viime kesä oli tässä suhteessa hankala ja maakunnan sisällä tilanteet voivat paikallisesti vaihdella todella paljonkin. Vaikka kuuluvuudet ovat Suomessa hyvät, ei tarvitse kauaskaan mennä kun kuuluvuudet häviävät. Tällöin kysytään retkeilijältä tilannetajua asian suhteen.

        Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.