Taipalsaaren Ilkonsaari on yksi Suur-Saimaan helmistä

Suur-Saimaalta löytyy lukemattomia hienoja saariretkikohteita, mutta Ilkonsaaresta tuli ykkössuosikkini heti kun pääsin käymään siellä ensimmäisen kerran toissa kesänä. Nyt yhteisiä reissuja sinne mieheni kanssa on kertynyt jo neljä, ja ne on tehty purjeveneellä toukokuun ja syyskuun välillä. Reissuihin on mahtunut tuulta ja tyyntä, sillä Ilkonsaari sijaitsee aaltojen armoilla keskellä Suur-Saimaata.

  • Kohde kartalla
  • Reitti 1,5 km/suunta
  • Tulipaikka: Kyllä
  • Esteetön: Kyllä (reitti vaativa esteetön).
  • Muuta: Ortodoksisia rukoushuoneita.
  • Saapuminen julkisilla: Kesäkaudella risteilyjä Lappeenrannasta.
  • Saapuminen autolla: Ei mahdollista.
Ilkonsaaren osittain vedenalainen hiekkasärkkä.

Saarikokonaisuuteen kuuluu useampi saari, mutta käytännössä vain pääsaarella vieraillaan, sillä sieltä löytyvät laiturit, nuotiokatokset ja muut retkeilyrakenteet sekä saaren erikoisuus – ortodoksiset tsasounat. Ympärillä avautuvat aavat Ilkon- ja Vitsainselät ja syvänsininen Saimaa. Saaren päästä päähän kulkee helppokulkuinen luontopolku ja rantoja pitkin mutkittelee pikkupolkuja.

Ilkonsaaret veneestä nähtynä.
Upea auringonlasku Ilkonsaaressa.
Risti Ilkonsaaren etelänpuoleisella kalliolla.

Ilkonsaari on Saimaa Geoparkin kohde, sillä saari koostuu kahdesta erikoisesta kallioselänteestä, ja lisäksi saaren vieressä on harvinainen pitkä veden alla kulkeva hiekkasärkkä, jota veneilijöiden on syytä varoa. Saaresta löytyy niin sammal- kuin jäkäläpeitteistä kalliota ja sileää, paljasta rantakalliota. Yhteen rantakallioon on muovautunut aivan saimaannorpan muotoinen luonnon oma kahluuallas! Tarkenin istuskella siinä vielä syyskuun puolella auringon lämmittäessä. 

Luonnon oma kahluuallas.
Ilkonsaaren länsipuolen rantaa.
Yksi Ilkonsaaren monesta nuotiokatoksesta.

Ilkonsaaren erikoisuus ovat skiitat eli ortodoksiset rukoushuoneet, joista jokainen on nimetty jonkin toimivan luostarin mukaan. Tsasouniin on vapaa pääsy ja niiden ovet ovat avoinna vierailijoille ympäri vuoden. On jännittävää nähdä keskellä luontoa erilaisia pieniä kappeleita, joista jokaisessa on oma tunnelmansa. Uusin skiitta on valmistunut vuonna 2019. Pyhätöt sijaitsevat saaren luontopolun varrella, joten jos kävelee reilun kilometrin mittaisen polun, näkee samalla skiitat. Jokaisesta skiitasta löytyy vieraskirja, johon vierailijat voivat kirjata käyntinsä.

Ivronin luostarin skiitta.
Staraja Ladogan skiitta.
Staraja Ladogan skiitan upeita maalauksia.
Konevitsalainen skiitta.
Valamolainen skiitta.
Ilkonsaaren luontopolkua.
Jäkäläkallioita Ilkonsaaren itäpuolella.
Maisemaa Ilkonsaaresta idän suuntaan.

Ilkonsaaressa on kaksi laituria, joista saaren eteläpuolella oleva sopii isomman syväyksen veneille kuten purjeveneille, ja pohjoisempi laituri pienemmille veneille. Lisäksi saaresta löytyy ainakin neljä nuotiokatosta, polttopuita, kuivakäymälöitä ja roskiksia. Olemme kiinnittäneet veneemme etelälaituriin ja viettäneet iltoja nuotiokatoksessa lettuja paistaen. Saaren päästä päähän kävely on mukava aamu- ja iltalenkki ja löytyipä lenkin varrelta syyskuussa sieniäkin lisäevääksi. Uimaan pääsee lähes mistä vain, ja toukokuussa heitimmekin talviturkit juuri Ilkonsaaressa.

Letunpaistotulet.
Lisäevästä Ilkonsaaren metsistä.

Ilkonsaaren omistaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö ja saareen tehdään kesäkaudella risteilyjä Lappeenrannasta.

Sijainti: N=6787095.105, E=569339.929 (ETRS-TM35FIN)

Juttu julkaistu alun perin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    On tosiaan upea tuo auringonlasku!

    Me kävimme Ilkonsaaressa viime kesänä ensimmäistä kertaa ja tykästyimme paikkaan! Se on maisemiltaan erittäin hieno, mutta sen lisäksi skiitat lisäävät sen kiinnostusta entisestään.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.