Talvinen Mikonsaaren luontopolku, Lappeenranta

Olemme jo useaan kertaan kiertäneet Mikonsaaren luontopolun, joka on reilun kahden kilometrin mittainen lenkki Saimaan saaressa. Mikonsaareen pääsee ajamalla Kaukaalta Luukkaansalmen siltaa Vehkataipaleen suuntaan. Tie Mikonsaareen kääntyy vasemmalle melko pian sillan jälkeen. Luontopolun lähtöpaikka on Mikonsaaressa tien oikealla puolella.

Luontopolun varrelta löytyy uimaranta, Kotaniemen laavu, nuotiopaikka ja lähde. Polku on kesällä parhaimmillaan, kun voi käydä uimassa ja ottaa aurinkoa kallioilla. Silti lumimaisemissa tallailussakin on oma viehätyksensä. Tänä vuonna olemme kiertäneet polun keväällä, kesällä ja nyt marraskuussa ensilumen aikaan.

Polku on merkitty maastoon keltaisin nauhoin, joita on puissa melko tiheästi. Eksymisen vaaraa ei tiehen ja veteen rajautuvassa metsässä ole, vaikka poikkeaisi metsäpolulta kulkemaan osan matkaa rantakallioita pitkin. Varsinaista polkua seuraamalla tosin voi lukea matkan varrella opastauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta.

Alkumatkasta voi bongata myös linnunpönttöesittelyn, jossa on erilaisia linnunpönttömalleja. Se näyttää hauskasti lintujen rivitalolta!

Noin puolimatkassa polku haarautuu kahteen suuntaan, toinen reitti vie lähteelle ja toinen laavulle Kotaniemeen. Olemme kävelleet aina ensin laavulle ja poikenneet paluumatkalla lähteen kautta. Laavu on melko pieni, mutta näin lyhyellä polulla laavulla oleskelulle eikä pidemmälle evästauolle ole tarvettakaan. Kerran olemme paahtaneet laavun nuotiopaikalla vaahtokarkkeja.

Kotaniemen laavun nuotiopaikka.

Kotaniemen laavu keväällä

Kotaniemen laavu talvella

Kotaniemen laavun jälkeen polku lähtee poispäin rannasta ja nousee ylös metsätielle. Tieltä se poikkeaa vielä niemen toiselle puolelle Pienilahden rantaan. Rannassa polku käy näköalapaikalla pienen mäen päällä.

Takaisin tielle tullessa voi kävellä loppumatkan Mikonsaarentietä takaisin polun lähtöpisteeseen parkkialueelle. Lähde jää tien vasemmalle puolelle, sen betonirengas näkyy tielle asti. Lähdettä ympäröi rehevä lehtomaisema.

Mikonsaaren lähde.

Mikonsaaren lähteen lehtomaisemaa.

Voin suositella Mikonsaaren luontopolkua sunnuntairetkeilyyn tai kesällä auringonottoon rantakallioilla. Ainoa huono puoli polussa on, että Mikonsaareen kantautuu usein Kaukaan tehtaiden haju.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N=6774496.631867854, E=564077.0942647266

Juttu julkaistu aiemmin Näitä polkuja tallaan -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.