Kesän lämpöä ja menneen ajan tunnelmaa Lappeenrannan Karhusaaressa

Karhusaaren laavulla käy kuhina, kun saavumme saaren laituriin M/s Emilian kyydillä aurinkoisena heinäkuun lopun päivänä. Vaikka matkaa Lappeenrannan satamasta ei ole kuin kilometrin verran, vaatii saareen pääsy luonnollisesti kesäaikaan jonkun vedessä kelluvan kulkupelin. Talvisin saareen pääsee helposti jäitä pitkin kävelemällä tai hiihtäen.

Reitin pituus: 1,5 km

Tulipaikkoja 2 kpl, puuceet

Karhusaari kartalla

Saari on monelle paikalliselle tuttu jo sen pitkän historiankin vuoksi. 1930-luvulla saareen rakennettiin tanssipaviljonki ja ulkoilmaravintola, jonka kulta-aikaa olivat 1940- ja 50-luvut. Karhusaaren ja sataman Maalaislaiturin välisellä reitillä kävi vilske, kun juhlijoita kuljetettiin veneillä ravintolaan. Voi vain kuvitella, kuinka lämpimän kesäillan tuuli kävi lempeästi iholle ja moottoriveneen vauhti koitti sotkea kampaukset. Kevyet askeleet rantakallioilla ja sulavat liikkeet tanssiparketilla orkesterin soittaessa kesän pitkinä, valoisina iltoina.

Nyt paikasta on jäljellä enää hyvät muistot ja paviljongin rauniot. 1960-luvulla paikan suosio pikku hiljaa hiipui ja lopulta se koki viimeisen päivänsä vuoden 1979 lopulla, kun nuotiosta karannut tuli poltti rakennuksen maan tasalle. Paviljongin rauniot tulevat vastaan Karhusaaren luontopolkua kulkiessa ja ovat kieltämättä vaikuttava näky keskellä metsää. Nyt siitä on jäljellä enää kivijalka, kattopeltiä ja korkealle nouseva savupiippu.

Karhusaaren kiertävä luontopolku on reilun kilometrin mittainen ja matkan varrella on monta levähdyspaikkaa, jonne voi istahtaa toviksi, jos toiseksi nauttimaan kesäpäivästä. Lämpimiltä rantakallioilta näkee vastarannalta nousevat Lappeenrannan rakennukset ja samalla voi seurata ohi ajavia veneitä. Vaikka kaupungin äänet ja kirkonkellojen vaimea kumina kuuluvat hyvin veden yli, on olo levollinen. Voidaanko istua tässä koko päivä?

Sen lisäksi, että rantakallioille on mukava istahtaa viettämään kesäpäivää, tarjoaa levähdys- ja evästelyhetken myös saarella olevat laavut ja tulentekopaikat. Suurin laavu on heti laiturin vieressä rantakallioilla. Paikalle pääsee matalalla kynnyksellä viettämään kesäpäivää evästelyn ja uimisen merkeissä. Toinen, jo hieman enemmän elämää nähnyt laavu löytyy saaren länsireunalta. Se on sympaattinen, omassa rauhassa kallioiden välissä oleva pieni piilopaikka, jonne voi istahtaa ja antaa ajan vain kulua. Edellisten lisäksi saaren pohjoiskärkeen on rakennettu tulentekopaikka ja puucee.

Luontopolku itsessään on leppoisa kulkea. Suuria nousuja ei ole, ja reittiä helpottamaan on rakennettu portaita, kaiteita ja ylityspaikkoja. Luonto tarjoaa hyvän läpileikkauksen niin havumetsää kuin lehtomaista, runsasta lehtipuiden valtaamaa kasvustoakin. Reitin varrelta tekee mieli poiketa rantaan ihastelemaan maisemia tai painamaan kädet pehmeään, kallioilla ja kivillä kasvavaan sammaleeseen.

Kohteena Karhusaari on mukava, matalan kynnyksen kohde, jonne pääsee nykyään kätevästi noin 20 minuutissa reittiveneellä, joka kulkee saaren ja Lappeenrannan sataman väliä kesäaikaan päivittäin tunnin välein klo 10–18 (säävarauksella). Viimeinen kyyti Karhusaaresta lähtee klo 18.30 ja ajan saaressa viipymiseen voi valita itse. Saaressa on mahdollista myös yöpyä.

Jutun kirjoittamishetkellä Karhusaareen on vielä suunnitteilla mm. pieni kappeli, terassiravintola ja opastekyltit luontopolun varrelle. Reittiliikenne saareen on aloitettu kesällä 2022.

Sijainti: N=6771886.713, E=564013.588

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.