Paikallisten tuntema retkihelmi Sodankylän keskustan kupeessa: Kommattivaara kutsuu kaikkina vuodenaikoina

Kartta

Jopa täällä Lapissa lumi antaa vielä odottaa itseään, ja sitä odotellessa halusin tutustuttaa teidät erääseen asuinkuntani kohdehelmeen, jonka lumon sain itse kokea vuoden alussa.

Sodankylän keskustan vieressä on paikallisten hyvin tuntema ulkoilupaikka, joka tarjoaa pohjoisen luonnon ystävälle mitä hienoimman ja suhteellisen helposti lähestyttävän sukelluksen Lapin taikamaailmaan. Talvella puut nuokkuvat lumesta, ja kirkkaalla kelillä näköala huipulta aukeaa kauas. Oletko kuullut Kommattivaarasta?

Sodankylän keskustasta ajelee Kommattiin kymmenisen minuuttia. Vaaran juurella on Kommattilampi, jossa on talvisin avanto. Jos mieli tekee kuitenkin vaaran laelle ylhäisiin maisemiin, tulee autolla huristella pientä ja mutkittelevaa tietä vielä matkan verran ylemmäs. Tie päättyy parkkialueeseen, jonka kupeessa on välinevuokraamo ja kahvila.

Kommatissa on laskettelurinne hisseineen, mutta itse en ole laskettelevaa tyyppiä. Nautin enemmän saadessani lumikenkäillä näissä hienoissa maisemissa, hissukseen, omassa rauhassa.

Kevättalven auringon siivilöityessä lumisten puiden lomasta, oli Kommattivaaran metsä kuin satumaa. Lumimetsän kätköissä oli mukava kulkea verkkaiseen tahtiin, matkan päässä laskettelurinteestä. Metsässä tunnelma oli suojaisa ja salaperäinen, mutta huipulla, talvisen tunturituulen puhaltaessa, saimme ihastella avaraa maisemaa. Kommattivaara itsessään ei kaukaa katsottuna näytä kovin erikoiselta, mutta maisema huipulta on todella upea.

Horisontista tunnistin muun muassa Oratunturin. Luminen metsämatto näytti pörröiseltä ja jatkui maailman ääriin kaikissa valkoisen ja sinen sävyissä. Se oli kaunista  ja rauhoittavaa katseltavaa. Ei olisi arvannut, että Sodankylän keskusta oli vain kuuden kilometrin päässä!

Talvinen Kommatti sopii siis ainakin avantouimareille, laskettelijoille ja lumikenkäilijöille. Kaltaiselleni omasta rauhasta nauttivalle, verkkaiselle kulkijalle Kommatin metsistä vaikuttaa löytyvän kosolti autiota rauhaa.

Myös moottorikelkkareitille pääsee hyvin Kommatista. Alueella on lisäksi paljon latuja, joten hiihtäjäkin nauttii olostaan. Latukartta ja latujen huoltotilanteet löytyvät täältä.

Syksyllä ja talvella uskoisin Kommattivaaran tarjoavan myös hienon ja suhteellisen helposti lähestyttävän näköalapaikan revontulien kuvaamiseen. Tämä mahdollisuus on itseltäni vielä testaamatta.

Sulan maan aikaan Kommattivaaran ympäristössä on runsaasti polkuja seikkailtavaksi. Polut näkyvät muun muassa maastokartalla.

Kommattivaaralla on välinevuokraamon vieressä jonkin sortin tulipaikka, mutta suosittelisin ehkä kuitenkin ottamaan tänne eväät vaikkapa ruokatermarissa niin, että ne voi herkutella vaikka huipun upeissa maisemissa ilman tulta. Kommattilammen rannalla oleva kota, jonne on myös näkyvä viitoitus, ei ole vapaassa käytössä.

Koska lunta ei vielä ole, Kommattikin on edelleen helposti patikoitavissa jalan. Toivottavasti tänäkin talvena saadaan kuitenkin vielä kunnon lumivaippa, ja päästään samoihin tunnelmiin kuin näissä kuvissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.