Helposti tavoitettava Luvankoski Hyrynsalmella on loistava kohde myös lapsiperheelle

Luvankosken reitti 2 km
2 laavua
Kartta

Vierailin alkukesästä Kainuussa, tutustuen samalla alueen retkikohteisiin. Luvankoski oli yksi suosikkini. Luvankosken varressa menee lyhyt luontopolku, hieman alle 2 kilometriä pitkä. Reitin varrella on kaksi laavua, joista toinen tosin alkeellisempi. Alkeellisempi laavu oli tosin söpökin, sammalta katolla ja puukin siinä kasvoi. Pohja oli paljasta maata, mikä sai meidät skippaamaan tämän laavun.

Polku kiemurteli kosken lähettyvillä, ja kosken kuohut pystyikin kuulemaan koko matkan ajan. Kasvusto oli rehevää ja kaunista. Paikoin pitkospuut olisivat kaivanneet huoltoa, mutta huonommissakin kohdissa olivat kulkukelpoiset. Vauva kulki mukanani repussa ja koira hihnassa, joten ne toki toivat omaa hankaluuttaan pitkoksilla kulkemiseen. Reitti on lapsiperheidenkin kuljettavissa ja laavut huollettuja.

Huollettu laavu kauniilla rantakallioilla

Polun varressa on kylttejä, joissa kerrotaan muun muassa kosken historiasta. Kosken varressa on myös vanha mylly ja sepän torppa, jotka olivatkin mielenkiintoista tutkittavaa. Mielikuvitus lähtee välittömästi laukalle, kun pääsee katselemaan vanhoja pihapiirejä. Millaista elämä oli silloin, kun torpassa vielä asuttiin?

Vanha torppa

Koskelle on opasteet tieltä 904, Hyrynsalmen ja Kuhmon väliltä, alle 20 kilometrin päässä Hyrynsalmelta. Opasteet vievät parkkipaikalle asti, noin pari kilometriä hiekkatietä. Parkkipaikan vieressä on myös kalastuslupa-automaatti.

Sijainti: N=7164749.060, E=585671.638
(ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.