Kaasukeittimen käyttö ja huolto Kuva Minna Jakosuo

Kaasukeitin on vaivaton retkikaveri, kun muistaa muutaman perusasian keittimen käytössä ja huollossa

✪ Yhteistyössä Primus

Kaasulla käytettäviä retkikeittimiä kehutaan helpoiksi ja huolettomiksi. Niin ne ovatkin, mutta joitakin asioita on hyvä ottaa huomioon. Kaasukeittimen käyttö ja huolto Kuva Minna Jakosuo

Itselläni on useita erilaisia kaasukeittimiä, koska retkeni ja vaellukseni ovat monenlaisia ja tarvitsen keittimiä myös eräoppaan työssäni. Keitin on minulle aina työväline, joten pidän siitä hyvää huolta.

Kaasukeitintä voi käyttää metsäpalovaroituksen aikana. Jos maa on erityisen kuivaa ja herkkää, kannattaa alle laittaa vaikka pala jämäkkää foliota. Useissa keittimissä tällainen tulee mukana pakkauksessa. Keitin tulisi olla mahdollisimman suorassa ja tuulelta suojassa. Jos tuuli on navakka, eikä suojaisaa paikkaa löydy, voi suojaksi asettaa vaikka rinkan.

Kaasupullo tulee aina kiinnittää kunnolla, jotta liekki palaa tasaisesti ja tehokkaasti. Jos keittimestä kulkee letku, joka kiinnitetään kaasupulloon, kierretään aina kaasupulloa eikä keittimen suulaketta. Teltassa keittäminen ei ole suositeltavaa, mutta jos keli on kurja ja haluaa kokkailla teltan eteisessä, tulee ilmanvaihdosta huolehtia. Jätä siis ovi raolleen tai mahdollisuuksien mukaan kokonaan auki. Jos teltassa kokkaillessa haistaa yhtään kaasua, kannattaa keittelyhommat siirtää ulos ja tarkastaa, onko pullo kunnolla kiinni keittimessä.

Kaasukeittimen käyttö ja huolto Kuva Minna Jakosuo

Kun käytössä on kaupasta haettu korkkaamaton kaasu, saattavat ensimmäiset lieskat olla satunnaisesti isompia ja tuli palaa hetkellisesti keltaisella liekillä. Tämä ei ole vaarallista, kaasupulloon jää aina vähän ilmaa, joka pyrkii ensin ulos.

Talvellakin voi kokata kaasulla

Kaasukeittimiä käytetään pääsääntöisesti kesällä, mutta uudet talvikaasut mahdollistavat kokkailun myös pakkaskeleillä. Lumiseen maahan kannattaa laittaa alusta sekä keittimelle, että kaasupullolle. Kaasupullon pohjaan voi muuten jäätyä tiukka lumikokkare, kun taas keitin uppoaa hankeen lämmetessään. Ja vaikka käyttäisikin talvikaasua, se kannattaa säilyttää ennen kokkailua ainakin hetki lämpöisessä, vaikka takin sisällä. Lämpö pitää kaasun painetta yllä.

Vaikka keittimessä olisikin pietzo-sytytin, kannattaa varmuuden vuoksi pitää mukana tulitikkuja tai sytkäriä. Näin ei joudu pulaan, jos sytytin ei syystä tai toisesta toimi. Pinokeittimissä (esim. Primus Lite) usein on pietzo-sytytin, eli se syttyy vain avaamalla kaasu ja painamalla nappia. Primus Liteä voi käyttää myös ilman omaa kattilaansa. Kahvassa olevat kierteelliset tapit pyöräytetään polttimeen, jolloin päälle voi laittaa vaikka kahvipannun.

Kaasukeittimen käyttö ja huolto Kuva Minna Jakosuo

Kaasukeitin on huoleton huollettava

Kaasukeittimien käyttäminen on helppoa, nopeaa ja vaivatonta. Huoltotoimiinkaan ei pesua ja kuivausta isommin tarvitse itse ryhtyä, sillä arat osat ovat rakennettu niin suojaan, etteivät ne pääse juurikaan kärsimään. Primuksen keittimet tulee lähettää tehtaalle, jos niissä ilmenee vikaa. Tehdas hoitaa korjaukset.

Keitintä ei kannata säilyttää jatkuvasti muovipussissa. Muutoin kosteus ei pääse haihtumaan pois, ja pussiin unohtunut likainen keitin kattiloineen voi homehtua ja kärsiä muutenkin. Olen tykännyt Primuksen PrimeTech Stove-keittimestä paljon, sen pussikin on fiksusti suunniteltu. Kattiloiden ja keittimen väliin laitan aina ohuen kuituliinan, ettei kattiloiden pinta naarmuunnu. Setissä on tavallinen ja lämmönkerääjällä varustettu kattila. Lämpökauluksen ansiosta vesi kiehuu todella nopeasti, jolloin säästyy kaasua. Itse ajattelen tämän olevan myös ekologinen valinta. Kannan mieluummin hieman ekstrapainoa lämmönkerääjäkattilan muodossa, kuin kertakäyttöisten kaasupullojen.

Käytön jälkeen kattila kannattaa pestä heti ja antaa kuivua kunnolla ennen pakkaamista ja säilömistä. Pinokeittimen eristekangas on luonnollisesti järkevää poistaa ennen tiskaushommia, ja asettaa takaisin kuivuttuaan.

Koekeitä kotona

Olen nähnyt kuvan, jossa paistetaan makkaraa suoraan kaasuliekin päällä. Se ei ole järkevää! Makkarasta valuva rasva voi pilata polttimen, ja huonossa tapauksessa rasva voi roiskahtaa makkaranpaistajan päälle liekistä. Rasva myös syttyy palamaan kaasun kohdatessaan.

Tärkein ohje kaasukeittimen käyttöön: Opettele aina keittimen käyttö ennen reissua! Keitä vaikka kahvit kotikeittiössä, kokeile valmistaa myös joku ruoka. Tällöin ei tule yllätyksiä retkillä tai vaelluksilla.

Muita Minna Jakosuon retkiruokailuvinkkejä:

Maailman helpoin retkiruoka – villi pasta luonnonyrtein kruunattuna

Näin teet täydellisen jäätelöherkun hellepäivän retkellä

Suolaisella myslillä retkikeitot ruokaisemmiksi

3 replies
 1. Kai
  Kai says:

  Kaasun käyttäminen talvella vaatii oikeasti letkullisen, esilämmityskierukalla varustetun keittimen. Päälle ruuvattavat keittimet eivät toimi, ne ovat kesää varten.
  Primuksen ruskean ns. talvikaasupullon sisällä olevalla sukalla ei ole käytännössä mitään merkitystä – ei, vaikka Primus mainostaakin se toimivan -22 pakkasasteeseen saakka. Ruuanlaitto päälleruuvattavalla keittimellä ei onnistu.
  Kaasun käyttö retkeilyssä on mukavaa sen puhtauden takia. Haittapuolina on painava säilytysastia, jota joudutaan roskattoman retkeilyn periaateen mukaisesti tietysti kantamaan maaliin saakka. Kaasu on myös kallein vaihtoehto.
  Suhtaudun vähän skeptisesti lämmön kerääjällä varustetusta kattilasta saatavaan hyötyyn. Luotettavaa testiä asiasta en ole nähnyt, eikä markkinamiesten puheet oikein vakuuta.

  Vastaa
  • Anni
   Anni says:

   Meillä on kyllä toiminut päälle ruuvattava kaasukeitin talvella ihan sujuvasti. Joskus saatamme laittaa alle astian ja siihen termoksesta vähän lämmintä vettä, koskaan ei ole ollut ongelmia.

   Vastaa
 2. oh2fxd
  oh2fxd says:

  Nykyään trangia setteihinkin saa nestepolttimen sijasta kaasupolttimen kiinni. Tämä on minusta varsin oiva yhdistelmä. Trangiassa on alkujaan hyvä tuulisuoja/kattila ja pannu setti ja polttimenkin saa primuksen valmistamana suoraan trangialle.

  SP/Mikko

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.