Testissä Stanley coffee press -termospullo

Kahvi, tuo suomalaisten suosikkijuoma, jonka nauttimisessa Suomi onkin maailman kärkimaa. Kahvi kuuluu monen arkeen eri tavoin niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Varsinkin retkeillessä aamuinen kahvi on monelle tärkeä päivän aloittaja. Nokipannukahvit kuuluvat monen retkeilijän aamuhetkiin.

Poikkean normi kahvinjuojasta siinä, että olen nauttinut kahvista vasta parisen vuotta. En ole tykännyt kahvin mausta kauheasti, mutta asia muuttui nautittuani Cafe Mocha- tai Latte-tyylisiä juomia.

Paikallisessa Mokkamestarit-kahviossa tutustuin erikoisempiin kahveihin, joista pähkinäinen ja hieman toffeinen Hawaijin Pähkinä on tullut suosikikseni.

Bialettipannu, joka myös mutteripannuna tunnetaan, oli ensimmäinen niin sanottu kahvinkeittimeni. Tämän jälkeen tuli myös hankittua french press- eli pressopannu-tyyppinen Aeropress-keitin, joka on ollut retkilläni eniten mukana.

Pressopannu on hyvin yksinkertainen. Kahvi annostellaan suoraan säiliöön, sekoitetaan hieman ja muutaman minuutin kuluttua männällä painetaan kahvi säiliön pohjalle, jonne se pakkautuu ja pysyy poissa juotavasta kahvista.

Nordic Trail tarjosi testattavaksi french press -tyyppisen Stanley Coffee Press -termospullon, jonka otin mielelläni testiin.

Vuonna 1913 William Stanley Jr:n kehittämä teräksinen termospullo oli suosittu muun muassa B-17-lentäjien käytössä. Stanleyn pulloja käytettiin myös kuljettamaan esimerkiksi ihmisten elimiä ja härkien siemennesteitä.

Nykypäivänä pullot on enimmäkseen käytössä ruoan ja juoman kuljettamiseen kuumana ja kylmänä.

Stanleyn valikoimaan kuuluu kymmeniä erilaisia termospulloja erilaisiin tarkoituksiin.

Klassinen kannettava ruokapakki on jäänyt itselle mieleen monista vanhoista amerikkalaisista elokuvista, joita olen nähnyt nyt myytävän Suomessakin.

Stanleyn coffee press vaikuttaa jämerältä tuotteelta, jonka rikkoutumista ei pelkää. Suuri korkki, joka kiinnittää ensimmäisenä huomion coffee press -tekstillään, on kaksiosainen ja saranoitu. Kun korkin vääntää kiinni pulloon, saa päällimmäisen korkin auki, ja sieltä paljastuu kaatoreikä. Keskellä sijaitsee pieni ilmareikä, jotta juoma tulisi siististi yhtenä virtana ulos.

Sarana antaa korkin kääntyä aivan pulloon kiinni, Jolloin se on pois tieltä. Myös päällimmäinen korkki on erikseen saranoitu, jolloin sen kiinni laittaminen on helpompaa. Korkissa olevat tiivisteet ovat paksuja ja eivätkä varmasti pääse vuotamaan.

Metallinen rengas on hieno idea. Sillä pullon voi ripustaa kiinni mihin haluaa, muun muassa rinkan viilekkeeseen tai seinäkoukkuun.

Mäntä on purettavissa kahteen osaan. Hieman kääntämällä siiviläosaa irtoaa se helposti rungosta ja helpottaa puhdistamista. Samalla myös varaosan vaihto on helppoa, mikäli siivilä jostain syystä hajoaisi. Siivilä on mukavan tiheä, ainakin Aeropressille tehty jauhatus toimii hyvin.

Hieman alle rajan

Kahvia ensin pohjalle, kiehuvaa vettä puoleen väliin ja sekoitan hetken aikaa. Puoleen väliin siksi, että on helpompi sekoittaa. Kahvin jauhatus suositellaan suht karkeaksi siivilän takia, mutta hienompikin on toiminut kuten totesin.

Sen jälkeen lisään vettä hieman alle rajan, koska huomasin, että liiallinen vesi tulee ulos kierteitä pitkin korkkia kierrettäessä kiinni. Vettä menee hitusen alle 5 dl, joka täsmää aika hyvin valmistajan ilmoittamaan 473ml (4,73 dl) määrään. Ilman mäntää tilavuus on noin 5,5 dl.

Lähellä pintaa

Annan kahvin olla rauhassa noin 3–4 minuuttia, jonka jälkeen asetan männän pulloon ja painan hiljaa alaspäin. Liian voimakas painallus roiskuttaa kuumaa kahvia ulos. Mäntä liukuu pehmeästi pohjalle saakka ja tiiviste on tuntunut pitävän hyvin purut poissa. Liika vesi aiheuttaa myös ongelman, koska mäntää ei saa silloin painettua pohjalle polttamatta näppejään.

Kahvi maistuu täyteläiseltä ja pehmeältä, koska kahvin omat öljyt eivät ole suodattuneet pois. Paperisella suodattimella kahvi on hieman terävämpää, koska öljyt jäävät pois.

Koska kahvi jää pullon pohjalle, ei kahvia viitsi kauhean pitkään siellä pitkää, tai se muuttuu kitkerämmäksi. Testailinkin kuinka pitkään juoma pysyy kuumana sisällä ja ulkona.

Stanleyssä juoma pysyi sisällä ollessaan kuumana noin 5 tuntia, jolloin vesi oli kuumaa, muttei enää juuri polttavaa. Valmistajan ilmoittama 4 tuntia pitää siis paikkansa.

Ulkona parissa pakkasasteessa juoma pysyi noin 4 tuntia kuumana avaamatta.

Kylmää juomaa en ole tullut testanneeksi. Sen säilyvyydeksi valmistaja ilmoittaa 5 tuntia.

Stanleyn termospullo on mukava käyttää, aamulla metsän siimeksessä on kiva laittaa kahvi valmiiksi ja tehdä muita aamutoimia kunnes on aika istahtaa ja nauttia aamupalaa kahvin kera. Kahvia saa nautittua 2–3 kupillista sen sijaan, että esimerkiksi Aeropressillä joutuu valmistamaan aina uuden kupillisen. Tosin putsaaminen on hieman eri asia, koska purut ovat pullon pohjalla hieman tiiviisti pakattuna.

Ja tietty, pullo toimii myös teen kanssa!

Termari pitää lämmön tarpeeksi pitkään muun muassa päiväretkillä tai aamulla, joten kahvi on tarjolla sitä halutessaan.

Coffee press on ollut mukana niin metsässä, koulussa ja töissä, pysynyt tiiviinä ja on ollut mukava käyttää. Pullo on myös konepestävä ja BPA-vapaa.

Nautinnollisia kahvihetkiä!

Stanley Coffee Press :

  • Tyhjänä (sis mäntä) 524g

  • Tilavuus 473ml (ilman mäntää n 550ml)

  • Mitat: 95 x 88 x 243 mm

  • Hinta Nordic Trail : 49.50€

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *