Testissä tehokas Led Lenser SEO 7r -otsalamppu

Pari vuotta sitten ostamani otsalamppu alkoi tuntua hieman tehottomalta omiin tarpeisiini, ja olin jo tovin etsinyt korvaavaa lamppua tilalle. Valikoimaa löytyy markkinoilta vaikka kuinka, ja hintaakin löytyy joiltain malleilta.

Halusin kumminkin perusvalaisimen, jossa ei olisi erillistä akku/paristokoteloa. Kiinnostavin malli, joka olisi ollut myös kohtuullisen hintainen, oli Led Lenserin SEO 7r. Sattumalta juuri tätä mallia ehdotettiin minulle hieman myöhemmin testattavaksi, ja ilomielin sen otinkin vastaan. Testattavan laitteen tarjosi Nordic Trail.

Led Lenser on saksalaisen vuonna 1994 perustetun Zweibrüder Optoelectronicsin tuote. Design- ja muotoilupalkintoja saavuttaneita malleja löytyy useita yli 200 eri mallisen valaisimen joukosta.

dscf8385

Valaisimen paketti oli hieman ruttuinen, koska tämä oli ilmeisesti ollut jossain esittelyssä. Huomasin myös, että paketista on kahta eri mallia. Tässä mallissa lamppua saattoi testata keltaista merkkiä painamalla. Valaisimesta oli otettava sitten irti ohuella johdolla varustetut pienet kuparilevyt paristojen välistä.

dscf8391

Pakettiin sisältyivät valaisin, akku, ohjeet sekä usb-kaapeli. Paristot sisältyivät myös pakettiin, mutta on hyvä huomata, että paristot voivat olla suhteellisen tyhjät jos lamppua on testattu liikkeessä.

Oletin, että paketissa olisi mukana myös laturi, minkä olin joillain Youtube-videoilla nähnyt, mutta selvisikin, että se on lisävaruste. Puute ei olisi ongelma, koska tätä voisi ladata sitten matkapuhelimen laturilla.

Ohjeiden lisäksi mukana oli lappu, jossa luvattiin 5 vuoden takuu. Rekisteröimällä tuotteen takuuta saisi 7 vuotta.

lamppu

Valaisin on noin 7 senttiä leveä, 4 senttiä korkea ja tulee noin 5 senttiä ulospäin. Kotelo on luokiteltu IPX6, joka tarkoittaa, että se kestää roiske- tai sadeveden hyvin.

Painoa valaisimelta löytyy akun kanssa 93 grammaa ja paristoilla 106 grammaa.

Päällä on yksi nappi, jolla valo-ohjelmat saadaan päälle, ja niitä voi säätää pitkillä painalluksilla.

Suuritehoisen 220 luumenin ledin vierellä on punainen ledi sekä OptiSense valoautomatiikka.

Valoa saa kallistettua arviolta noin 30–35 astetta alaspäin.

takalisto

Valaisinta voi käyttää joko mukana tulevalla 880mA-akulla tai 3 kpl AAA-paristoilla. Luukun ympäristö on suojattu kumitiivisteellä. Luukku tuntui pysyvän hyvin kiinni testin aikana.

Akussa on micro-usb-liitäntä, joten akkua voi ladata myös puhelimien piuhoilla.

hihna

Hihna on mukavan pehmeää ja joustavaa. Hihna kulkee myös lampun takaa, jolloin kova muovi ei pääse painamaan ihoa. Kireyttä on myös helppo säätää muovisilla soljilla, joissa on pieni uritus pitävämmälle otteelle.

Mukavana yksityiskohtana on toisesta soljesta löytyvä pieni karabiini, jolla lampun saa roikkumaan tarvittaessa.

dscf8388

Toimintoja lampusta löytyy mukavasti. Valo-ohjelmia on 4; kirkas 220lm, himmeä joka on noin 15% kirkkaasta, optisense-valoautomatiikka ja signaali/strobo.

Lisäksi himmeää valoa voi säätää portaattomasti pitämällä nappia toimintoa valittaessa pohjassa. Asetus jää muistiin, joten uudelleen säätöä ei ole tarvettä suorittaa, ellei akkua/paristoa poisteta.

Valoautomatiikka säätää valonvoimaa ympäristön valoisuuden tai etäisyyden mukaan.

Valokehystä säätämällä voidaan vaikuttaa keilan leveyteen. Kapeimmalla asetuksella luvataan valon yltävän 130 metrin päähän.

Lampun saa myös lukittua, jolloin repussa ollessaan se ei mene vahingossa päälle, vaikka nappia joku painasikin.

Valaisimessa on myös kaksi energianhallintatilaa, joilla voidaan vaikuttaa akun kestävyyteen. Niin sanottu ekomoodi, joka himmenee hiljalleen akun hiipuessa tai tasavirta, jolloin valaisin pyrkii pitämään kirkkaimman valon tasaisena kunnes akku loppuu.

Punaisella 40 luumenin valolla on kaksi tehoa, kirkas ja signaali.

valoa

Käyttökokemuksia

Ensimmäinen huomioni valaisinta kokeillessa oli, ettei punainen valo ole samassa linjassa valkoisen kanssa. Kun valaisimen kääntää osoittamaan alaspäin, punainen on tällöin suorassa linjassa. Tässä voi olla iso ongelma esimerkiksi karttaa lukiessa, jolloin punaista valoa ei saa kohdistettua tarpeeksi alas. Koitin katsoa, olisiko lamppu saanut osumaa jossain vaiheessa ja valo olisi siirtynyt, mutta en nähnyt siihen viittaavaa lediä tarkastellessani.

20160921_184124

Akun lataaminen vie aikaa hyvän tovin. Kokeilin Verbatimin varavirralla, jolla en saanut täyteen akkua ollenkaan, koska jossain vaiheessa akun täyttyessä tippuu latausvirta niin pieneksi, että varavirta sammuttanee tämän takia itsensä.

Puhelimen laturilla sain ladattua noin 0,4A virralla, jolloin tyhjä akku latautui hieman alle kolmessa tunnissa, minkä myös valmistaja ilmoittaa ohjeissaan. Varavirralla latasi myös alkuun 0,4A virralla.

Akussa on punainen pieni ledi latauksen ajan ja kun akku on täynnä, vihreä ledi syttyy. Akkua voi ladata myös sen ollessa valaisimessa paikallaan.

Pistokkeen paikka voisi olla mielummin sivussa, joka olisi mielestäni parempi paikka. Kun esimerkiksi päivän ajaksi laittaa latautumaan reppuun, on kyljessä oleva asento hieman huono, koska liitin tai piuha saattaa vääntyä.

Paristoja on hyvä olla mukana muutama varulta akun ehtyessä.

keila3

Valokeila on suhteellisen terävä ja sopivan leveä. Kirkkaimmalla asetuksella näkee leveällä selkeästi yli 20 metrin päähän.

Kapealla keilalla näkee todella pitkälle, keila on kirkas yli 40 metrin päässäkin. Valmistaja lupaa 130 metriin valoa. Lähelle suuntaessa huomasin keilan olevan hieman neliömäinen.

Himmeän ohjelman säätö on kätevä, sillä säästää akkua/pattereita paljonkin. Säätö jää muistiin, joten ei ole tarvetta säätää joka kerta uudelleen. Valomuisti toki häviää jos akun tai patterin poistaa, mutta kuten jo aikaisemmin mainitsin, voi akkua ladata sen ollessa valaisimessa. Tällöin säädöt pysyvät muistissa.

Joillakin sivustoilla valaisimessa ilmoitetaan olevan SOS-toiminto, mutta käyttöohjeista en löydä mitään tietoa. Vilkkuvalo toimii valkoisella sekä punaisella valolla.

Optisense-automatiikkaa on vaikea valokuvilla demonstroida, mutta se toimii aika mukavasti. Esimerkiksi karttaa lukiessa valo himmenee suhteellisen nopeasti, koska lapun edessä oleva sensori havaitsee takaisin heijastuvaa valoa. Valo reagoi aika nopeasti lähelle tuleviin vaaleisiin pintoihin tai vastaantulevaan valoon.

Voisin kuvitella, että esimerkiksi pyöräillessä valo säätyy hyvin vastaantulevien autojen tai katuvalojen mukaan. Oma käyttö tällä on pääasiassa retkillä, joten toimintoa ei ole tullut testattua.

Akun kestoksi luvataan 5 tuntia täydellä teholla. Viikonloppuna tuli leikittyä jonkun verran valaisimella kuvia ottaessa, ja kylmästä kelistä huolimatta voisin arvella tämän toteutuvan. Valaisin jäi yöksi riippumaton naruun roikkumaan pakkaseen, mutta siinä riitti tehoa vielä seuraavana iltana. Himmeämmällä käytettäessä virtaa riittää varmasti muutamaksi illaksi.

Valaisimen nappi ei viime reissulla välillä toiminut kunnolla, vaan välillä sai painaa muutamankin kerran että valo syttyi. Liekö sitten kylmällä kelillä osansa asiassa.

dscf8504

Led Lenserin SEO 7r on oman mallistonsa paras, tarjoaa hyvän valovoiman ja hyvät ominaisuudet hintaansa nähden. Valaisin on mukava käyttää ja istuu pehmeän hihnan ansiosta hyvin päähän. Pieni karabiini on hyvä pikkulisä.

Akun latausaika saisi olla hieman lyhyempi sekä punaisen valon kohdistus pitäisi olla sama kuin valkoisella valolla.

Joka tapauksessa, varsin hyvä ja tehokas otsalamppu omille retkilleni.

SEO 7r hinta on 60€ luokkaa ja on saatavilla niin retkeilyliikkeistä kuin muutamista tavarataloistakin.

3 replies
 1. ppm
  ppm says:

  Hei, miten tuon punaisen valon saa syttymään? En ole tajunnutkaan valaisimessa olevan myös sitä toimintoa.
  Aiemmin tuli asiaa jopa harmiteltua joten vaikka lamppu on ollut käytössä useamman kuukauden, opin tästä jälleen uutta. Kiitos!

  Vastaa
  • Marko Hämäläinen
   Marko Hämäläinen says:

   Hei!

   Punaisen valon saat päälle painamalla heti napin pohjaan lampun ollessa suljettu. Pidät pohjassa pari kolme sekuntia ja punainen valomoodi menee päälle. Takaisin kirkkaaseen pääset vastaavalla tavalla.

   Vastaa
 2. Esko Eräkorpi
  Esko Eräkorpi says:

  Juu… ittellä on ollut tuollainen muutaman vuoden. Akku kestää täydellä teholla n.20-(30)min. Lamppu käväisi heti uutena huollossa ko. asian vuoksi, mutta tuli takaisin samanlaisena …. ja toteamus että ”kunnossa” Eli täysin susi peli.. tai sitten maanantai versio, jota huolto ei kyennyt toteamaan.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.