Kiikareiden kanssa luonnossa, osa 4: Testissä Nikonin EDG-kiikarit

kiikaritSyksyn aikana olen kulkenut ympäri Suomea niin jokien rannoilla, merellä kuin järvilläkin. Yksi asia on reissuja yhdistänyt – luonnossa olen kulkenut pitkäaikaiseen testiin Nikonilta saadut kiikarit kaulassa. Syksyn aikaisemmissa jutuissa olen maininnut ne vain nimeltään, mutta nyt on aika tarkastella minkälaisten kiikareiden läpi olen luontoa tarkastellut.

kiikarit-3

Nikonin EDG -kiikarit ovat valmistajansa parhaimmat kiikarit. Käytössäni olleiden EDG 8×42 -kiikareiden luvut taas tarkoittavat, että kyseisten kiikareiden suurennosteho on 8-kertainen ja etulinssin halkaisija 42 mm.

Samasta EDG-sarjasta löytyy myös 7- ja 10-kertaisella suurennoksella olevat kiikarit, sekä 32mm etulinssin halkaisijalla olevat kevyemmät versiot.

Puhutaanpa sitten näistä kyseisistä kiikareista. Ensituntuma pakettia avatessa kiikareihin oli yksiselitteisesti laadukas. Kiikareden nosto ylös paketista ja ensimmäistä kertaa kiikareilla silmäily ei jättänyt epäilyksiä, etteikö kyseessä olisi ollut Nikonin huippukiikarit.

Tarkennus ja silmäsuppilot tuntuivat liukuvan erittäin sulavasti, ja silmäsuppiloiden naksahtaminen omaan asentoonsa oli miellyttävä. Kiikarit tuntuivat käteen sopivilta ja niiden kumisesta päällysteestä sai miellyttävän ja tukevan otteen.

Myöskin tarkennusrullan sijainti tuntui luonnolliselta kiikareita pidettäessä kädessä ja niillä katsoessa. Kiikareiden mainitaan olevan myöskin vesitiiviit, joten roiskeita tai rankkasateita ei kiikareitä käytettäessä tarvitse pelätä.

kiikarit-2

Pidemmän aikaa kiikareita käytettyäni olen edelleen erittäin tyytyväinen siihen miltä kiikarit tuntuvat kädessä ja niiden käytettävyyteen. Ulkoasultaan ne eivät näytä kuluneen reissussa kulkemisesta lainkaan.

Ainoana moitteena voisi sanoa silmäsuppiloiden liikkumisen. Silmäsuppilot kyllä liikkuvat ja napsahtavat mukavasti kohdilleen, mutta edestakaisin kiikareita nostaessa ja laskiessa, sekä välillä kävellen tai liikkuen, huomaan monesti toisen tai molempien suppiloiden liikahtaneen eri asentoihin. Ongelma ei ole suuri, mutta huomaan monesti korjaavani suppilot oikeisiin asentoihin ensin kurkattuani kiikareista.

kiikarit

Miltä kuva tuon putken läpi sitten näyttää? No näiden kiikareiden läpi katsottuaan huomaa eron niihin aikaisemmin käyttämiinsä kiikareihin, joita piti hyvänä. Kuva on kertakaikkiaan hämmästyttävän terävä.

Mikäli lintujen tunnistus näytti aikaisemmin takkuavan niin enää siitä ei voi syyttää ainakaan kiikareita. Kuva on terävä ja se on terävä koko kuva-alaltaan. Silmällä voisi etsimällä reunasta aavistuksenomaista kuvan pehmenemistä löytää, mutta sen löytääkseen täytyy kiikareiden läpi katsoa täysin luonnottomasti.

Terävän kuvan lisäksi linssi toistaa erinomaisesti kontrasteja ja värejä, lisäksi kuva on aivan tasainen läpi linssin. Kuva ei siis vääristy tynnyrimäiseksi, eikä siinä ole tarkkaa keskipistettä, vaan kuva näyttää koko linssin alalta tasaiselta ja kirkkaalta.

Näiden linssien läpi katseltaessa ei siis ole tarpeen siristellä silmiään vaan voi nauttia luonnon katselemisesta täydellä teholla. Vastavaloon katsoessaan ei myöskään värien heijastumisia ole havaittavissa, eli chromantic aberration on mitätöntä, ellei huomaamatonta.

Kuvanlaadun lisäksi tarkennus on tärkeässä osassa kiikareiden käyttöä. Tarkennus sujuu nopeasti osittain hyvän tarkennusrullan ansiosta, mutta myös kiikareiden huikean syväterävyyden ansiosta.

Laaja syväterävyys vähentää huomattavasti tarkennusrullan pyörittelyä, kun kohteet näkyvät terävänä myös pitkän matkaa tarkennuksen etu- ja taka-alalla. Tästä on suuri hyöty tarkastellessa esimerkiksi laajoja peltoja tai suuria lintuparvia. Kiikarit myös tarkentavat noin 2,5 metrin päähän.

Kyseessä ei ole kaikkien aikojen lähimmäksi tarkentavat kiikarit, mutta kuten mainitsin asiasta jo sudenkorentoja tutkiessani, on tarkennusetäisyys oikein riittävä.

kiikarit-5

Kokonaisuudessaan Nikonin EDG-kiikarit ovat luokkansa parhaat. Ne ovat mukavat käyttää sekä katsoa. Kyseiset kiikarit ovat myynnissä noin 1600 euron hintaan ja ostopakkaus sisältää hihnan, kotelon, linssien suojukset sekä sarvenmuotoiset lisäsuojat silmäsuppiloihin takaa tulevien heijastuksien poistoon.

Kiikareille luvataan myöskin 10 vuoden takuu. Toki hinta voi helposti kuulostaa kovalta, mutta laadukkaat kiikarit kestävät läpi elämän. Hintaluokassaan kiikarit ovat myöskin ainoa valinta, sillä ne kestävät kilpailussa maailman huippukiikareiden kanssa – sitähän ne myöskin ovat.

Lisätietoja voit tekniikasta ja kiikareista voit lukea Nikonin omilta sivuilta.

Osta Nikon EDG 8×42 -kiikarit Scandinavian Outdoor Storesta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.