Härkäpaputuotteet retkiruokana – proteiinirikasta ja helposti valmistettavaa purtavaa!

Kaupallisessa yhteistyössä Vihreä Härkä

Mikä on proteiinirikas ruoka-aine, joka säilyy niin hellelukemissa kuin paukkupakkasissa? Jonka valmistusaika on retkiolosuhteissa enemmän kuin kohtuullinen? Joka maistuu hyvälle ja sen käyttö ei riistä luonnonvaroja eikä tuottajia?

Sain testiin suomalaisia härkäpavusta valmistettuja tuotteita Vihreä Härkä -nimiseltä yritykseltä ja pyynnön arvioida tuotteiden soveltuvuutta erityisesti retkiruokana. Viime vuosien aikana härkäpaputuotteita on tullut yhä enemmän kauppojen hyllyille eri muodoissa. Useat kuivatuotteet ovat kuitenkin jättäneet sananmukaisesti karvaan maun suuhun. Niinpä lähdin testaamaan Vihreän Härän tuotteita varovaisen uteliaana ja yllätyin positiivisesti niin tuotteiden mausta kuin käytettävyydestä.

Testasin neljää eri härkäpaputuotetta eri tavoin valmistettuna ja erilaisia retkiolosuhteita mukaillen. Testissä mukana oli kaksi erilaista pastaa ja sellaisenaan käyttövalmis proteiinihippu sekä paahdettu härkäpapurouhe. Jokaiselle tuotteelle löytyi paikkansa, sillä retkiruokaa voi valmistaa lukuisin eri tavoin. Näiden tuotteiden avulla jaksan vetää talviretkillä ahkiota kuin härkä vankkureita!

Vihreän Härän härkäpapupasta ja paahdettu härkäpapurouhe

Proteiinihippu – sellaisenaan retkeilijän aamupuurosta keittojen lisukkeeksi

Olen pitkään etsinyt pähkinöiden ja siemenille vaihtoehtoista proteiinilisää, jota voisi helposti sujauttaa aamupuuron, myslin tai oikeastaan ihan minkä tahansa ruuan joukkoon sellaisenaan. Vihreän Härän proteiinihippu osoittautui etsimäkseni tuotteeksi, ja siitä tulikin kertaheitolla yksi testaamieni tuotteiden suosikeista. Pakkauksen tuotekuvauksessa kerrotaan, että 100 grammassa härkäpapuhippuja on 33 grammaa proteiinia.

Tuote on erittäin helppo käyttää, sillä hippuja on esikypsennetty. Kaurahiutaleilta näyttäviä ohuita lastuja voi sujauttaa ilman käsittelyä suoraan ruokien joukkoon. Parhaimmillaan hiput ovatkin ilman keittämistä tai liottamista. Hiput ovat hieman rapeita, mutta eivät liian kovia. Suutuntuma sellaisenaan on varsin miellyttävä.

Miedon, hieman pähkinäisen makunsa ansiosta hiput sopivat erinomaisesti aamupuuroon ja mysliin. Hyvän makunsa ansiosta hippuja päätyi myös tekemiini hedelmä-pähkinäsekoituksiin, joita napsin erilaisten ulkoilma-aktiviteettien ohessa. Poissa oli se karvas maku, jota tällaisen tuotteen kohdalla pelkäsin! Lisäksi käytin hippuja niin jääkiipeily- kuin luisteluretkilläni kuppikeitoissa tuomaan sakeutta.

Kokeilin myös paahtaa lastuja tilkassa oliiviöljyä ja lisäämällä hyppysellisen merisuolaa. Lastuista tulee entistä rapsakampia. Ne olisivat erinomainen lisä esimerkiksi nuotioruokailuissa ruuan päälle ripoteltavaksi − hyvä lähituotettu vaihtoehto kurpitsan- ja auringonkukansiemenille!

Härkäpavusta valmistettu proteiinihippu

Paahdettu härkäpapurouhe 10 minuutin retkiruokiin

Myös paahdetun härkäpapurouheen kohdalla maku yllätti positiivisesti. Pakkauksessa luvataan rouheen olevan käyttövalmista sellaisenaan, mutta omaan suutuntumaan se oli hieman liian kovaa. Sen sijaan joko kylmässä tai lämpimässä vedessä 10–20 minuuttia liotettuna rouhe pehmeni sen verran, että purutuntuma muuttui miellyttäväksi.

100 grammassa rouhetta on proteiinia 33 grammaa ja kuituakin 24 grammaa, joten vatsa ja lihakset kiittävät tästä tuotteesta. Tuote muistuttaa aavistuksen käytettävyydeltään soijarouhetta ollen kuitenkin huomattavasti paremman makuinen. Suussa maistui miedon hernemäiseltä ja aavistuksen pähkinäiseltä. Rouheen liotus korosti hernemäistä makua, mutta siitä ei tullut läpitunkeva.

Härkäpapurouhe

Härkäpapurouhe sopii parhaiten sellaisien retkiruokien joukkoon, joita keitetään retkikeittimellä 10 minuuttia tai haudutetaan esimerkiksi retkiruokatermarissa 10–15 minuuttia. Mikäli esimerkiksi talviretkillä suosii retkiruokatermariin laitettavia keittoja, ei pidempikään haudutusaika haittaa mitään; rouheesta tulee hyvin pehmeää, ja purutuntuma häviää, mutta keitoista tulee sakeampia.

Kokeilin myös kokata rouheesta härkäpapupastalle härkäpapukastiketta. Käytin kastikkeessa lisäksi tomaattimurskaa, mausteita ja kuivattuja kasviksia, eli juuri sellaisia tuotteita, joita minulla voisi olla vaikkapa melontaretkellä mukana. Ja kyllähän se maistui! Tulen jatkossa käyttämään rouhetta retkiolosuhteissa etenkin kauppojen valmiiden pasta- ja riisiaterioiden tuunaamiseen proteiinirikkaammiksi.

Härkäpapuspagettia härkäpapurouhekastikkeella

Kohtuullisten keittoaikojen härkäpapupastat

Sain testattavaksi kahdenlaista härkäpapupastaa, joista toinen oli spagettia ja toinen kierrepastaa. En huomannut pastojen maussa tai valmistuksessa juurikaan eroja, joten havainnot koskevat kumpaakin tuotetta. Vihreän Härän tuotevalikoimassa on myös gluteeniton pastavaihtoehto, jota ei kuitenkaan saatu testiin.

Maultaan ja koostumukseltaan en huomannut eroa juuri tavallisiin vastaaviin pastoihin. Pastat olivat siis mietoja, kuten pastat tuppaavat olemaan. 100 grammassa pastaa löytyy 20 grammaa proteiinia, joka on aika lähellä muita kaupassa myytäviä proteiinipastoja. Ja koska itse pasta sisältää runsaasti valkuaisaineita, ei pastakastikkeen proteiinipitoisuuden kanssa tarvitse olla niin tarkkana.

Kierrepasta

Vihreän Härän härkäpapupastojen yksi parhaimmista ominaisuuksista on retkeilijää ajatellen lyhyt keittoaika; pastat keittyvät kypsiksi vain 5–6 minuutissa! Kesällä kaasukeittimellä kokatessa pidän 8 minuutin valmistusaikaa rajana retkiruuille, sillä haluan säästää kaasua ja toisaalta kurjien kelien sattuessa tai nälän iskiessä nopeasti valmistuva ruoka on eduksi.

Kokeilin normaalin keittämisen lisäksi kypsentää pastoja retkiruokatermarissa hauduttamalla. Laitoin pastaa termarin sisään ja kaadoin kiehuvaa vettä päälle. Noin 10 minuutissa minulla oli valmiiksi haudutettu pasta valmiina ilman jatkuvaa keittelyä. Moni muu tavallinen pasta sen sijaan ei ole kypsynyt ilman kunnollista kiehautusta, eli tämä oli pastarintamalla poikkeuksellista. Härkäpapupastat eivät kuitenkaan sovellu pitkäaikaiseen haudutukseen, sillä muiden pastojen tavoin myös härkäpapupasta alkaa muhjaantua.

Pastan hauduttaminen onnistuu myös ruokatermarissa.

Mikä ihmeen härkäpapu?

Tiesitkö, että härkäpapu…

  • on ikivanha ravintokasvi, ja sitä on luultavimmin viljelty Suomessa jo 600-luvulta lähtien. 2000-luvulla se on löytänyt uudestaan tiensä suomalaisten ruokapöytiin.
  • on todellinen superfood; erittäin proteiini- ja kuiturikas ravintokasvi.
  • on ekologinen vaihtoehto korvamaan ulkomailla tuotettua kasviproteiineja tai eläinproteiineja ruuissa − soveltuu niin vegaaneille kuin sekaaneille!
  • sitoo typpeä maahan ja parantaa sitä kautta maaperää seuraaville viljelykasveille.

Vihreä Härkä on varsinaissuomalainen yritys ja käyttää ainoastaan Suomessa viljeltyä härkäpapua. Lisäksi yritys pyrkii vähentämään tuotteidensa ympäristökuormitusta niin, että ravinteiden huuhtoutuminen vesistöihin minimoidaan.

Lisätietoja Vihreän Härän tuotteista ja tuotteiden myyntipaikoista: www.vihreähärkä.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.