Mustikat kypsiä – ensimmäiset popsittu 8.7.2014

Kevät lähti lupaavasti liikkeelle, vaan kuivuus ja halla iskivät silloin, kun mustikan oli aika kukkia. Sen päälle saimme vielä kolean kesäkuun. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta ei sellaista vuotta ihan helpolla tule, että ilman satoa jäisimme. Mustikat alkavat olla nyt kypsiä.

mustikka-3117

Tänä kesänä marjojen löytäminen ja ämpärin täyttäminen teettävät toki paljon enemmän töitä kuin parina edellisenä, vaan se, joka tietää mistä etsii, saa seuraavina viikkoina talteen aarteen talven varalle. Toki heti tuoreeltaan kannattaa syödä niin paljon kuin ikinä jaksaa. Tuoreen marjan makua kun ei edes pakkanen säästä.

mustikka-3114

Aarre kuvaa sanana mustikkaa enemmän kuin hyvin. Siinä missä luontaistuotekauppoihin rahdataan maailman ääristä ties mitä ihmemarjaksi ja superruuaksi tituleerattua, hakkaa tämä kotoisa herkku valtaosan pitkin maapalloa rahdatuista tuotteista. Puhumattakaan siitä, että se on takuutuoretta ja puhtaassa ympäristössä kasvanutta, varsinkin jos sen itse metsästä hakee. Samalla myös kunto ja mieliala kohenevat – ostapa sama paketti kaupasta, jää yritykseksi!

Entäpä se itse marja? Makunsa lisäksi sillä on myös terveysvaikutuksia, jopa enemmän kuin uskoisi. Marja sisältää valtavan pommin vitamiineja, hivenaineita ja flavonoideja. Viimeksi mainittuja mustikassa on enemmän kuin missään muussa marjassa. Kertovatpa markkinamiehet myös, että mustikka parantaa muistia ja auttaa keskittymään, koska monet sisältämät ravintoaineet kohentavan aivojen toimintaa.

Mustikan lehdista saa hieraisemalla mukavasti hivenen makeaa makua vaikkapa kalan mausteeksi ja kuivattuna ne toimivat teen lisukkeena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.