Pirunhalssin luola, Maaninka

Juhannusretkuiluni suuntautuivat Maaningan suuntaan ja eräs mielenkiintoinen nimi kartalla johatti minut Kellarimäelle. Sen etelärinteen jyrkänteelle oli merkitty Pirunhalssi – luola.

Leinolanlahen suunnasta paikalle oli loistavakuntoinen tie, mutta 250 metriä ennen kohetta tielle ilmestyi puomi. Ilmeisesti läheisen turvesuon takia. Jätin auton risteykseen, jossa jututin hetken alkuasukkaita ja tietysti ihmettelivät mikä mies se tuollasta kamerareppua ja jalustaa kuskaa luolalle.

pirunhalssi

Lampsin tietä etiäpäin pari sataa metriä…

pirunhalssi2

Luola löytyi helposti rytteikön takkaa nousevasta jyrkänteestä.

pirunhalssi3

Jyrkänteessä oli lippaa muutamia kymmeniä metrejä suuntaan jos toiseen. Itse luolan eessä oli pidetty tulta.

pirunhalssi4

Pirunhalssin luola nousi jyrkänteen mukkaan ylöspäin. Mitähän luo jyrkkyys olis ollut? Kontaten joutui menemään perille ja polovensa kasteli märällä kalliolla ja hiekalla.

pirunhalssi5

Periltä oli haaska näkymä. Olisko luola ollut noin 10 metriä leveä, syyyttä kuutisen metriä ja korkeutta perillä puolisen metriä. Aukolla korkeutta reilu metri. Talvella luolaan kertyvä jää kovertaa luolaa etelleen, koska rymytessä sain aikaan parin irtokiven vyöryn.

pirunhalssi6

Mahtipaikka, suosittelen. Kannattaa kontata perille…

Kuvat, teksti ja video: Anssi Toivanen. Julkaistu myös mainiossa Leppävirtaa -blogissa.

 

Pirunhalssi talvella

Jauhaisen Tarja kävi Pirunhalssilla talvisaikaan. Tässä alla kuvia ja tarinaa tuolta reissulta.

Maaliskuun ensimmäisen sunnuntain keli oli niin hieno, että oli lähdettävä katsomaan miltä Pirunhalssi näyttää talvella. Syyskuussa 2012 löysin paikan harhauduttuani pari kertaa ja kysyttyäni lopulta ystävällisiltä paikallisilta neuvoa.

Kohde sinänsä on helppo saavuttaa, kun autolla pääsee sadan metrin päähän, mutta kallion alapuolen rinne ei ole huonojalkaisille tarkoitettu. Länsirannantieltä käännytään Korholansuolle ja seurataan turvesuonviittoja, mutta puomilta ei saa ajaa autolla edemmäs.

Luolarinne näkyy puomilta tien oikealla puolella ja se on yksityisen maalla. Kun sulanmaan aikaan lähtee rinteeseen puomin puoleisesta päästä ja kulkee kallioseinämän alapuolella turvesuolle päin, ei voi olla löytämättä luolaa.
Maastoon on kulunut polkuja, mutta ne ovat hankalakulkuiset.

Kallioseinämä ylärinteeseen päin

Kallioseinämä ylärinteeseen päin

Nyt lähdin lumikengillä tieltä suoraan kohti luolaa, mutta unohdin sauvat, jotka olisivat olleet rinteessä tuiki tarpeelliset… Puolessa välissä heitinkin lumikengät pois jalasta ja suoraan sanottuna konttasin osan loppumatkasta. Jäätynyt sammal lumen alla oli aika liukasta, mutta talvella ei ainakaan jää jälkiä herkkään maastoon.

Tälläkään kertaa en lähtenyt konttailemaan itsekseni luolaan, mutta kyl maar se vaan hieno on! Luola oli syksyllä pelottavamman näköinen, kun se oli hämärä. Nyt lumi heijasti luolan perällekin valoa. Itse henkilökohtaisesti en välttämättä haluaisi olla Pirunhalssilla kovan ukonilman sattuessa päälle…

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6990018 E 509094

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.