Vihtorin luola, Tervo

Korosmäentietä ajetaan noin 500 metriä, lähtien Kurolanlahdentien puoleisesta päästä. Vasemmalla puolella näkyy Korosmäen masto ja oikealla puolella on Koroslampi. Auton saattoi jättää pitkälle suoralle tien varteen. Erillistä levikettä ei paikalla ole. Korosmäentieltä on kuljettava noin sata metriä luolarinteeseen hakkuuaukun yli, jonka jälkeen reitin varrella on melkoisia kiviä.

Kävin kivellä lumikengillä ja nyt oli sauvatkin mukana. Vaikka lumi teki maastosta helpompi kulkuisen, rinteeseen nouseminen oli melkoista taiteilua lumen peittämillä kivillä. Runsaan kasvillisuuden aikaan matka olisi taittunut varmasti hitaammin. Kohta edessä olikin suuria kiviä, joiden alta löytyi pieniä koloja. Aikani kivien kainaloihin kurkittuani löytyi viimein sellainen, jota saattoi kutsua luolaksi. Myös koordinaatit täsmäsivät Vihtorinluolaan. Tässä se siis oli.

Korosmäen rinteessä sijaitsevalla luolalla on pituutta kaikkinensa kuusi metriä. Kiven alla on ensin eteinen, jonka jälkeen pohja nousee ylös ja siellä on aivan kuin makuusoppi. Makuusopen päädystä on vielä ikkunakin josta tulee valoa onkaloon.

SONY DSC

Luola on syntynyt suuren, ympärysmitaltaan 17-metrisen ja pari metriä paksun laakalohkareen jäädessä koholle kallion ja pienempien lohkareiden varaan. Lattia on ohuen ja hiilensekaisen kariketurpeen peittämää kalliota ja louhikkoa. Yhdessä kulmassa on vanha nuotiopaikka.

Luolassa piileksi valkoisten teloitukseen viemästä porukasta karannut Vihtori Huttunen kahden vankitoverinsa kanssa kevään, kesän ja syksyn ajan vuonna 1918. Piileskelijöille toi ruokaa ja vaatteita Huttusen lähellä asuva veli. Myöhemmin luola on toiminut marjamiesten taukopaikkana.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6990745 E 501607

Kuvat Tarja Jauhiainen, teksti Tarja Jauhiainen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.