Suomen Kalliomaalaukset

Jukka Parkkinen ja Tuija Wetterstrand ovat kiertäneet kaikki Suomen tunnetut kalliomaalaukset ja koonneet kokemuksistaan kirjan Suomen kalliomaalaukset. Saimme tuoreeltaan käsiimme tuon opuksen ja mainioksi, hyvin käytönnölliseksi tietolähteeksi se osoittautuikin. Kirja esittelee yli sata kalliomaalausta eripuolilta Suomea. Siinä tulee läpikäytyä yhden lajityypin retkikohteet poikkeuksellisen kattavasti.

maalauksetkansi

Kirja on tehty ajatuksen kanssa ja tekijöillä on ollut mielessä myös lukija: Jos perinteinen tapa on esittää paikat maakunnittain tai lääneittäin, niin Suomen kalliomaalaukset on ryhmitelty maanteiden mukaan. Jos ajatus ensin tuntuu oudolta, niin tien päälle lähtiessä sen nerokkuuden oivaltaa välittömästi. Turha ylimääräinen ajaminen jää pois, kun saman reitin varrella oleville paikoille on helppo poikeita. Tai jos moinen tutustumistapa on jo ennakkoon mielessä, niin reittisuunnittelu käy entistäkin helpommin, kun paikkoja ei tarvitse poimia omalle reitille yksi kerrallaan.

Kirja on kuvitettu ansiokkaasti ja karttatietojen lisäksi myös maalausten ulkonäkö sijainti kalliossa kuvataan hyvin myös sanallisesti. Jokainen pistemäistä kohdetta luonnosta hakenut on varmasti nimittäin joskus törmännyt siihen, että löytäminen voi olla hankalaa, kun ei tiedä aivan tarkalleen mitä on etsimässä. Ja vaikeaa se joskus on, vaikka tietääkin….

5.-rautakannanvuori_eläin_vene

Kohdetiedon lisäksi kirjassa käydään läpi myös se, mistä kalliomaalauksissa on kysymys. Mistä niitä kannattaa etsiä, kuinka niitä tulkitaan. Samoin reissujen osalta käydään lävitse taustatyöt ja varusteet. Joka paikkaan kun ei pääse maitse ja osalle taival voi olla hyvinkin vaikea. Siksi maalaukset on myös jaettu kolmeen luokkaan sen mukaan, kuinka helppo niitä on lähestyä.

Mainio teos, joka kannattaa hankkia, jos luonnon lisäksi kokee yhtään kiinnostusta myös historiaan tai ihmisen ja luonnon rinnakkaineloon. Kirjan on kustantanut Suomalaisen kirjallisuuden seura ja sen saa tilattua nykyään ainakin Retkipaikan kirjakaupasta.

Kalliomaalauskirjailijat Jukka Parkkinen ja Tuija Wetterstrand ovat luvanneet myös vierailla Retkipaikassa juttujen merkeissä. Pysykää kuulolla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *