Talluskylän Pirttilahden Pakokivi, Tervo

Vaikka paikkaa mielessä kovasti Karttulan puolelle sijoittaakin, osuu Pirttilahden Pakokivi kuitenkin Tervon puolelle. Nimensä kivi on saanut monen muun vastaavan paikan lailla siitä kun kansa on ennen muinoin piilotellut sen turvissa vainoajiltaan. Perimätiedon mukaan pakokiven luolaa on käytetty pakopaikka viimeksi 1808–1809 –sodan aikana.

Kun tulin Syvänkaarteesta päin rantaa pitkin kivelle, enkä yhtään osannut kuvitella minkälainen näky minua on odottamassa, ensimmäinen sana oli ”vau”. Edessäni oli maastosta hyvin erottuva vihreä möhkäle, joka oli kauniisti kallioimarteen peittämä.

Luolalla on sen verran kokoa, että väen lisäksi sen suojissa on myös piiloteltu veneitä niiden omistajien lymyillessä Murtoniemen keskiosissa sijaitsevissa piilopirteissä. Ja mikäs on ollut ollessa, pituutta luolalla on komeat 5,5 metriä, korkeutta noin 1,5 metriä kuten myös leveyttä.

Kiviltä rantaan on 10–15 metriä ja lohkareiden suorat pinnat ovat järvelle päin. Syyskuun puolivälissä paikalla vieraillessani oli luolan pohja veden peitossa, joten sisälle en päässyt, mutta näin kuinka valo pilkotti läpi toiselta puolelta. Kiven ympärillä kannattaa kulkea varoen, koska sammalen sisällä on arvaamatonta louhukkoa ja onkaloita.

Vastarannalla on talo ja mökkejä, joista näkyivät seuraavan mitä kivellä tapahtuu. Minä kun en pikkuneidin kanssa aivan huomaamatta pääse missään kulkemaan. Se on innostuessaan hieman kova ääninen, mutta haittaako tuo mitään…

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6985237 E 500426

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *