Kuinka nokipannukahvit keitetään? Perusohje aloittelijan tueksi

Jotain taianomaista siinä on pakko olla. Nuotiolla keitetty kahvi on keittäjästä riippuen aina eri makuista, täynnä salaisuuksia. Kahvin maku paranee maiseman ja kelin mukaan. On myös merkitystä sillä, miten kahvinpurut pannuun kaadetaan ja mitä kahvia käytetään.

Kahvi maistuu ehdottomasti parhaimmalta, kun se on nuotiolla keitetty. Retkellä oma suosikkini on aamukahvi hyvin nukutun yön jälkeen.

Kahvin keittäminen on melkein kuin pyhä rituaali. Veden kiehumista ja kahvin laskeutumista odotan vähän kärsimättömästi, mutta kun kahvi on kuksassa, aika pysähtyy. Tahdon juoda aamukahvini hiljaa, kaikessa rauhassa luontoa kuunnellen ja tarkkaillen.

Kun on ollut yötä metsässä, aamukahvi tuoksuu voimakkaasti. Se on kuin juhlavieras luonnon omien tuoksujen keskellä.

Oma tapani keittää kahvia on aika suurpiirteinen. Annan veden kiehua, nostan pannun pois tulilta ja lisään kahvinporot. Kaadan nahkaisesta kahvipussista puruja niin paljon, että pinnalle jää pieni keko, kuin miniatyyritunturi. Nostan kahvipannun takaisin tulille ja odotan. Kun kahvi taas kiehahtaa, nostan pannun pois tulilta laskeutumaan. Lorautan juomapullostani ihan pienen tilkan kylmää vettä, se nopeuttaa kahvinporojen laskeutumista. Annan kahvin tekeytyä rauhassa ja kaadan sitä rauhallisesti kuksaan.

On melkein yhtä monta tapaa keittää kahvia kuin on keittäjääkin ja jokaisen keittotapa on se ainoa oikea. Olen kuullut kahvia kiehautettavan kolme kertaa, joku kopsauttelee pannun kylkeen oksalla tai puukon hamaralla, joku taas kaataa ensimmäisen kuksallisen kahvia takaisin pannuun. Toiset antavat purujen olla iloisesti sekaisin ja antavat kahvin rauhoittua vasta kuksassa. Makumieltymyksiä on monia. Jonkun perinteen mukaan pannuun laitetaan kahvia kolme kourallista, ihan sama minkä kokoinen pannu on kyseessä. Jotkut laittavat pieneen pannuun kourallisen, isompaan kaksi.

Kahvia voi maustaa eri tavoilla. Normaalien maitojen ja sokereiden lisäksi voi kahviin lisätä vaikka perinteisen voinokareen tai hyppysellisen suolaa. Olen kokeillut ja hyväksi havainnut myös kookosöljyä, jota voi lohkaista pienen palan kahvin sekaan. Keittämisvaiheessa on helppo pehmentää kahvin makua laittamalla pala pakurikääpää jo vettä keitettäessä pannuun.

Lopputulemana sanottakoon se, että kahvi on aina sen parempaa, mitä nokisempi on pannusi. Silloin luultavimmin olet käynyt paljon metsässä kahvilla ja olet löytänyt oman tapasi sitä keittää.

Tässä kuitenkin karkea perusohje:

1 litra vettä

2dl kahvia (pannulaatua)

Kiehauta vesi, lisää kahvi, anna laskeutua. Nauti!

Juttu on julkaistu Retkipaikassa alun perin vuonna 2016.

6 replies
 1. Tytti
  Tytti says:

  Kiitos Minna, tunnen kahvintuoksun kutsuvan! Kiehautettu kolmesti, eka kuksallinen takaisin pannuun ja sitten nautitaan hitaasti, ilman kiirettä 🙂 Nokipannukahvin pystyn juomaan raakana, ilman maitoa. Arkielämässä tuo ei onnistu, ei sitten millään!

  Vastaa
 2. Minäpä vain
  Minäpä vain says:

  Hei! Osaisiko joku kertoa, mistä saa ostettua kunnon kahvipannuja tätä tarkoitusta varten? Retkikaupoissa myydään vain sellaisia, joissa on muovinen kantokahva (ilmeisesti Trangiaan tarkoitettuja). Tällaiset sulavat nuotiolla.

  Vastaa
 3. Vaeltaja
  Vaeltaja says:

  Mistä olet ostanut tuon nahkapussin? Olen etsinyt omaan silmään sopivaa, mutta en ole vielä löytänyt..

  Vastaa
  • Toimitus
   Toimitus says:

   Hei Vaeltaja! Kysäisimme Minnalta pussin alkuperästä, ja se on kuulemma ostettu Pohjois-Norjasta kauan sitten. Tarkka paikka ei Minnalla ollut muistissa. Pussi on ommeltu suolilangalla ja siinä on sisnanyöri, kaunishan se on!

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.