Lapselliset retkieväät

Lapset tykkäävät tehdä asioita itse. Kun lähdet lasten kanssa retkelle, kannattaa tuo asia muistaa. Metsäluonto rauhoittaa vilkastakin kulkijaa. Yleensä jo tulipaikalle kävelyn aikana on lapsi sen verran rauhoittunut, että jaksaa keskittyä tulilla puuhasteluun.

Lasten makunystyröitä ei kannata aliarvioida, vaan päinvastoin haastaa. Kannattaa antaa lasten maistella muutakin kuin makkaraa. Esimerkiksi villiyrteistä haudutettu laimea tee maistuu vilpoisena päivänä, etenkin jos sen on saanut itse valmistaa matkalla kerätyistä yrteistä.

lastenretkiruuat-1-5

lastenretkiruuat-1-6Tikkupullaa paistaa jokainen mielellään, oli sitten lapsi tai aikuinen. Pullataikinan voi tehdä täysin valmiiksi jo kotona lähtiessä, tai ottaa taikina-ainekset muovipussiin ja lisäät metsässä vain veden. Kivoja variaatioita ja vaihtelua pulliin saat, jos sivelet kypsän pullan pintaa sokerivedellä. Pinta muuttuu kauniin kiiltäväksi ja makeaksi.

Tikkupullat voi myös paistaa vähän paksumman kepin nenässä. Silloin kypsään pullaan jää reilu kolo ja sen voi täyttää vaikkapa hillolla ja kermavaahdolla. Suoraan purkista pursotettava kermavaahto on tähän tarkoitukseen kätevää.

lastenretkiruuat-1-13

Suolainen vaihtoehto edellisistä on tietenkin tikkuleipä. Taikina kiedotaan tikkuun samalla tavalla kuin pullakin. Tikun jättämän aukon voi täyttää juustolla tai vaikka nakilla, jolloin hauska metsähodari on valmis.

Jos tulipaikan läheisyydessä on onkipaikka, kannattaa kokeilla perinteistä herkkua, tikkuahvenia. Samalla voi lapselle opettaa kalan käsittelyä. Tikkuahvenet eivät tarvitse perkaamisen jälkeen suolaa kummempia mausteita ylleen.

lastenretkiruuat-1-3

lastenretkiruuat-1-2

lastenretkiruuat-1-4

Pulla maistuu reissuilla myös köyhien ritareiden muodossa. Taas on hillo ja pursotettava kerma plussaa.lastenretkiruuat-1-7

lastenretkiruuat-1-8

Letut maistuvat retkellä aina! Kaupasta saa valmiita lettujauheseoksia, joihin lisätään vain vesi. Sen helpommaksi ei herkuttelu voi mennä! Jos haluaa letuista vähän ruokaisampia, voi taikinaan lisätä vaikka nokkosta tai voi muurikalla paistaa lettuihin suolaisen täytteen ja syödä niitä kuin tortilloja.

lastenretkiruuat-1-14

lastenretkiruuat-1-9Kun kyseessä on oikea vaeltaminen lasten kanssa, ei ruualle kaivata juurikaan mitään erityisvaatimuksia. Omat astiat ja kävellessä palkaksi saatu nälkä maustavat ruuan kuin ruuan. Ja kaakao maistuu aina! Pienet yllätysherkut vaeltamisen lomassa saavat mielen pirteäksi.

lastenretkiruuat-1-10

Ehkä makein juttu kuitenkin lienee suklaabanaani, joka lienee ainakin partiolaisille tuttu. Eli banaaniin tehdään viilto, ei ihan päihin asti. Viiltoon työnnetään suklaapaloja. Tumma suklaa sulaa hitaammin kuin vaalea, joten tähän herkkuun sopii erinomaisesti vaikkapa Geisha. Sitten vaan banaani hiilloksen kupeelle hetkeksi lämpenemään. Mitään foliopapereita ei tarvita, banaanin omat kuoret toimivat suojana. Kuori tummuu, mutta se ei haittaa! Lusikoitava suklaabanaanimössö on taivaallista!

lastenretkiruuat-1-11

lastenretkiruuat-1-12

Tikkupulliin tarvitset:

7 dl vehnäjauhoja

100 g voita

1 dl sokeria

1 tl suolaa

1 tl kardemummaa

1 pussi kuivahiivaa

n. 2,2 dl vettä

Nypi kotona voi jauhoihin, lisää muut aineet ja sekoittele keskenään. Lisää metsässä vesi vähän kerrassaan, ettei taikina vahingossa tule liian löysäksi. Helpointa on sekoitella taikina muovipussissa. Ota pieni pala taikinaa, pyörittele pötköksi. Kieputa pötkö tikun ympärille ja paista riittävän kaukana nuotiosta. Pulla voi helposti kärähtää pinnalta ja olla silti sisältä raakaa. Maltti on valttia!

 

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.