Testissä Jetboil MiniMo – Pippurinen pinokeitin

Pinokeittimet, eli retkikeittimet joissa kattila on kiinnitetty poltinosaan, on alkujaan suunniteltu kiipeilijöille. Kallionseinämällä roikuttaessa on keitinkin voitava ripustaa, sillä tasaisia alustoja ruuanlaittoon ei juuri ole.

Kun kattila, poltin ja kaasusäiliö on kiinteästi yhtä, voi retkikeittiötä pitää hihnoilla tai vaijereilla ilmassa. Kiipeilykeittimen tyyliin kuuluu, että se on mahdollisimman kevyt, tehokas ja pakkautuu pieneen tilaan.

Pinokeittimille uraa raivannut Jetboil on sittemmin jalostanut ideaa ja nyt valikoimiin kuuluu useita erilaisia sekä eri kokoisia retkikeittimiä, jotka useimmat ovat kiinteäksi kasattavissa.

jetboil_minimo-8793

Sain testattavaksi uuden Jetboil MiniMo -keittimen, joka on valmistajan erittäin kevyt uutuus. Se painaa vain reilu 400 grammaa ja pakkautuu 127 millimetrin x 152 millimetrin kokoiseksi paketiksi. Kerrassaan kätevä koko yhden hengen tarpeisiin.

Kerrassaan kätevä keitin yhden hengen tarpeisiin

MiniMo on varustettu yhden litran kokoisella matalalla kattilalla. Se poikkeaa tyypillisistä litraisista pinokeittimien pikkukattiloista sillä, että normaalisti halkaisija on pieni ja kattila korkea.

Lähinnä vedenkeittoon ajateltuna kapea ja korkea kattila on toimiva, jos kuuma vesi kumotaan retkiruokapussiin. Koska tarkoitukseni oli valmistaa kattilassa oikein ruokaa, oli MiniMon kattila hyvin miellyttävä tuttavuus.

jetboil_minimo-8808

Lusikalla hämmentäessä ei varsi ollut päähän asti sopassa, vaan sekoittelu kävi siististi. Myös syöminen suoraan kattilasta oli mukavampaa, kun ei tarvinnut yrittää kaapia syvästä astiasta.

Kattilassa on tukevat pinnoitetut kahvat, joista kippoa voi pitää ilman pelkoa käsien palamisesta. Ulkopinnassa on tyylikäs eristekangas, joka myös suojaa sormia kuumalta alumiinipinnalta.

Jos on tarkoitus syödä pussiruokia ja pelkkä vedenkeitto riittää, soveltuu keitin jopa kahden hengen tarpeisiin. Pienikokoisena se sopii upeasti pikkureppuun, kajakin ruumaan, fillarin sivulaukkuun ja kulkee kätevästi mukana.

jetboil_minimo-8779

Interreilaajalle, joka haluaa tehdä edullisia ruokia, Jetboil MiniMo on oiva valinta. Se sopii myös moottoripyörämatkaajalle, soutuveneretkeilijälle ja miksei autolomailijoillekin, kun halutaan kahvitella ilman valtateiden varsien huoltamokeitaita.

Nopeasti kiehuvaa

Valmistajan mukaan litra vettä kiehuu parhaimmillaan parissa minuutissa. Testit keväisessä luonnossa vahvistivat arviot oikeansuuntaisiksi. Kun kaasuhanan aukaisi ja iski piezolla kipinää, paloi MiniMo vienosti kohisten.

jetboil_minimo-8790

Keittimessä on vakiopainepoltin, eli Jetboil Thermo-Regulator, joka säästää kaasua ja sen ansiosta keitin toimii ohuessakin ilmanalassa tehokkaasti. Se on tietenkin etu kiipeilijöille vuoristokäytössä, mutta se myös tehostaa keittimen käyttöä viileässä kelissä.

Ruuanlaitossa vakiopaineventtiilin etu on tasainen liekki, jota ei tarvinnut säädellä. Keitin paloi nätisti myös pienellä teholla, jolloin esimerkiksi kuivatuista raaka-aineita valmistettu ruoka hautuu ja pehmenee, eikä kiehu turhaa.

Tehokkaassa keittimessä kattilan pohjan lämmönsiirtimet ovat oleellisessa osassa. Kun lämpö johtavaa pinta-alaa on enemmän, kuumenee kattila ja sen sisällä oleva vesi tai ruoka hyvinkin nopeasti.

jetboil_minimo-8783

Muovikansi estää lämpöä haihtumasta, mutta päästää paineen ulos. Kannessa on rei’itys ylimääräisen nesteen kaatamiseksi pois. Juoma-aukko mahdollistaa juomisen suoraan kattilasta. Kattilan alaosan lämpöritilöitä suojaava kippo käy mukista, joten MiniMon testikäytössä pärjäsin vain lusikalla, enkä tarvinnut muita ruokailuvälineitä, kuten lautasta tai juomakuppia erikseen.

Jetboil MiniMo:ssa voi käyttää yleisimpien valmistajien kaasuja. Kun standardikierteisiä kaasusäiliöitä on kohtuullisen hyvin saatavissa, on keitin kätevä matkaillessa. Lentokoneessahan voi viedä keittimen, mutta ei kaasupatruunaa.

Keittimen mukana tuleva tukijalka lisää MiniMon tukevuutta, kun se asenetaan kaasupullon alle. Kuljetustilanteessa keitinosa sopii kattilan sisälle yhdessä pienen kaasusäilön kanssa.

jetboil_minimo-8824

Hinta: noin 180 euroa

Lisätiedot: www.vandernet.com

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

jetboil_minimo-8792

1 reply
  1. Keni Granroth
    Keni Granroth says:

    Yhdessä youtube videossa sanottiin että minimo:ssa on tartumatonpinnoite oliko täyttä puppua vai tosi.? Miten helppo puhdistaa jos tuolla tekee ruokaa?

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.