Kalajuttu: kuhan tie avannosta fileiksi

Talvikalastus on vanhemman sukupolven mukana katoavaa kansanperinnettä. Yhä harvemmat enää harrastavat talviverkoilla kalastamista. Monelle on myös täysi mysteeri mitä kalalle tehdään avannosta nostamisen jälkeen, ennen kuin sen voi valmistaa ruuaksi.

Tällä kertaa avanto antoi kuhan. Se päästeltiin varovasti irti verkosta. Napakat melontasormikkaat ovat talviverkkotouhuissa kätevät.

Ihan ensimmäiseksi kala nuijitaan tajuttomaksi. Sitten se ”pistetään”, eli veret lasketaan kalasta pihalle. Se hoituu vetäisemällä puukolla kidukset auki ja jättämällä kala hetkeksi hankeen pötköttämään.

Seuraavaksi kalan maha avataan ja sisälmykset poistetaan. Varotaan puhkaisemasta sappipussia. Enimmät veret ja moskat voi hangata puhtaammaksi lumella.

Kala huuhdotaan avannossa. Jäällä tehtävät vaiheet on nyt tehty. Kotimatka voi alkaa. Keittiössä homma jatkuu tekemällä ”pyöreästä kalasta” fileet.

Sivuevän vierestä vedetään fileerausveitsellä pään sivua pitkin ylös selkärankaan.

Veitsi käännetään selkärankaa mukaillen kohti pyrstöä ja vedetään perille asti. Sama toimenpide toiselle kyljelle.

Kylkiruodot irroitetaan fileestä.

Nahka irroitetaan fileestä. Veistä painetaan voimakkaasti nahkaa kohti, että kaikki liha saadaan nahasta irti. Homma on kätevintä aloittaa pyrstön suunnasta.

Lopuksi poistetaan fileestä kylkipiikit. Ne löytyvät helposti sormella tunnustelemalla. Fileeseen tulee pieni halkio ja siitä tulee näin täysin ruodoton.

Nyt kala on valmis paistettavaksi.

Lue lisää:

Kalojen pyyntimitat ja rauhoitusajat – Eräluvat.fi

2 replies
  1. Kalanhalaaja
    Kalanhalaaja says:

    Tässäkö kaikki on kärryillä siitä, että kuhalla on alamitta? Älkää nuijiko hengiltä ihan ensimmäisenä ja olkaa tarkkoina, että verkot on tarpeeksi isoa silmäkokoa!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.