Villiyrttistä focacciaa trangialla

Aina toisinaan lähden koirien kanssa ulos syömään aamupalaa. Tänään oli yksi niistä aamuista. Aloitin esivalmistelut heti herättyäni, eli taikina kohoamaan. Löysin hyvän focaccia-leivän ohjeen ja päätin kokeilla, miten sen tekeminen onnistuisi trangialla.

Tein taikinaa reilusti ja annoin sen kohota sillä aikaa, kun pakkasin muita tarvittavia tavaroita rinkkaan. Juuri ennen lähtöä laitoin puolet taikinasta muovipussissa mukaan. En tarvinnut paljoa, koska olin yksin syömässä.

focaccia-1-3

Kävelin parin kilometrin matkan puron varteen, jotta koirilla riittäisi juomavettä ja minä saisin pestyä käteni ja astiat tarvittaessa. Paikka kuhisi itikoita, mutta en antanut sen häiritä. Keräsin matkalla pari maitohorsman versoa ja pari vuohenputkea pannuleipää varten, sekä mesiangervoa teetarpeeksi. Kuuma vesi oli mukana termarissa.

Puron varteen saavuttuani laitoin trangian kasaan ja kaadoin paistinpannulle reilusti oliiviöljyä. Öljyn päälle asettelin taikinaa ja varoin taputtelemasta sitä liikaa, jotta taikina pysyisi kuohkeana. Jätin sen sitten kohoamaan hetkeksi.

focaccia-1-2

focaccia-1

Pilkoin odotellessa horsmat pieniksi pätkiksi ja laitoin teetä hautumaan. Mesiangervon lehti vaan kuksan pohjalle ja kuumaa vettä päälle. Jos haluaa maut voimakkaammin esille, voi lehtiä ensin hetken hieroa käsien välissä. Minä halusin aamulla miedompaa, joten annoin lehden olla kokonaisena.

focaccia-1-4

focaccia-1-5Kun taikina alkoi olla vähän kohonnut, painelin siihen fetajuuston palasia ja myttäsin vuohenputken lehtiä pieninä nippuina. Horsman pätkät painelin myös taikinaan. Kuorrutin koko komeuden lorauttelemalla päälle oliiviöljyä ja pyöräyttämällä myllyistä suolaa ja mustapippuria. Sitten vaan trangiasta kaasu miedolle lämmölle ja odottelemaan.

focaccia-1-7

focaccia-1-8

focaccia-1-13

focaccia-1-14Leivän kypsyessä ehdin juoda teekupposen ja kuunnella puron solinaa. Kurkistelin välillä puukkoa apuna käyttäen, oliko leipä jo kypsynyt. Kun alapuoli alkoi olla rapea ja ruskea, käänsin leivän hetkeksi ja annoin paistua myös päältä. Kypsän leivän sitten kumosin lautaselle ja paloittelin puukolla annospaloiksi.

focaccia-1-16

focaccia-1-17

focaccia-1-15

focaccia-1-18

focaccia-1-19Leipä oli tuhtia tavaraa! Jouduin antamaan jo vähän koirillekin, kun en meinannut jaksaa syödä yksin kokonaista. Join vielä toisen kuksallisen teetä focaccian kanssa.

focaccia-1-22

focaccia-1-21Tässä ohje, jolla saa tehtyä ainakin neljä trangia-pannullista focacciaa:

 • 3 dl kädenlämpöistä vettä
 • 25 g hiivaa
 • 2 tl sokeria
 • 400 g durumjauhoja
 • loraus oliiviöljyä
 • 1 tl suolaa

Sekoita taikinan aineet, älä vaivaa! Päälle oliiviöljyä, fetajuustoa, suolaa ja pippuria sekä kävellessä löytyneitä villiyrttejä. Mainiosti sopivia ovat esimerkiksi vuohenputki, maitohorsma (myös lehdet), siankärsämö, peltokanankaali ja suolaheinä.

focaccia-1-6

Mahtavia teeyrttejä: vadelman ja lillukan lehdet, mustikan ja mansikan lehdet, mesiangervo ja kuusenkerkkä.

3 replies
 1. Raija Hyttinen
  Raija Hyttinen says:

  Kiitos vinkistä, tätä täytyy kokeilla. Luonnosta löytyy niin paljon hyvää syötävää! Ihania kuvia 🙂

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.