Vaellus mielessä? Harri Ahosen teokset opastavat Skandinavian reiteille

Rakkaus vaeltamiseen saattaa roihahtaa tukalissakin olosuhteissa. Niin kävi aikoinaan kirjailija Harri Ahoselle hänen ollessaan vaihto-oppilaana Tromssassa 15 vuotta sitten.

– Lähdin kahden norjalaisen kaverin kanssa riekonmetsästysretkelle. Retken aikana kastuin, eksyin ja minulle tuli nälkä ja kylmä, Ahonen kertoo.

Ja siitä se kaikki sitten alkoi. Kärsimättömämpi olisi jo luovuttanut koko harrastuksen, mutta Ahoselle siitä kehittyi rakkaussuhde Norjan maisemiin ja luontoon. Tänä päivänä Ahosen vaelluskirjat niittävät jo kansainvälistäkin mainetta.

– Olen luonteeltani sinnikäs ja optimistinen. Joitakin asioita pitää yrittää pari kertaa uudestaan. Jos ei siltikään onnistu, niin sitten asian voi jättää.

Ahosen ensimmäinen kirja kantaa nimeä Pohjois-Skandinavian vaellusreitit ja se ilmestyi vuonna 2014.

Toinen kirja, Keski-Skandinavian vaellusreitit, on juuri ilmestynyt. Molempien kirjojen suosiosta kertoo paljon se, että ne käännetään saksaksi ja ilmestyvät Saksassa keväällä 2017. Kirjat keskittyvät Norjan ja Ruotsin vaellusreitteihin.

Fjølburøsten-autiotupa, Femundsmarkan kansallispuistosta.

Fjølburøsten-autiotupa, Femundsmarkan kansallispuistosta.

Trollheimshytta-tuvan vanha tupa ja taustalla Snota (1668 m) Trollheimenin maisemansuojelualueelta.

Trollheimshytta-tuvan vanha tupa ja taustalla Snota (1668 m) Trollheimenin maisemansuojelualueelta.

Pohjois-Skandianavian vaellusreitit on kattava teos Pohjois-Norjan ja -Ruotsin sekä Suomen käsivarren vaellusreiteistä. Siinä esitellyt noin 240 reittiä ovat pituudeltaan 0,5–70 kilometriä. Suomesta mukaan pääsi 8 reittiä.

Keski-Skandinavian vaellusreitit -kirjassa lyhin reitti on noin 4 kilometrin mittainen ja pisin vajaat 40 kilometriä pitkä. Reitit on luokiteltu vaikeusasteisiin helppo, kohtalainen, haastava ja vaativa.

– Varsinaisesti en ole luokitellut reittejä esimerkiksi perheystävällisiin, mutta jokainen perhe voi harkita reittien vaikeusastetta lapsien iän ja retkeilykokemuksen mukaan, Ahonen ehdottaa.

Kirjat on kuitenkin kirjoitettu niin, että myös vähemmän retkeilleet henkilöt uskaltautuisivat mukaan.

– Ihan aloittelijoille en suosittele kylmiltään lähtemään vaellukselle. On parasta käydä ainakin kerran Nuuksion luonnonpuistossa, Ahonen toteaa.

Kuvassa onKaritinden (1984 m), vuori sijaitsee Tafjordfjellene-vuoriston alueella.

1984-metrinen Karitinden sijaitsee Tafjordfjellene-vuoriston alueella.

Viime kesän vaellussaldo: 800 kilometriä

Ahonen vaeltaa 3–4 kuukautta vuodesta. Viime kesänä käveltyä matkaa kertyi noin 800 kilometriä, joista noin 200 kilometriä ystävien kanssa, loput yksin.

– Koska kerään materiaalia kirjaan, kuljen merkittyjä, kirjan teeman mukaisia reittejä, Ahonen toteaa.

Pisin päivämatka, jonka Ahonen on kulkenut, on 38 kilometriä. Keskimäärin matkaa kertyy yhden päivän aikana 12–14 kilometriä.

– Tietenkin riippuu maastosta, kuinka pitkän matkan jaksaa edetä. Jyrkät, pitkät nousut ja laskut rasittavat eniten.

harriahonen4

Skandinavialaista tupakulttuuria

Norjassa retkeily- ja vaelluskulttuuri juurrutetaan kansalaisiin jo nuoresta. Perheiden lisäksi päiväkodit ja koulut vievät lapsia luontoon, luonnollisesti leikin varjolla.

– Norjassa ihmiset ovat hyvin luonnonläheisiä, ja vaellusreitit on tehty helposti lähestyttäviksi, Ahonen mainitsee.

Den Norske Turistforening eli DNT on rakentanut Norjan noin 20 000 merkityn vaelluskilometrin varsille 500 erätupaa. Koska jopa puolentoista tuhannen metrin korkeuteen nousevilla tuntureilla ilmasto on paikoin raakaa, tuvat tulevat tarpeeseen.

– Tuvat ovat lukittuja, joten jokaisella on oltava standardnøkkel (standardiavain), jonka saa käyttöönsä sadan Norjan kruunun panttia vastaan. Avainta ei tarvitse palauttaa, ellei halua sataa kruunuaan takaisin.

Sata Norjan kruunua on reilut kymmenen euroa.

Keski-Norjan vaellustuvilla on lähes jokaisessa tuvassa ruokakomero, josta voi hankkia ruokatarpeita pienempään kuin suurempaankin nälkään. DNT:n Pohjois-Norjassa sijaitsevilla vaellustuvilla tällaisia ruokakomeroita ei ole.

Kaikilla DNT:n vaellustuvilla on patjat ja tyynyt vaeltajia varten. Oman makuupussin käyttö on välttämätöntä. DNT:n vaellustupia ei varata etukäteen ja niillä on olemassa patjatakuu. Tämä tarkoittaa, että sänkypaikkojen ollessa täynnä haetaan vintiltä lisää patjoja tuvan lattialle.

Ruotsin Svenska Turistföreningin eli STF:n vaellustuvissa lähes jokaisessa tuvassa on paikalla työntekijä, joka toivottaa tulijan tervetulleeksi ja tarjoaa lasin mehua.

Kuva on otettu Storsteinfjellet-vuorimassiivilta (1894 m), joka on osa Narvikfjellene vuoristoa.

Kuva on otettu Storsteinfjellet-vuorimassiivilta (1894 m), joka on osa Narvikfjellene-vuoristoa.

Kirjailijuus alkoi luennosta

Kirjailijaksi Ahonen päätyi tunturilatuyhdistys Kolbmassa pidetyn esitelmän jälkeen. Siellä häneltä kysyttiin, mahtaako hänen kertomistaan reiteistä olla kirjallista materiaalia. Koska valmista kirjallisuutta ei ollut, Ahosen kokemukset ja valokuvat tulivat käyttöön.

– Kirjan tekeminen alkaa, kun lähden vaeltamaan. Rintataskussa minulla on pieni lehtiö ja lyijykynä, jonne merkitsen hyvin lyhyet muistinpanot. Kun pääsen tuvalle tai leiriydyn telttaan, siirrän tiedot päiväkirjaan, ja kirjoitan tarkemmat muistiinpanot päivän ajalta, Ahonen kuvaa kirjan syntyä.

Lopullinen teksti muovautuu kotona koneen ääressä.

Myös valokuvat ovat Ahosen itsensä ottamia. Hänellä on mukana Canon 30D, jossa Canonin 17–40-peruszoomi, Sigman 18–50-zoomi ja 70–200 teleputki.

– Varaan matkalle muutaman vara-akun, mutta ne ovat muiden sähkölaitteiden tavoin herkkiä kosteudelle ja muille rasituksille, kuten kiven iskuille. Siksi pyrin optimoimaan, kuinka paljon käytän kameraa.

Harri Ahonen: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit (Tammi)
Julkaisu: Heinäkuu 2014 (kirja)
Sivumäärä: 352 s.
Kirjastoluokka: 79.4
EAN: 9789513178895 (kirja)

Harri Ahonen: Keski-Skandinavian vaellusreitit (Tammi)
Julkaisu: Helmikuu 2016 (kirja)
Sivumäärä: 336 s.
Kirjastoluokka: 79.4
EAN: 9789513186548 (kirja)

Jutun kuvitus: Harri Ahonen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.