Älä turhaan osta uutta! Näin korjaat retkeilyvaatteesi

Retkivaatteet kuluvat, se on ihan normaalia. Kovalla käytöllä metsissä rymytessä voi housuihin tulla reikiä, merinopaidan silmät lähtevät juoksemaan ja kipinä voi polttaa kuorivaatteisiin reikiä. Mutta eipä hätää, kaiken voi korjata!

Mitä nopeammin korjaa, sen helpommalla pääsee. Erityisesti villakerraston kanssa ei kannata jäädä odottelemaan, että reikä katoaa itsestään. Retkeilyvaatteet ovat aika kalliita, joten jo sen takia niitä kannattaa paikata, parsia ja ehostaa. Itse ajattelen, että paikat ovat ikään kuin ekologisia koristeita, muistoja metsissä vietetyistä hetkistä. Ja kun vaatteen eteen näkee vähän vaivaa, tulee siitä entistä tärkeämpi, eikä tule turhaan ostettua uutta. Eikä mielestäni metsä- tai vaellusvaatteen tarvitse olla uutuuttaan kiiltävä, elämä saa näkyä!

Merinovaatteen reiän korjaus

Merinovaatteen silmäpako tai reikä harsitaan ihan tavallisella rihmalla. Mutta jos haluaa, voi reiästä tehdä parsimalla vaikka kuinka hienon koristeen. Google on täynnä mitä hienompia kirjailuohjeita, joilla voi loihtia esimerkiksi lehtikuvioita tai kukkasia. Japanissa taas harrastetaan Sashiko-kirjontaa, jossa ideana on, että paikka todellakin koristaa vaatetta ja saa näkyä.

Haaroista ratkenneiden housujen korjaus

Otin vähän aikaa sitten haasteen vastaan, saako haaroista ratkenneet, roskisuhan alle joutuneet retkeilyhousut paikattua. Mies oli niitä neljä vuotta käyttänyt aina retkeillessä, vaelluksilla ja eräoppaana toimiessaan. Haaroväli oli auttamatta kulunut puhki, kangas oli pumpulinpehmeää ja rispaantunutta ratkenneen reiän ympäristöstäkin. Itsellä oli paikkaustarpeita lähinnä kuorivaatteiden osalta, joten tilasin kotimaisesta firmasta (Shelby) korjaustarvikkeita ja aloin hommiin. 

Housuihin tilasin pienen palan vahvaa puuvillapolyesterikangasta. Kiinnitin reilun kokoisen palan ensin nuppineuloilla housuihin nurjalle puolelle niin, että kaikki haparoituneet alueet tulivat paikkakankaan päälle. Sitten alkoi harsiminen. Aloin harsia reiän viereltä ja siirryin koko ajan sivummalle. Harsiminen on tärkeä työvaihe, näin kankaaseen ei tule ommellessa ikäviä poimuja ja haarovälistä ei tule epämukava käytössä. 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Harsimisen jälkeen leikkasin paikan kulmat loivemmiksi, etteivät ne pääse taittumaan kaksin kerroin ommellessa. Sitten vain ompelukone surisemaan ja siksakkia niin että tuntui! Kannattaa ommella vähän kauempaakin, kuin vain heikentyneen kankaan kohta, muuten housut ratkeavat sauman vierestä nopeasti uudelleen. Kun siksakkia on tarpeeksi, voi harsinlangat poistaa varovasti niin, ettei ompelulanka katkea. Joku fiksu saattaisi harsia lähellä housujen väriä olevalla langalla, etteivät ompelulankojen väliin jäävät harsinlangat häiritsisi. Viimeinen työvaihe on siistiä paikka nurjalta puolelta leikkaamalla paikkakangas ompelujälkien vierestä. 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Paikkaaminen ei vaadi mitään erityislahjakkuutta, ainoastaan viitseliäisyyttä. Housut pääsivät käyttöön ja uusien housujen ostamiselta säästyttiin.

Kuorivaatteen paikkaaminen

Seuraavana oli vuorossa kuorihousujen paikkaaminen. Lahkeet olivat kuluneet pienille ja isommillekin rei’ille. Ikävä juttu erityisesti pidemmillä vaelluksilla, koska kosteassa varvikossa kävely kasteli kengät. Nailoninen itseliimautuva korjauspaikka maksoi alle 4 euroa Shelbyssä. Leikkasin siitä pyöreäreunaisia paikkoja ja liimasin ne reikien päälle. Melkein reikäisiksi kuluneet kohdat korjasin laittamalla ohuen kerroksen kangasliimaa, joka sopii myös muoville ym pinnoille.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Samanlaisilla itseliimautuvilla paikoilla korjasin myös untuvatakin reiän, josta tursusi untuvia. Missä lie nuotiolla kipinä polttanut.

Paikkaamishommista tuli hyvä mieli. Vaatteet saivat jatkoaikaa, rahaa säästyi ja luonto kiittää. Suosittelen ottamaan neulan ja lankaa käteen!

 

 

2 replies
  1. Jetta
    Jetta says:

    Suomalainen innovaatio, Vaatelaastari, jota löytyy mm luomuna, merinovillaisena ja vettähylkivänä näyttää tästä unohtuneen? Kannattaa tutustua 🙂

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.