Karkkilan Wuorten valloitus – viisi kiinnostavaa näköalapaikkaa maastopyöräilijälle Karkkilassa

Yht. 40km / 4:47h / 8,4 km/h

Nyhkälänharju – pala Toiviketta – Pyhäjärvi – Ruuhilampi – Alhovuori – Lemmoinvuori – Karjaanjoki – Polarinharju – Nyhkälänharju

➡ Matkaa yhteensä 40km (ei virallinen reitti)
? Kulkuaika 5h maastopyörällä
? 2 tulentekopaikkaa
⚫⚫⚫ Vaikea reitti

Tämä 40 kilometrin reittikokonaisuus ei ole virallinen maastopyöräilyreitti, mutta sen varrelta aukeaa aivan huikeita maisemia. Reitti ei ole sieltä helpoimmasta päästä, mutta vaikeiden ja teknisten polkujen lomaan mahtuu myös helppokulkuisempaa maastoa ja huikeita, nopeita alamäkiä; kappale kauneinta Karkkilaa!

Karkkilan Wuorten valloituksen polut kuljettavat sinut läpi Karkkilan kauneimpien harjumaisemien. Jos tätä 40 kilometrin lenkkiä ei halua kulkea yhdellä kertaa, sen voi jakaa esimerkiksi viiteen osaan, kuten tässä jutussa.

Retki 1, Toivikkeen lenkki

Toivikkeen lenkillä pääset tutustumaan kangasmetsäpolkuihin ja vaihteleviin korkeuseroihin. Retkelle kannattaa lähteä suoraan Karkkilan keskustasta ja ottaa suunnaksi Nyhkälänharju, jonka polut kuljettavat sinut Porintien alikulkutunnelin kautta itse Toivikkeen poluille. Toivikkeella sijaitsee myös yksi Uudenmaan suurimmista suoalueista. Toivikkeella on lisäksi hiihtomaja, jonka sisällä ja edessä on tulentekopaikka. Kartta.

Retki 2, Ruuhilampi

Ruuhilampi jylhine maisemineen tarjoaa avokallioita, rotkon ja pienen luolankin. Alueella on paljon risteileviä polkuja kulkevat Haukkamäen kallioalueilla ja johtavat Ruuhilammen jyrkänteille. Ruuhilammelta kulkee kaksi yhdyspolkua Sontiaisiin, jonka on myös rannoiltaan kalliojyrkänteinen. Sontiaisita löydät myös uimapaikan laitureineen. Tähän alueeseen saat helposti tuhlattua päivän patikoidessa ympäri Ruuhilammen aluetta. Tänne kannattaa varata oma retkikeitin mukaan, sillä alueella ei ole tulentekopaikkaa.

Alueen monimuotoisuutta lisäävät korkeuserot, lukuisat avokalliot ja jyrkänteet. Korkeuserojen ansiosta alueella on useita upeita maisemapaikkoja, muun muassa miltein parinkymmenen metrin jyrkänteet Ruuhilammen pohjois- ja itäreunoilla sekä vanhan laskettelurinteen kohdalta avautuvat näkymät Vanhaankylään, Tuorilaan ja Pyhäjärvelle, jonka ympärille Karkkilan kaupunki on aikoinaan kasvanut. Kartta.

Retki 3, Alhovuori

Alhovuoren vanha leirintäalue ja laskettelu keskus on parhaat aikansa jo nähnyt 80-luvulla. Tällä hetkellä tilaa ollaan ehostamassa jälleen toiminnalliseksi.  Polut ovat ennallaan ja Alhovuoren päältä avautuvassa maisemassa silmä ja sielu lepää. Omistaja on myös nikkaroinut muutaman laavun vuoren päälle. FB-sivut. Karttalinkki.

Retki 4, Lemmoinvuori

Lemmoinvuori eli Pirunkallio on aivan Karkkilan keskustan tuntumassa sijaitseva jyrkkä kallioseinämä. Lemmoinvuorelle ei kannata jäädä vain ihastelemaan maisemia sen päältä. Jos sinulla on seikkailuhenkeä ja riittävästi taitoa, niin kierrä kalliojyrkänne ympäri sen Karkkilan päästä, jolloin saat elämyksestä kaiken irti ja näet myös jyrkänteen alapuolelta käsin. Ehkä löydät sieltä vanhan ampumaradankin rauniot. Lemmoinvuorelta pääset näppärästi polkua seuraamalla lähestymään Karjaanjokea. Kartta.

Retki 5, Karjaanjoki

Högforsin vanhoilta masuuneilta kannattaa lähteä joen vartta vaeltamaan ohi Myllykosken, kohti Karjaanjoen sivustaa. Mutkitteleva tie on helppokulkuinen hiekkatie, jonka päässä Pitkälänkosken laavu odottaa tulistelijoita. Hyvällä tuurilla näet koskikaran pyrähtävän joen kiveltä sukellukseen nopeasti virtaavaan jokeen. Kartta.

Karkkilan sivuilta lainattua:

Karkkilan kosket täyttävät vaativammankin kalamiehen vaatimukset. Koskilla on myös paikkoja, joissa perheen pienimmätkin pääsevät turvallisesti tutustumaan kalastuksen saloihin. Kosket soveltuvat etenkin perhokalastukseen ja kevyeen heittokalastukseen. Helposti saavutettavia kohteita Karkkilan keskustan läheisyydessä ovat mm. Myllykoski, Massakoski ja Pitkälänkoski. Koskikalastuskohteet sopivat hyvin päiväretkeilykohteiksi. Alueella on kaksi laavua tulipaikkoineen sekä kalastuskohteiden läheisyydessä kulkee luontoreittejä.”

Toivottavasti tämä herätti mielenkiintosi Karkkilaa ja sen luontoa kohtaan, sillä tulen tekemään vielä astetta tarkemmat raportit näistä upeista kohteista. Joten pistähän seurantaan!

Check out “Karkkilan ”Wuorten” valloitus!” on Relive!

GPX-reittitiedot voi ladata tästä.

#FILLARIPÄIVÄKIRJAn seikkailuja sekä tarinointia kaikkeen retkipyöräilyyn ja mettäilyyn liittyen voit seurata myös:

Instagramissa / Facebookissa / YouTubessa

#FILLARIPÄIVÄKIRJA #VISITKARKKILA #RUUHILAMPI #TOIVIKE #KARJAANJOKI #LEMMOINVUORI #ALHOVUORI