Teltta testissä: Alps Mountaineering Zephyr

Retkeilyinnostukseni kasvaessa minulle on tullut tarve päästä yhä useammin luontoon ja retkelle. Erityisesti yön yli kestävät retket ovat parasta antia. Lyhyempiä reissuja varten olen kaivannut sopivaa, pienikokoista telttaa. Sain Mökkimiehen kautta kokeiltavakseni Alps Mountaineering Zephyr -sarjan teltan. Zephyr-teltat ovat retkeilykäyttöön suunnattuja kevyehköjä telttoja. Testiin saamani kahden hengen teltta oli minulle sopiva sekä lyhyille viikonloppuretkille että kevyellä varustuksella tehtäville pyöräretkille.

Teltan ensimmäinen kokoaminen vei hetken osia ihmetellessä, mutta jo toisella kerralla teltta oli pystyssä nopeasti. Sisäteltta kootaan kahdella pitkällä ja yhdellä lyhyellä alumiinikaarella. Eräänlaiset pikakiinnikkeet, koukut, toimivat hyvin sisäteltan pystytyksessä. Ulkoteltta kiinnitetään vaivattomasti neljällä klipsillä ja kiiloilla. Nämä ratkaisut tekevät pystytyksestä nopean ja vaivattoman. Teltan mukana tulee lisäksi narua lisäkiinnitykseen sekä paikkapala.

Teltan sisäkangas on ohutta verkkoa. Sisä- ja ulkokankaan väliin jäävä rako tuuletusaukon kanssa parantaa ilmanvaihtoa. Sisäteltan vedenpitävä pohjakangas nousee maaston yläpuolelle, vähentäen näin kosteuden leviämisen maan kautta telttaan. Sisäteltta on malliltaan “vapaasti seisova” ja sitä on näin ollen mahdollista käyttää ilman päälliskangasta. Halutessaan voi kuivalla säällä käyttää pelkkää sisätelttaa yöpymiseen.

Sisäteltan pohjan ala on suorakaiteen muotoinen ja siinä on sisäänkäynnit molemmilla sivuilla. Näin ollen majoittumaan mahtuu kaksi aikuista ihmistä pitkittäin. Kahden oven ratkaisu helpottaa telttailua, sillä kumpikin voi käyttää liikkumiseen omaa sisäänkäyntiä. Ratkaisu on mielestäni mainio vaikka säilytystilaa ei liikaa ole. Tavaroiden säilytys on suunniteltu absidin puolelle.

Sisäteltan katossa roikkuu kiinnikkeiden varassa pieni verkkokangas, joka mahdollistaa kevyiden tavaroiden ripustamisen. Lisäksi teltan päädyssä on tasku tavaroita varten.

Teltan päälliskangas kiinnitetään neljällä klipsillä sisätelttaan kiinni. Ulkokankaan vesipilariarvosta en löytänyt tarkempaa tietoa kuin, että kangas on vettä hylkivää materiaalia. Sisäteltan pohjan vesipilariarvoksi mainitaan 2000 mm.

AlpsMountaineeringZephyr

Testikerroilla oli pääasiassa sateettomat olosuhteet. Käytin ilmatäytteistä makuualustaa, joka eristää perinteistä makuualustaa enemmän. Teltan ilmanvaihto on miellyttävä, varsinkin kesähelteillä. Loppukesän rannikon kosteat yöt tekivät sen, että teltan absidin kautta kerääntyi kosteaa ilmaa teltan ulkokankaan sisäpuolelle. Sisäteltta kuitenkin säilyy kuivana niin kauan kun ulkokangasta ei kopistellut. Teltan pohjakankaan eristävyys riitti pitämään kosteuden poissa. Kaatosateessa en teltan ominaisuuksia päässyt testaamaan.

Molempien sisäänkäyntien eteen avautuvat absidit, eli niin sanotut telttaeteiset, tuovat nukkujan oman säilytystilan käden ulottuville. Absidit saadaan teltan sivuille oviaukkojen eteen, kun päälliskangas kiinnitetään kiiloilla teltan sivuille maahan. Absidi tuo telttaan kaivattua lisätilaa, sillä sisätelttaan säilytystilaa ei juurikaan jää. Jos tavaraa on enemmän, voivat teltan absiditkin käydä ahtaaksi. Tavarat ovat tässä tilassa suoraan maassa, mikä ei ole märällä kelillä paras vaihtoehto.

Teltan suuret ovikaaret helpottavat liikkumista teltasta ulos ja sisään. Ovikaarien vahvistetut vetoketjut toimivat moitteetta käytössäni.

Monesti pieneksi teltaksi valittavat kupoliteltat vievät varsin ison alan. Tämä teltta vie vähemmän tilaa ja säästää kankaan painossa. Kahden hengen teltan paino on 2 150 g, näin ollen se on siedettävän painoinen retkille eikä vie rinkassa niin isoa tilaa. Teltan mukana tuleva pussi ei ole kantamista varten, vaan suunniteltu lähinnä säilytykseen. Ulkokankaassa oli yllättäen yksisuuntainen mini-ikkuna piilotettuna teltan logoon. En ole ennen kaivannut telttoihin ikkunaa, mutta käytössä tämä osoittautui hauskaksi yksityiskohdaksi.

Teltan sisäkankaan pituus on 2,24 m ja leveys 1,47 m. Ruhtinaallinen 96 cm korkeus tekee teltassa oleskelun miellyttäväksi pidemmällekin nukkujalle. Testaamani kahden hengen malli on tiivis teltta kahdelle pitkälle nukkujalle. Teltta on painoltaan ja kooltaan sopiva myös yhden hengen teltaksi.

Zephyr 2 on yksinkertainen ja toimiva kuivien olosuhteiden teltta, joka ei ole liioilla yksityiskohdilla pilattu. Erityisen omiaan se on pieniä kuivan ajan viikonloppuretkiä varten, jolloin tavaraa ei ole paljoa.

Teltasta löytyy lisätietoja Mökkimiehen sivuilta.


 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *