Ruoka kuumana ja juoma kylmänä retkellä? Testissä Stanleyn Classic-ruokatermos ja Master-juomatermos

Yhteistyössä Nordic Trail

Nordic Trail tarjosi testattavaksi termospulloja, ja mielellänihän niitä otinkin vastaan. Edellisen kerran testasin Stanleyn Coffee Pressia, joka on yhä kovassa käytössä. Tällä kertaa testiin saapuivat Master Termospullo 0.75L Foundry Black ja Ruokatermos Classic 0.7L.

Ruokatermos on ollut käytössäni pääasiassa töissä. Työskentelen ympäri pääkaupunkiseutua, ja useimmin säästän rahaa tekemällä ruoan valmiiksi kotona monelle päivälle. Lounaspaikat on kivoja ja monessa on liiankin hyvää ruokaa, joten ruokakooma oli tuttu tunne. Ruokatermoksen avulla saa nälän pois, ja töitä jaksaa vielä painaa sen jälkeenkin. Aloittakaamme siis ruokatermoksella.

Ruokatermos Classic, 0,7 litraa

Alunperin odotin 0,5-litraista mallia, mutta sainkin 0,7-litraisen. No, mahtuupa enemmän ruokaa, jos päivä sattuu pitenemään.

Tämä 0,7-litrainen oli uudempaa, klassista mallia, josta oli poistettu kahva. En usko, että sillä olisi ollutkaan juurikaan käyttöä. Väri on tämä tuttu vihreä, ja pullo tuntuu erittäin jämäkältä. Pinta on sileä, mutta ei tunnu käteen liukkaalta. Ensimmäinen avattava osa toimii myös kuppina, tilavuutta kupilla on noin 3,5 desilitraa. Kuppi on pääosin muovia, jossa on teräksinen päällyste.

Pullon korkki on leveä ja siitä saa hyvän otteen. Korkki kiertyy kivasti auki, ja kiinni jälleen tiiviisti. Eivät ole keitot päässeet vuotamaan kertaakaan. Korkin ja pullon väliin jää musta kumitiiviste, jonka saa helposti irti ja näin ollen pestyä huolella. Ei jää ruoan jämiä väliin homehtumaan.

Suuaukko pullossa ei ole kauhean leveä, mikä on itselleni aika iso miinus. En tykkää käyttää erillistä lautasta, vaan syön pääasiassa suoraan pullosta. Pitkällä lusikalla ruokaa on suhteellisen helppo syödä, mutta tykkäisin silti avoimemmasta suuaukosta. Välillä kaadan keittoruokia suoraan kuppiin ja syön siitä. Käytän yleensä taitettavaa lusikkaa sen pakkautuvuuden takia, mutta se ylettyy pohjalle vain nippa nappa. Tämän takia saattaisin päätyä pienempään 0,5-litraiseen malliin, koska siinä on isompi aukko.

Tuskin on juurikaan yllätys, että termos toimii parhaiten keittoruoalla. Olen tehnyt siihen myös esimerkiksi kanaa kasvisten kera. Keittoruoat pysyvät kuumana monta tuntia, ja itselleni riittää, että ruoka on syöntilämmintä lounasaikaan. Välillä aika on venähtänyt, mutta ruoka on pysynyt kuumana tai ainakin suhteellisen lämpimänä. Keittoruoat ovat olleet melko kuumia vielä viiden, kuuden tunnin jälkeen, muut ruoat myös aika lämpimiä. Avopuolisoni ainakin kertoi, että ruoka oli höyryävän kuumaa vielä viiden tunnin jälkeen. Itselläni on tapana lämmittää ruoka mikrossa ennen töihin lähtöä, mikä saattaa vaikuttaa lämpötilaan. Mikromme kun ei lämmitä aina oikein tasaisesti.

Kaikki tietty riippuu siitä, kuinka lämpimänä ruuan on saanut pulloon. Yksi käyttämäni konsti on ollut kaataa pulloon hetkeksi aikaa kuumaa vettä, jotta pullo kuumenee ennen kuin laitan siihen ruuan. Tämä on pidentänyt aikaa, että ruoka on pysynyt lämpimänä.

Master Termospullo, 0,75 litraa

Master-sarjan juomatermos on huomattavasti jämäkämmän ja painavamman oloinen kuin klassisen sarjan. Ja sitähän se onkin, paksummalla materiaalillaan ja kestävyydellään. Master-sarja on myös väriltään poiketen pääosin mustaa ja metallia. Stanley kuvaakin sarjan tuotteiden olevan niille, jotka vaativat parempaa kestävyyttä ja eristystä. Eristys on ilmeisesti jopa nelinkertainen, mitä ymmärsin heidän QuadVac-tekstistään. Kaksinkertainen eristys kaksoisseinämässä.

Pullo tuntuu käteen painavalta. Pinnan materiaali on myös kiiltävän vihreästä poiketen matta. Pulloissa on aina ympärillä pahvinen liuska, ja tässä luvataan pullon olevan kovimmista se kovin. Noh, omassa testissä en tule tätä paiskomaan, uskon kyllä että pullo kestää kovempaakin kyytiä.

Myös tässä termoksessa ensimmäinen kansi toimii kuppina. Tämä termokuppi on taasen terästä, jossa ulkopuolen pohja on kumia. Juoma pysyy siis hyvän tovin kupissa kuumana, ja kuminen pohja auttaa kuppia pysymään hyvin paikallaan liukkaammallakin pinnalla. Hyvin hoksattu! Kupin tilavuus on noin 2 desilitraa.

Termarin korkki on aika pitkä, ja sen päässä on metallilla pinnoitettu päätyosa. Tämä on siksi, ettei sisältö pääse olemaan kosketuksessa muovin tai kumitiivisteen kanssa. Muovi on BPA-vapaata. Lisäksi metallinen osa toimii myös eristeenä, jolloin lämpöä ei karkaa korkin kautta.

Korkissa on vastakkaisilla puolilla urat, joita pitkin juoma tulee ulos. Alkuun epäilin, tulisiko juoma ulos siististi mikäli pulloa kääntää, mutta huoli oli turha. Pari kierrosta korkkia auki, ja juoma tuli siistinä vanana ulos, vaikka pulloa kääntelikin.

Pullon luvataan pitävän juoma kylmänä ja kuumana jopa 27 tuntia. Näin pitkään en kyllä pidä mitään juomaa pullossa koskaan, varsinkaan kahvia tai teetä. Kuumana juoma pysyi kyllä pitkään, mutta kylmälle juomalle termarin käyttöä en ole koskaan ajatellutkaan. Keksin kumminkin, missä voinkin hyödyntää sitä, ja kevään muutamien lämpimien päivien aikana tämä tulikin hyödylliseksi. Laitoin pulloon jääkylmää vettä aamulla, ja päivällä työmaalla se oli yhä todella kylmää. Tätä tulee siis hyödynnettyä kesällä. Tilavuutta saisi toki olla enemmänkin siihen tarkoitukseen, mutta tämä määrä riittänee virkistämään pahimmalla hetkellä. Juoma oli suhteellisen kylmää vielä 10 tunnin päästä.

Yhteenveto

Termospulloille on aina omat käyttäjänsä. Päiväretkillä termarit ovat kyllä hyödyllisiä. Ruokatermosta tulee itselläni käytettyä lähestulkoon aina töissä, mutta näkisin sen hyvän hyödyn myös päiväretkillä, jolloin esimerkiksi retkikeitintä tai nuotiopaikkaa ei voi hyödyntää tai niitä ei ole. Ruoka on siis valmis heti kun sitä tarvitsee, esimerkiksi lapsille.

Stanleyn ruokatermos on hyvä tuote. Siinä pysyy ruoka kuumana ja lämpimänä suhteellisen pitkään, kunhan ruuan on lämmittänyt hyvin ennen käyttöä. Suuaukko saisi olla isompi, mutta pullosta pystyy syömään suoraankin. Kuppi toimii erinomaisesti myös lautasen korvikkeena.

Juomatermosta suosittelen kokeilemaan kylmälle juomalle. Kuumana kesäpäivänä varmasti virkistävä kokemus. Master-sarjan juomatermos vakuuttaa olemuksellaan, painavalla sellaisella tosin. Kun vertasin toisen merkin hieman isompaan termokseen, oli se kevyempi kuin tämä Stanleyn malli. Hyvin suunniteltu termokuppi on loistava ja piti hyvän tovin juoman kuumana. Myös pullon korkki on suunniteltu hyvin.

Mitä tulee juoman pysymisenä kuumana ja kylmänä, voittaa Stanley tuon toisen isomman pulloni mennen tullen. Termari ei sikäli tuonut mitään muuta lisää muihin termospulloihin verrattuna, mutta vakuttaa kyllä olemuksellaan kestävyydenkin suhteen. Master-sarja tarjoaa myöskin 0,7-litraisen ruokatermoksen.

Teknistä dataa pulloista :

Ruokatermos Classic green 0,7l

  • Tilavuus: 0,7 l
  • Ruoka kuumana: 15 h
  • Ruoka raikkaana: 15 h
  • Paino tyhjänä: 710 g
  • Mitat: 97 x 109 x 267 mm

Termospullo MASTER Foundry Black 0,75l

  • Tilavuus: 0,75 l
  • Juoma kuumana: 27 h
  • Juoma kylmänä: 27 h
  • Paino tyhjänä: 890 g
  • Mitat: 89 x 89 x 302 mm
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.