Kupilkan eräruoka-astiat eräoppaan testissä

Kun sukeltaa syvemmälle Instagramin kansainvälisiin bushcraft-piireihin, törmää tämän tästä Kupilkan kuksiin. Komposiittikuksa tuntuu olevan nousemassa huimaa vauhtia ohi perinteisen puisen juoma-astian ympäri maailmaa, eikä suotta. Kuksan lisäksi tuoteperheeseen kuuluu syvä ja matala ruokalautanen, pullalautanen, snapsikuksa ja ruokailuvälineet. Koska takana on jo pidempi historia tuotteiden kanssa, ilahduin kun blogiyhteistyön merkeissä tarjoutui mahdollisuus jakaa nämä kokemukset laajemmin.

kupilka-5

Kupilkan tuotteet on valmistettu ympäristöystävällisestä mäntykuidun ja elintarvikemuovin seoksesta. Luonnonkuitukomposiitissa yhdistyvät kestävyys, tasalaatuisuus, helppo puhdistettavuus ja hyvä lämmönsietokyky. Astiat voi pestä astianpesukoneessa ja niitä on huoleton kuljettaa mukana kestävyytensä ansiosta.
Kupilkan malli on hieman tyylitelty versio perinteisestä kuksasta.

kupilka-9

Kupilka-nimi tulee karjalasta, jossa kuumia juomia nautittaessa kutsuttiin juoma-astiaa hellyttelynimellä kupilka.

kupilka-3

Olen käyttänyt Kupilkan kuksia eräoppaan työssäni asiakaskäytössä nyt reilun puoli vuotta ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Kuksat ovat keveitä, helppoja käsitellä, miellyttävän näköisiä ja mielenkiintoisia. Asiakkaat jaksavat kerta toisensa jälkeen ihailla astioita ja kyselevät niistä.

kupilka-1

Kahvien tarjoaminen kupilkan kuksasta on miellyttävää senkin takia, ettei materiaali puun tapaan ime itseensä makuja tai hajuja. Olen joskus juonut kahvia puisesta kuksasta, joka on pesty tiskiaineella. Tuoksu oli imeytynyt puuhun niin, että kahvi tuoksui ihan hajuvedeltä. Kupilkan kanssa voi asiakas huoletta lorauttaa kahviinsa maitoa kuksan kärsimättä siitä yhtään. Asiakastilaisuuden jälkeen olen pessyt astiat tiskikoneessa. En ole huomannut vielä minkäänlaista kulumaa runsaasta käytöstä huolimatta.

kupilka-8

Omilla retkillä on Kupilkan kuksa kulkenut mukana jo vähän kauemmin. Pidän erityisesti siitä ajatuksesta, että kun täysin kotimainen kuksa päätyy elinkaarensa päähän, se voidaan hävittää joko polttamalla energiajätteenä tai jauhamalla uudelleen muotoiltavaksi.

Kupilka on joutunut kokemaan reissuillani kovia. Se on roikkunut rinkan ulkopuolella, kolahtanut kallioon, pitänyt sisällään juomia punaviinistä konjakkiin, ollut viikonkin käytössä pelkällä kylmällä vedellä huuhtelulla. Mitään ongelmia ei ole ilmennyt. Ainoastaan kerran oli puhdistamisessa kovempi homma, silloin oli yhdellä asiakkaalla ollut huulipunaa. Sekin lopulta lähti irti, mutta en suosittele Kupilkaa huulipunaa käyttäville – tai oikeastaan huulipunaa Kupilkaa käyttäville, siis samaan aikaan.

kupilka-4

Ruokailuun tarkoitettu syvä lautanen on mainio. Se muistuttaa muodoltaan vähän lyhytvartista kauhaa, sitä, jolla saunassa pesuvedet laitetaan. Lautasesta on hyvä syödä oikeastaan kaikki keitosta käristyksiin. Lautasen ainoa miinus on se, etteivät ne pakkaudu kovin hyvin sisäkkäin, jos mukana on useampi.

kupilka-6

Matala lautanen on kaunis ja mikä tahansa ruoka näyttää siinä juhla-aterialta. Kattauksesta saa kauniin, kun laittaa matalan lautasen alle ja syvän sen päälle. Olen myös tarjonnut asiakkaille pullakahvit niin, että kuksa kahveineen lepää matalan lautasen toisessa reunassa ja pulla toisessa reunassa. Tämä on erityisen kätevää, kun ei ole pöytää. Pullalautasta olen käyttänyt lähinnä leipälautasena keittoaterialla.

kupilka-2

Ruokailuvälineet jäljittelevät oikeita. Pidän niillä syömisestä. Pikkulusikka on kätevä mittaamaan vaikka pikakahvia, haarukka on ihan oikea ja järkevän kokoinen, samoin ruokalusikka. Kupilkoja saa ruskean lisäksi havun ja karpalon värisinä.

Kupilkan tuotteet voidaan personoida vaikkapa yrityksen logolla. Astioiden suositushinnat löytyvät Kupilkan nettisivuilta. Tuotteita myyvät muun muassa Retkipaikan oma verkkokauppa ja hyvin varustetut retkeilyvarustekaupat.

5 replies
 1. Mikko
  Mikko says:

  Artikkelissa kuten Kupilkan omilla kotisivuillakin puhutaan hieman harhaanjohtavasti tuotteen ympäristöystävällisyydestä sillä sitähän se ei varsinaisesti ole. Ympäristöystävällisyys on hyvinkin häilyväinen käsite, mutta koska tässä yhteydessä verrokkina on nimenomaan perinteisesti kokopuinen tuote on väite suorastaan absurdi.

  Vastaa
  • Antti Huttunen
   Antti Huttunen says:

   Totta turiset. Toisaalta voisihan tuotteen valmistaa myös haitallisemmin. Käytetty muovihan on kierrätettyä. Vaihtoehtona olisi, että se päätyisi kaatopaikalle.

   Vastaa
   • Mikko
    Mikko says:

    Toki Antti monikin tuote maailmassa voitaisiin tehdä haitallisemmista aineista jolloin päästäisiin mahdollisesti halvempiin hintoihinkin. Tässä tapauksessa ympäristöystävällisyys on kuitenkin yksi tärkeimmistä myyntiargumenteista. Toivottavasti Kupilka osallistuu talkoisiin kehittää aito puupuriste ilman muovia. Näitähän on jo kehitteillä. Korostetaan nyt ettei minulla ole mitään Kupilkan tuotteita vastaan. Varmasti ovat nytkin erinomaisia! 🙂

    Vastaa
 2. Sven
  Sven says:

  Mitenköhän kuksasta irtoaa pcp-yhdisteitä? Toistaiseksi peltikuppi saa kulkea mukana…

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.