Suomen vanhin kartano – Kuitian kartanolinna Paraisilla

Saaristotietä ajellessa ennen Paraisten keskustaa on Kirjalan kylä. Kirjalasta vasemmalle kääntyessä Lielahden tienhaarasta avautuu idyllinen saaristomaisema. Muutaman kilometrin kuluttua tie ohittaa kaupan ja pubin. Talon ikkunassa mainostettiin parin viikon kuluttua olevaa trubaduurikeikkaa. Hienoa, että noinkin syrjässä on palveluja ja viihdettä.

kuitian kartanolinna (3)

Päivä oli helteinen ja todella kesäinen. Emme kuitenkaan pysähtyneet kaljalle pubiin, vaikka yksi huurteinen olisi varmasti tehnytkin terää. Tarkoitus oli käydä katsomassa Kuitian kartanolinnaa. Paikka tunnetaan myös nimellä Qvidjan linna. Jota, olen kerran aikaisemmin käynyt linnaa kummastelemassa.

kuitian kartanolinna (4)

Kuitian kivilinna on vanhin Suomessa säilynyt kartano. Fleming-suvun rakennuttama linna valmistui 1400-luvun lopulla, eikä ollut sitten kuuden vuoden takaisen visiittini muuttunut miksikään. Jo aiemmin Kuitia mainitaan asuttuna kartanona 1400–luvun alussa.

kuitian kartanolinna (1)

Alue ei ole julkisesti avoinna turisteille, vaan sinne järjestetään vierailuja vain tilauksesta. Niinpä hiippailimme, toivottavasti ainakin, huomaamatta ja pikaisesti linnan ympärillä, ettemme olisi häirinneet paikallisia asukkaita.

kuitian kartanolinna (2)

Linnan vieressä on 1700- ja 1800-luvulla rakennettu kartano sekä kaksi muuta asuinrakennusta. Kuitia on yhä toimiva maatila, jonka peltojen keskestä linna erottuu pitkälle tulosuuntaan. Moista maamerkkiä kun ei ole lähimaillakaan. Ilmeisesti saa mennä Uudellemaalle Siuntioon asti, ennen kuin vastaava rakennus tulee vastaan.

kuitian kartanolinna (5)

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6693302 E 245874

Julkaistu Kaislatuuli-blogissa.

1 reply
  1. Keijo Koskinen
    Keijo Koskinen says:

    Tutkimusteni mukaan – pidän Köyliön Kartanoa ehkä Suomen vanhimpana kartanona. Torppien perustamisessa olen päätynyt ainakin 1400-luvulle, jolloin sukuhaarani erään torpan perustamisessa on ollut mukana piispa Maunu Tavast. Alunperin talonpoika Lallin Köyliön Kartano juontaa juurensa Suomen kirjoitetun historian alkuun 1156, jolloin talonpoika Lalli aiheutti piispa Henrikille mittavia henkisiä ja fyysisiä tappioita !

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.