Kuopion Ritoniemi, häikäisevän kaunis Savon Riviera

Muista kuinka Kuopion matkustajasatamasta kulki kesäisin säännöllinen vesibussiliikenne Ritonimemeen. Lomakylä Ritoniemi, jonka Suottalahden rannan hietikko on kuin Savon Rivieera. Luonnonkaunis hiekkaranta ja soraharjuniemi oli pitkään veneilijöiden ja karavaaraneitten suosiossa.

ritoniemi6

Monien vaiheitten jälkeen paikka on autio. Lomamökit purettu ja nyt moto kaataa puita. Pahin on toteutumassa – luonnonkaunis paikka ei ole enää yleisessä käytössä.

ritoniemi10

Olemme käyneet Ritoniemessä useaan otteeseen 2004 lähtien: keväällä, kesällä ja syksyllä.

ritoniemi7

On paistateltu päivää, maattu hiekalla, kahlattu Kallaveen kirkkaassa veessä, uitu, paistettu makkaraa, tirkistelty nutisteja, käytetty kannoottin laskupaikkana ja kunnioittaen seurattu syysmyrskyn kirpeitä aaltoja.

ritoniemi

Tätä luonnonkaunista paikkaa jään kaipaamaan. Alueelle tulee mm. portti joka estää saarimökkiläisten vuosikymmeniä jatkuneen veneen pion – ranta muuttuu yksityiseksi. No, jokamiehenoikeuksilla saa lahdella meloskella ja rannalla vielä kuljeksia.

(Toim. huom.) Käytetään noita oikeuksia, muistetaan vastuullisuus ja pidetään huoli, että tämä upea paikka ja sen luonto säilyy turmeltumattomana ja tulevaisuudessakin avoimena kaikille.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6963794 E 546089

Julkaistu aiemmin Leppävirtaa -blogissa.

1 reply
  1. Sutki Savolainen
    Sutki Savolainen says:

    Harmi tosiaan että alueelle yleistä lomakeidasta kaavaillut yritys kaatui omaan suuruudenhulluuteensa ja alue päätyi yksityisten kotimaisten ”oligarkkien” haltuun, jotka meinaavat sulkea alueen yleiseltä virkistyskäytöltä. Kuopion Riviera, mennyt muisto.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.