Maaningan Korkeakoski, Suomen korkein vesiputous loppiaisaaton asussaan

Maaningan Korkeakoski on Suomen korkein yhtenäinen vesiputous. Putouskorkeautta sillä on peräti 36,4 metriä. Löytynpuron vedet putoavat jylhän rotkon pohjalla kolmekymmentäkuusi metriä. Veden virtaama vaihtelee suuresti. Kevättulvan aikaan, toukokuun alkupuolella, putous on komeimmillaan, mutta pitkään jatkunut poikkeuksellisen lämmin sää on saanut vedet virtaamaan runsaasti nyt keskellä talvea. Kesällä virtaus on melko vaatimaton ja lehtipuut peittävät näkyvyyttä uomaan.

maaningan korkeakoski (1)

Yöllä satanut ohut lumikerros on jäänyt maahan. Ilma on kuitenkin pari astetta plussan puolella.

maaningan korkeakoski (2)

Korkeakosken putous alkaa melkein heti kun parkkipaikalta astuu polulle. Putouksen yläosan ympärillä kiertävät polut ja kävelysillat molemmin puolin jokiuomaa.

maaningan korkeakoski (6)

Myllynkivi koskessa kertoo että paikalla on joskus ollut mylly.

maaningan korkeakoski (3)

Portaat alas putouksen alle ovat paksun jääkerroksen peitossa. Kumisaapas ei ole paras mahdollinen jalkine jäätikkökiipeilyyn. Nyt olisi tarvittu liukuesteitä kengänpohjiin. Kaiteesta tukea ottaen sujuu alkumatka, mutta sitten tulee niin liukasta että on kuljettava portaiden vieressä lumella, jota yllättäen on täällä varjoisalla jyrkänteellä huomattavasti enemmän kuin muualla.

maaningan korkeakoski (12)

Sen verran on ilma ollut pakkasen puolella, että koskea reunustavien puiden ja pensaiden oksiin on muodostunut koristeellisia jääpuikkoja. Niiden kuvaamisessa on hankaluutensa jyrkässä, louhikkoisessa ja paikoin jäätikköisessä rantapenkassa. Varsinkin, kun ne hienoimmat jääpuikot ovat vaikeimmin saavutettavissa olevassa paikassa.

maaningan korkeakoski (9)

Komeimmillaan Maaningan korkeakoski on lumien sulamisen aikaan toukokuun alussa sekä kesällä rankkojen sateiden jälkeen.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7012507 E 503071

Kuvat ja teksti Seija Ropponen.

Esittely Suomen vesiputoukset -sivustolla.

2 replies
 1. Raili Peiponen
  Raili Peiponen says:

  Kotikuntani. nuoruudessani, Vappuna ajeltiin pyörillä tänne.. matkaa yhteen suuntaan n. 14 kilsaa. Viimeiksi käynyt v. 2013 keväällä.

  Vastaa
 2. Jouni Tapiovaara
  Jouni Tapiovaara says:

  Täähän on hieno paikka, monesti käyty lasten kanssa. Silti kannattaisi ehkä sanan ’korkein’ sijasta käyttää ehkä muuta termiä (pisin?), kun lukijalle tulee Niagara -assosisaatio sanasta korkein. Siis äkkijyrkkä.
  Toki onhan tuo silti myös korkein, vaikka maita mateleekin.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.