Iso Pyysalon hiekkaranta ja nuotiopaikat – Etelä-Konneveden kansallispuisto

Kesän Etelä-Konnevesi-sarjan toiseksi viimeisessä jutussa suuntaamme Iso Pyysalon saarelle. Viimeksi esitellyn Lapinsalon tapaan se sijaitsee jokseenkin keskellä eteläselkää sijaitseva ja samoin myös sen ylläpidosta vastaa Metsähallitus.

isopyysalo-3311

Paikka oli tuttu jo muutamalta aiemmalta kesältä uimareissujen merkeissä. Niinpä tämä entuudestaan hyväksi havaittu saari oli ensimmäinen tämänkertaisen reissumme kohteista.

isopyysalo-3290

Jo lännen suunnalta lähestyessä käy ilmi Iso Pyysalon ehkä se paras puoli, pitkä ja kauniisti kaaturva hiekkaranta. Ranta on myös pitkälle matala, joten rantautuvan veneilijän ei kannata aivan täyttä hyöryä puskea perille asti. Varovasti suoritettuna rantautuminen onnistuu.

isopyysalo-3327

Jätimme veneen puoleen väliin hiekkarantaa ja täytyy todeta, että se oli yhtä upea kuin muistoissa. Hieno hiekka kahisi kenkien alla joka askeleella, kun mittailin rantaa edestakaisin.

isopyysalo-3296

Hiekkarannan eteläpäässä rantatörmän päällä on toinen Pyysalon nuotiopaikoista.

isopyysalo-3305

Se on kivistä ladottu, hieman tornimainenkin. Korkeus pitää kipinät tehokkaasti loitolla hiekkapatjan päällä makavaasta turvematosta. Siitäkin huolimatta makkaranpaistajan tulee olla tarkkana tulien sammuttamisen kanssa.

Hiekkarannan päässä, siinä kohtaa, missä saaresta törröttää pieni niemi länteen, on mökki, jonka pihapiiristä tulee retkeilijöiden pysytellä poissa. Sen sijaan sen tyveltä kankaan yli pääsee Iso Pyysalon komeammalle nuotiopaikalle. Polttopuita löytyy läheisestä liiteristä, jonka täydennyksestä huolehtii Metsähallitus.

isopyysalo-3312

Avonaisempaan rannankohtaan on tehty kivistä ladotun nuotiosijan ympärille puiset penkit. Niillä kelpaa istua ja tuijotella kauas edessä avautuvalle järvelle. Paikassa on jotenkin erityisen hieno tunnelma. Jotain samaa kuin Navettasaaressa.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6941223 E 478166

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *