Lanstun karsikkosaaret, portti tuonpuoleiseen – Etelä-Konneveden Kansallispuisto

Etelä- ja Pohjois-Lanstun saaret erottaa kapea salmi, jolla on ollut seudun väelle hyvin erityinen merkitys. Tuo salmi on vanhoissa uskomuksissa ollut portti tuonpuoleiseen ja siihen on liittynyt monia uskomuksia. Niiden jäljet löytyvät karsikkosaarilta vielä nykyäänkin. Ne ja erityisesti niihin liittyvät tarinat tekevätkin saarista yhden Etelä-Konneveden kiehtovimmista nähtävyyksiä.

lanstu8

Menneinä vuosisatoina vallitsi käsitys, että ihmisen ruumis ei kuolessa muuttunut tyhjäksi. Hengen poistuttua ruumiiseen jäi vielä asumaan vielä ruumishaltija. Kuollutkin ruumis kuuli, näki ja muisti. Näinpä vainajan arveltiin ikävöivän kotiaan ja omaisuuttaan. Se oli uhka eläville ihmisille, jotka se saattoi viedä mukanaan, jos se palasi kummittelemaan.

lanstu7

Kuolleiden karsikot syntyivät torjumaan kuolleiden vainajien kotiinpaluuta. Ne tehtiin monesti puoleen väliin saattomatkaa. Konnevedellä Rautalammin emäpitäjän kirkolle vieneen saattomatkan puoliväliksi osui Lanstujen saarten välinen salmi.

lanstu

Saattoväki sousi salmeen ja pysähtyi saarille. Seuraavaksi valittiin sopiva petäjä. Sen tyvi karsittiin oksattomaksi ja puuhun kaiverrettiin vainalle merkinnät. Näihin kuuluivat nimi, kuolinaika ja risti. Myöhemmin nuo merkit kohdatessaan kotiinsa palaava kuollut muistaisi olevansa kuollut ja ymmärsi olla ylittämättä rajaa.

lanstu3

Pohjois-Lanstun kalliorannalta on löydetty kaikkiaan kymmenen karsikkopuuta, jotka melkein kaikki kaatuivat Konnevedellä hurjaa tuhoa kylväneessä Asta-myrskyssä vuonna 2010.

http://leppavirta.blogspot.fi/

http://leppavirta.blogspot.fi/

Kaatuneista puista eniten kaiverruksia sisältävä on siirretty Konneveden kotiseutumuseoon. Muista viidessä on erottuvia merkkejä, vuosilukuja ja nimikirjaimia. Kolmessa koverrettu arpi on liki umpeen kasvanut.

lanstu5

Karsikot ovat erityisesti savolainen ja karjalainen ilmiö. Lanstun karsikkosaaret ovatkin perinteen länsirajalla. Karsikontekoperinne loppui Konneveden alueella 1900-luvulle tultaessa. Elämästä tuli maallisempaa ja ympäristöönkin suhtauduttiin rationaalisesti. Vanhat perinteet ja tavat alkoivat tuntua taikauskolta ja niistä luovuttiin sitä mukaa kun vanhempi väki poistui keskuudestamme.

lanstu4

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6942843 E 474822

Kuvat Anssi Toivainen, Leppävirtaa-blogista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.