Runebergin luontopolku ja Julmatlammit, Saarijärvi

Hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä, Saarijärven kohdalta löytyy polku, joka kantaa erään suomalaisen runonsepittäjän nimeä. Erä- tai luontopoluksi kutsuttu reitti on suurimmaksi osaksi helppokulkuista käveltävää, ratsastettavaa tai pyöräiltävää polkua, jonka varrella saa helposti käsityksen jääkauden voimista. Polku kulkee mäntyistä kangasta pitkin välillä harjun kantta tai supan pohjaa myöten. Reitin varrellaa saa kurkkunsa raikastuttaa lähteen voimalla ja kulku päättyy upeisiin kalliojyrkänteisiin ja niiden kätköissä riutuviin lampiin, julmiin lampiin.

runeberg1

Suunnistimme Runebergin museota kohti, joka on reitin toisessa päässä. Hyvien opasteiden avulla tuo paikka on helppo löytää, eikä se ole monen mutkan takana päätiestäkään. Sanovat tuon runoilijan pitäneen torppaansa näillämain aikoinaan ja harjoittaneen kotiopettajan tehtäviä. Liekkö soi näiden mantujen hongat herran runoissa.  Polun pää löytyy museovieraiden parkkipaikan vierestä ja pääsemme matkaan. Aluksi polku kulkee hevostilan viertä, jossa uteliaimmat hevoset käyvät ihmettelemässä kulkijoita. Ihastelemme hetken puusillalta pientä puroa ja jatkamme Runebergin siluettien seuraamista.

runeberg3

Eräpolulle otetaan pehmeä lasku kun hetken aikaa reitti kulkee tasaista asfalttia pitkin. Pian lohilammikoiden jälkeen päästään takaisin kangasmetsään. Nälkäinen saattaa käydä lammesta onkimassa lohen ja paistaa sen julmien lampien taukopailla. Täällä maanpinta ei ole päästänyt itseään helpolla. Muodoista päätellen jään voimat eivät jää epäsälväksi. Kangasmetsä nousee ja laskee edessä ja takana välillä käyden kanjonissa ja välillä supassa. Polku on osittain ratsastusreittiä, joten sitä on suuria juuria lukuunottamatta tasaista kulkea. Pimeänpelkoisille reitti sopii myös sillä suurimmaksi osaksi polun vartta kulkeva valaistus ei päästä pimeätä polun päälle.

runeberg2

Ahvenlammen kohdalla on leirintäalue, johon saattaa kaupungilainenkin majoittautua mukavasti mökin lämpöön. Lampi näyttää sopivan oikein mukavasti syksyn väreihin, eikä lammen tuntumassa helposti arvaa olevansa näin lähellä tosielämää eli asutusta ja yhteiskuntaa. Reitti kulkee hetken järven viertä kunnes jatkaa, mutta näyttää sen ympäri menevän myös oma polku. Täällä kasvaa marja tiuhassa.

runeberg4

Tästä eteepäin polku muuttuu polkumaiseksi ja metsätyyppi enemmän sekalaiseksi kuivan kankaan sijaan. Heti järven jälkeen kohtaamme Runebergin lähteen, joka näyttää olevan suurimmaksi osaksi näin syksyllä lehtien peitossa. On myös pinta alhaalla, liekkö se sitten näiden nykyajan kuumien kesien tekosia. Kaivorengas siinä kuitenkin möllöttää lähteen merkiksi ja puita pitkin pääsemme märimmän kohdan yli. Maisema vaihtuu pian taas kuivemmaksi ja ylitämme valtatien julmille lammille mentäessä.

julmat1

Julmat lammit

Julmat lammit on sitten täysin oma osansa tätä reittiä. Maisema näyttää luonnonsuojelualueelta, eikä tänne kantaudu enää ääniä liikenteestä. Täällä puu kasvaa vanhaksi ja kallio näyttää siltä, että se on siinä riutunut ja rappeutunut useamman vuoden. Polku on kivikkoista ja reitin jyrkänteistä varoitetaan etukäteen. Jos aikaisemmin pyöräilimme reittiä pitkin, niin tänne ei ole kyllä pyörillä juurikaan asiaa. Ensimmäiseltä näköalapaikalta ymmärrämme nopeasti mistä julmat lammit on saaneet nimensä. Ensimmäinen lampi ainakin sitä on. Juluma.

julmatpr2

Kiipeämme rinnettä ylös ja alas. Täällä pahimpiin paikkoihin on rakennettu porrasta ja aitaa, jotta reitillä voi kulkea kevyemmin eikä herkempiäkään pelota. Toinen lampi tulee nopeasti kohdalle ja se on jo laajempi ja loivempi. Vesikasvit ovat saaneet myös syksyn värejä ja järjestävät omannäköisensä tilkkutäkin lammen pintaan.

julmatpr

Kolmannen lammen kohdalla haistamme savua. Tämä lampi on tyyneyden tyyssija ja taukopaikka on järjestetty sen päähän. Sieltä löytyy myös tarpeet tulentekoon sekä pieni katos sille. Taukopaikka erottuu edukseen sillä roskia ei näy maastossa. Makkarat paistuu hyvällä mielellä lammen pintaa tiirustaen. Lammen rantakallioissa on erityisen komeat suorat viivat. Nämä eivät taida olla nuorison piirtämiä.

julmat2

Reitti kiertää lammet ympäri eli takaisin kierrämme toiselta puolelta kaikkia lampia. Reitti kulkee osittain matalammalla, joten tästä kuvakulmasta katsottuna lampien julmuus ei jätä väittelylle sijaa. Vanhat kelot jäävät lampian kanssa taakse ja nousemme takaisin valtatien tuntumaan.

julmat3

Eipä voisi parempaa pysähdystä ohikulkeville väsyneille autokuskeille olla kun pyörähtää katsomassa lammen julmuutta. Reitin helppous ja läheisyys ja pituus sopii myös mainiosti päiväretkeksi perheellisille, sillä sen jaksaa varmasti kulkea lapsikin. Tai sitten sen matkan jaksaa kantaa lasta.

Lisää Saarijärven retkeilyreiteistä.
Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 6961025 E 404857

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.