Kylmäpihlajan majakkasaari tarjoaa upean kurkistuksen Selkämeren kansallispuiston luontoon

Selkämeren kansallispuistoon kuuluva Kylmäpihlajan saari on yksi Rauman edustan saarista. Kylmäpihlaja sopii erinomaisesti päiväretkeilyyn, mutta yö saarella majakkahotellissa tai omassa teltassa meren äärellä on auringonlaskuineen ja muine näkymineen vaikuttava kokemus. Pakkaa ihmeessä lähtiessäsi kunnon kiikarit mukaan, jos satut sellaiset omistamaan. Saari on myös linnustoltaan ja kasvistoltaan rikas.

Kohde kartalla

Liikennöinti saarelle

Luontoon.fi

Huom! Selkämeren kansallispuisto juhlii nyt 10-vuotissyntymäpäiviään. Retkipaikka onnittelee! Lue lisää juhlallisuuksista Luontoon.fi:stä >>

Saarelle rakennettiin vuosina 1952–1953 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Tämä monitoimirakennus korvasi Rauman majakkalaivan, joka siirrettiin Kemin edustalle, josta se päätyi Kotkaan merikeskus Vellamoon museoalukseksi. Kylmäpihlajan majakan tornissa ja siipirakennuksessa oli tilat yhteensä 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakkamiehelle. Nykyisin majakan tornin majoitustilat on muutettu hotellihuoneiksi.

Majakka valoineen toimii edelleen merenkulun turvana, ja luotsit kuttereineen käyvät saarella ja käyttävät joitakin vuokratiloja. Samoin Rajavartiolaitoksen merivartijat aluksineen partioidessaan käyvät säännöllisesti saarella, ja toisinaan Kylmäpihlajassa voi nähdä myös Rajavartiolaitoksen helikopterinkin.

Knoppitietona mainittakoon, että majakkatorni on 31 metriä korkea, se on 36 metriä merenpinnan yläpuolella, kerroksia on 12 ja tornissa on 104 porrasta.

Kylmäpihlajan majakka

Saapuminen saarelle

Saarelle pääseminen onnistuu vaivatta, eikä omaa venettä tarvita, vaan sinne kulkee Raumalta joukkoliikenteen tyyppinen vesibussi. Vesibussin aikataulut vaihtelevat vuodenajan mukaan, ja siksi aikataulut kannattaa tarkistaa saaristokuljetusta järjestävän yrityksen nettisivuilta. Vesibussin lisäksi Raumalta löytyy useampi taksivene jos aikataulut eivät satu osumaan omiin suunnitelmiin, tai jos haluat vierailla jollain muulla kansallispuiston saarella. Merimatka vesibussilla Kylmäpihlajaan kestää 50 minuttia, ja matkalla voi ihastella Rauman monimuotoista saaristoa. Samalla vesibussilla pääsee myös Kuuskajaskarin saarelle, joka on muinoin toiminut puolustusvoimien linnakesaarena, mutta on nyt avoin yleisölle ja osa Selkämeren kansallispuistoa.

Jos tulet saarelle omalla veneellä, voit jättää veneesi Kylmäpihlajan suojaisaan vierasvenesatamaan, jossa on paikkoja sekä poiju- että kylkikiinnityksellä. Kylmäpihlajaan johtavan meriväylän syväys on kolme metriä, joten isommallakin aluksella pääsee varmasti rantautumaan.

Raumalla löytyy myös muita retkeilyreittejä ja paikkoja, joihin pääset tutustumaan täältä.

Vesibussi Linnea saapumassa saarelle

Saaren palvelut

Vierasvenesatamassa retkeilijöitä palvelee rantakahvila ja matkamuistomyymälä. Matkamuistomyymälässä on postikonttori, josta voi lähetettää postia majakan omalla leimalla ja postimerkillä varustettuna. Kahvilarakennuksesta löytyy myös luontotupa, jossa oppaat ja näyttelyt kertovat saaren luonnosta ja laajemminkin Raumanmeren luonnosta. Rauman seurakunnan aloitteesta rakennukseen on valmistunut pieni kappeli. Kappelin voi varata esimerkiksi vihkimistilaisuuksiin tai ristiäisiin. Seurakunta järjestää yhdessä yrittäjän kanssa myös retriittijaksoja luodolla.

Rantakahvila ja opasvaja
Vierasvenesatamaa kuvattuna majakan tornista.

Majakkarakennuksessa on jo aiemmin mainitun hotellin lisäksi ravintola, joka palvelee retkeilijöitä kesäsesongin aikaan aamusta iltaan. Saarella on myös tilaussaunoja sekä kylpytynnyreitä. Saarella on kaksi nuotiopaikkaa sekä itselleni hyvin mieluisena yllätyksenä savustuspönttö. Kansallispuistoja kiertävänä vaeltajana olen nähnyt monenlaisia tulipaikkoja, mutta savustuspönttöön en ole vielä törmännyt. Muistathan, että tulet saa tehdä vain virallisille nuotiopaikoille ja että metsäpalovaroituksen aikaan avotulen teko on ehdottomasti kielletty. Maastopalo Kylmäpihjan saarella olisi kasvustolle todella kova isku.

Toinen saaren kahdesta nuotiopaikasta savustuspönttöineen.

Telttailu onnistuu saaressa aivan meren äärellä miltei missä vain, mutta saaren ulkomeren puoleisin sivu luoteessa on tiiravaara-aluetta ja se on pyhitetty saaren linnuille. Älä mene sinne, vaan ihastele linnustoa etäältä. Tämä kielletty alue on erikseen merkitty.

Telttailijoita meren äärellä. Taustalla siintää Rauman satama.

Mitä saaressa voi nähdä ja tehdä?

Koska saarelle pääsy on helppoa ja siellä on runsaasti palveluita, soveltuu se monenmoiseen retkeilyyn niin yksin retkeileville kuin isommillekin lapsiperheille. Jos jäät yöksi telttaan tai hotelliin, pakkaa mukaan kiikarit ja uimavarusteet. Kuumana kesäpäivänä Selkämeri virkistää kummasti, ja päivä menee mukavasti polskien. Vesipetojen kannattaa pakata mukaan myös sukellusmaski. Selkämeri Kylmäpihlajassa on kirkas ja näkyvyyttä on pitkälle. Täällä pääsee tutustumaan kansallispuistoon veden alle helposti. Laitesukeltajan kannattaa vierailla ehdottomasti Kylmäpihlajassa tai kansallispuiston muilla ulommilla saarilla. Sukelteluun soveltuu myös erinomaisesti Rauman Laitesukeltajien sukelluspuisto, joka löytyy Riskonpöllä-nimisestä saaresta Rauman edustalta.

Merivesi Rauman edustalla on kirkasta, ja kesäpäivät saaren kallioilla lämpimiä.

Saarella kasvaa tyrnin, katajan ja levien lisäksi yli 160 muuta kasvilajia. Sieltä löytyy muun muassa ahomansikkaa, ruohosipulia, valeriaanaa, vilukkoja ja jopa harvinainen ketonoidanlukko. Huomioi, että kasvien poimiminen tai niiden vahingoittaminen on kielletty. Sen sijaan esimerkiksi tyrnin marjoja saat poimia omiin tarpeisiin, mutta varo piikkejä.

Lintubongarille Kylmäpihlajan majakkasaari on erinomainen muutonaikainen lintujen seurantapaikka. Saarelta on havaittu kahden vuoden aikana yli eri 160 lintulajia.

Saaren linnuista ja kasveista voit lukea lisää täältä.

Kasvien ja lintujen bongailun lisäksi kannattaa hiljentyä meren äärellä vain nauttien sen kohinasta, tuulesta ja maisemista.

Kylmäpihlajasta on saatavilla myös realiaikaista kuvaa web-kameran muodossa. Kameran otoksia pääset näkemään tästä.

ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit: 6792191,002N 193587,975E

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.