Lintujen suosima Inhottujärvi, Pori

Lumet olivat jo sulaneet sen verran Satakunnassakin, että lasten kanssa oli mukava lähteä retkelle luontoon eikä tarvinnut enää lumessa tarpoa. Nuorimmainenkin tytär alkaa olla siinä iässä, että haluaa ennemmin itse tutkiskella luonnon ihmeellisyyksiä, välillä hyvinkin läheltä, kompastuen puun juuriin.

Viimeisinä vuosina perheen kasvaessa ja lasten innostuessa retkeilystä, on retkipaikan valinnassa pitänyt huomioda se, että kuljettavat välimatkat eivät kasva turhan pitkiksi. Yleensä otamme mukaan myös kantorinkan, jos retki jostain syystä venahtaa ja väsy alkaa jo painaa pienissä jaloissa.

Vesistöt kiehtovat koko perhettä ja siksi tälläkin kertaa suuntasimme nokkamme kohti järven rantaa. Vain lyhyen automatkan päässä kotoa sijaitseva Inhottujärven luontolava ja lintutorni kuulostivat juuri sopivalta kevään ensimmäisiksi retkikohteiksi.

Inhottujärvi sijaitsee pääosin Porin Noormarkussa ja on siitä erikoinen järvi, että siitä lähtee kaksi lasku-uomaa: Noormarkun- ja Pomarkunjoki. Inhottujärvi on lintujen suosima matala järvi, joka on vähitellen kasvamassa umpeen.

Luontolavalle on hyvät opasteet Laviantieltä (tie 2560) Oravasaarentielle käännyttäessä ja siitä Iso Lehtisalonnokkaan vievälle tielle. Tie vie järven rantaan pysäköintipaikalle, jonka välittömästä läheisyydestä retkeilijä löytää nuotioringin ja avokatoksen.

Inhottujarvi (3)

Kevätaurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, joten heitimme eväsrepun selkään ja otimme suunnan kohti luontolavaa. Melko leveä, metsäinen polku johdatti meidät noin 100 metrin päässä olevalle lavalle. Polkua pitkin pääsisi varmasti hyvin myös lastenvaunujen ja pyörätuolinkin kanssa, vain lavalle on pieni kynnys.

Luontolavalta avautuivat hienot näkymät järvelle, ja aivan rannan tuntumassa havaitsimme useamman kanadanhanhen ja laulujoutsenen paistattelemassa päivää. Lintutorni ja matkalle merkitty geokätkö houkuttelivat meitä kuitenkin jo jatkamaan.

Eteenpäin kävellessämme meitä odottikin yllätys, joka oli varmasti retken kohokohta lapsille. Keskellä metsää polun varressa tönötti suuri siirtolohkare, ja sen takapuolelta paljastuivat jättimäiset portaat lohkareen päälle. Useaan kertaan lapset kiipesivät kiven päälle tähyilemään metsäistä maisemaa, jota auringonsäteet valaisivat puiden takaa. Lapset olisivat varmasti keksineet leikkejä kiven ympärille vaikka koko päiväksi, koska myös geokätkön koordinaatit osoittivat sen läheisyyteen.

Kätköä emme kuitenkaan etsinnöistä huolimatta tällä kertaa löytäneet ja kahvihammastakin alkoi jo kolottaa.

Inhottujarvi (4)

Lyhyen tallustelun jälkeen lintutorni pilkotti jo kuusien takaa ja se seisoi jykevänä pienellä mäellä lähellä rantaa. Tornissa oli kaksi tasannetta ja molemmilta löytyi myös penkit, joista sai rauhassa ihailla järvimaisemaa.

Tornista käsin oli hyvin havaittavissa järven rehevöityminen eritoten sen itälaidoilla, vaikka jäätä olikin vielä jonkun verran rannoilla. Nautimme huipulla kahvit ja kaakaot kera korvapuustien ja kuuntelimme lintujen ääniä. Olisikohan niillä jo pesänrakennuspuuhat mielessä?

Kotimatkalla poikkesimme vielä padolle, josta Noormarkunjoki alkaa. Näimme samalla muutaman kalastajankin virvelin kanssa. Oliko ahti suonut antejaan, sitä emme tiedä, mutta suuria kalasaaliita ei ainakaan näkynyt.

Inhottujarvi (5)

Matka polkua pitkin pysäköintipaikalta luontotornille oli arviolta puolisen kilometriä. Luontolavalta tornille vievä polku oli hieman alkupätkää kapeampi ja juurakkoinen. Lastenvaunujen kanssa voisi vielä päästä näköetäisyydelle lintutornista, mutta viimeiset metrit ovat kyllä kivikkoisempaa.

Reitti on merkitty puihin punaisin maalatuin täplin. Reitti on osa vanhaa REITTI Satakunta–Pirkanmaata, joka taas on merkitty maastoon oravan kuvin varustetuin puisin kyltein. Vanhaa reittiä ja sen varrella olevia tulipaikkoja ei enää ilmeisesti juurikaan kunnosteta, ja tämän vuoksi kannattaa ottaa omat puut mukaan, jos mielii valkeita tehdä.

Kartta ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6841003, E 242656.

Lisätietoja Inhottujärvestä löydät ymparisto.fi-sivustolta!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.