Mujejärven hiljaiset keväthanget 16.3.2015

Teksti ja kuvat: JUHO TOIVANEN

Päivisin paistanut aurinko ja yöllä jopa pariin kymmeneen asteeseen kirinyt pakkanen olivat kovettaneet hangen pinnan kivikovaksi. Tällaisia hankiaisia kokee kerran vuosikymmenessa, puhuivat. Lumikengät sivuun ja suksilla matkaan siis.

mujejarvi-6

Mujejärven retkeilyalue sijaitsee Nurmeksesta Kuhmoon vievän tien varrella noin 35 kilometriä Nurmeksesta. Mujejärven Natura-alue oli aiemmin ehdolla kansallispuistoksi, mutta paikallisten metsästäjien ja Nurmeksen kunnan vastustuksesta johtuen se ei titteliä saavuttanut.

Aluetta hallitsevat Mujejärven lisäksi neljä kilometriä pitkä ja paikoin jyrkkäreunainen Uuronrotko ja Tetrijärvi.

mujejarvi

Seudulle pääsee useita metsäautoteitä pitkin. Jätimme auton kuitenkin Kuhmontien varteen, sillä pieniä teitä ei ollut aurattu. Hiihdimme tieltä Uuronrotkon pohjoispäähän, josta kesäisin lähtee polku mukailemaan rotkon reunoja.

mujejarvi-9

Koska hankiainen oli kuitenkin puolellamme, hiihtelimme suolampien läpi rotkon pohjalla Mujejärven rantaan. Huollettuja latuja ei koko alueella ollut, eikä kenenkään aivan tuoreita jälkiä näkynyt – ketään ei tullut vastaankaan.

mujejarvi-3

Mujejärven lounaisrannalla sijaitseva Tammikämppä muistuttaa alueen uittomenneisyydestä.

mujejarvi-4

Tilavassa kämpässä on tilaa useammallekin yöpyjälle.

mujejarvi-5

Kämpän houkuttelevasta seesteisyydestä huolimatta kirjoitimme vain nimemme vieraskirjaan ja jatkoimme suksien päällä Mujejärven etelärantaa aina Kukonlammen laavulle saakka. Matkalla ohitimme Mujeniemen ja Hiltuslahden laavut, joista jälkimmäiselle pääsee kesäisin myös autolla. Kukonlammen laavulla tankattiin evästä ja lisättiin tervaa suksen pohjaan. Katsottiin suunta harjujen yli pohjoiseen kohti Tetrijärveä. Kumpuilevat harjut toivat kaivattua vaihtelua suolla hiihdettyjen tasaisten kilometrien päälle. Tetrijärveltä otettiin suora suunta länteen kohti Kalmonniemeä ja Uuronrotkon päätä.

Tetrijärven pohjoisrannalla sijaitsee myöskin tupa. Se tosin ei ole avoin, kuten Tammikämppä vaan Villi Pohjolan omistama vuokrakämppä. Tetrijärven kiertää kesäisin merkitty polku, jolle kertyy pituutta yhdeksän kilometriä.  Yhteensä Mujejärven alueella merkittyjä polkuja on noin 30 kilometriä.

mujejarvi-8

Mujejärveen työntyvässä Kalmonniemessä on sijainnut nimensä mukaisesti ennen kalmisto. Ortodoksisen kesäkalmiston lisäksi niemestä on löytynyt kivikautinen asuinsija, jonka jäljet ovat maastossa kuulemma edelleen nähtävissä. Nyt ne olivat tietysti lumen peittämiä, joten hiihdimme ohi niemen rantoja mukaillen.
mujejarvi-2

Myöhemmin samalla viikolla törmäsimme Tiilikan kansallispuistossa puistonvartijoihin, joiden vastuulle myös Mujejärvi kuuluu. Heidän mukaansa Mujejärvellä palveluita on jouduttu karsimaan, koska alueelle ei riitä varoja. Mujejärvestä ollaan tekemässä niin sanotusti kumikenkäpaikkaa: nykyisiä pitkospuita ei enää uusita, eikä latuja talvisin ajeta. Kolmelta laavulta on jouduttu poistamaan polttopuuhuolto ja käymälät.

Puistonvartijoiden mukaan alasajo johtuu kävijöiden puutteesta sekä siitä, että suuremmat ja suositummat kansallispuistot, kuten Etelä-Suomen ja Lapin kohteet vievät määrärahat.

Vuosikymmenen parhaalla hankiaisella tosin latuja ei edes kaivannut.

Mujejärvi kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 7074787 E 624627

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.