Testissä Vaude Norrsken – kevyt ja eristävä makuualusta

Makuualustojen malleissa haetaan toinen toistaan parempia kompromisseja. Alustan pitäisi pakkautua pieneen tilaan ja olla kevyt, mutta toisaalta eristävyys ja nukkumismukavuus ovat ominaisuuksia, joista ei voi tinkiä.

sateenvarjo8153

 

Kun solumuovipatjojen rinnalle ilmestyivät ilmatäytteiset makuualustat, kuviteltiin maailman mullistuneen. Huippumukavat alusta olivat kuitenkin painavia, joten miellyttävät unet kostautui painolla hartioissa.

Vanhan rantapatjan malliset alustat tulivat jokunen vuosi sitten useallekin valmistajalle, ja nyt niissä käydään kisaa toimivimmista ratkaisuista.

sateenvarjo-8164

 

Kumppaniltamme Vaudelta testiin saatu Norrsken Large on kuin kahdeksasta putkilosta yhteen liitetty alusta. Sen pituus on 198 senttimetriä, leveys 63 senttimetriä ja paksuus 5,5 senttimetriä. Painoa on 845 grammaa.

Norrskenissa on kaksi venttiiliä, joista sen voi puhaltaa täyteen ilmaa. Venttiili ansaitsee ensimmäiset kehut. Se kierretään auki puoli kierrosta, mutta sen jälkeen vedetään ulospäin. Silloin kanava aukeaa ja ilma kulkee sisään.

Etevän siitä tekee sulkeminen, sillä makuualustan puhkujat tietävät, miten patjasta pakeneva ilma falskaa poskista ulos, kun yritetään saada alusta kimmoisaksi. Norrskenissa voidaan venttiili sulkea heti puhalluksen loputtua ja avata heti uudestaan, kun keuhkot on täynnä ilmaa. Erittäin miellyttävä käyttää.

sateenvarjo8139

 

Pieni paketti makuualustaksi

Vaude Norrsken -makuualusta on pakattuna vain 27 x 15 senttimetrin käärö, joten se kulkee helposti mukana. Jonkin verran pienempi on Norrsken Pump Pillow II, joka nimensä mukaisesti toimii tyynynä ja pumppuna.

Se ruuvataan alustan venttiiliin ja kaksi käsin tyynyä painamalla makuualusta hiljalleen täyttyy. Mitenkään nopeaksi tyynypumppu ei testissä osoittautunut, mutta sille on erittäin tärkeä käyttötarkoitus.

sateenvarjo-8146

 

Varsinkaan talvella ei ilma-alustan sisälle saisi joutua yhtään kosteutta. Puhalluksen mukana alustan sisään päässyt hengitysilma on kosteata ja se voi jäätyä. Varsinkin, kun Norrskenin sisällä on Primaloft-täyte, minkä huokosiin ei kosteutta kaivata.

Primaloft tuo sopivan eristematon makuualustan sisälle ja se saa alustan tuntumaan hyvin lämpöiseltä, kelistä riippumatta. Täyte on kiinnitetty alustan sisälle niin, että sen molemmin puolin on eristävät ilmakanavat, eikä täyte pääse painumaan kasaan.

sateenvarjo8162

 

Paikkasarja makuualustan mukana

Vaude Norrsken testattiin hirsilaavulla, jonka nukkumalavetti on kovaa. Kahdeksan ”pötkylän” päällä oli kiva kelliä, eikä tyynykään tuntunut hassulta. Kokonaisuutena ilma-alusta on mukavan pehmeä nukkujan alla. Se antaa keholle sopivasti periksi, mutta ei silti vaivu isonkaan ihmisen alla ihan litteäksi. Leveämmät reunakohdat auttavat pysymään alustalla, jos tulee unissaan pyörittyä.

 

sateenvarjo-8158

Norrskenin toinen puoli on polyamidia ja toinen polyesteria. Vahvempi alapuoli kestää hieman maaston epätasaisuuksia, mutta teräviä särmiä kannattaa varoa. Nuotiolla nukuttaessa kannattaa pinta suojata jollain, etteivät kipinät puhkaise alustaa kesken unien.

Senkin ongelman saa helposti ratkottua, jos näin pääsee käymään, sillä alustan mukana tulee huoltosarja, jolla saa alustan käyttökuntoon vaikka retkiolosuhteissa.

 

sateenvarjo8132

Vaude Norrsken on miellyttävä tuttavuus. Sitä voi suositella kaikille, jotka haluavat kevyen ja monikäyttöisen maakuualustan. Sen käyttöaika on läpi vuoden, sillä erityskerroksensa ansiosta se on eristävä peti talviolosuhteissakin. Ja kyllä, tyyny on melkein pakollinen lisävaruste alustan mukaan.

Näin käytät makuualustaa:

sateenvarjo8145

 

Levitä alusta suoraksi ja avaa venttiili. Puhku tai pumppaa makuualusta sopivan kimmoisaksi.

 

sateenvarjo8171

Kun alusta laitetaan pois, avataan venttiilit ja painellaan ilmat pois. Löysä alusta käännellään kolmeen kerrokseen.

sateenvarjo8174

 

Alusta rullataan tiukasti, suljetaanventtiilit  ja pujotetaan pakkauspussiin. Norrskenin pussi on miellyttävän väljä, joten alustan saa sinne maastossakin helposti.

Hinta: alusta 140,00 euroa ja tyyny 35,00 euroa

Lisätiedot Vaude.

Teksti: Joppe Ranta Kuvat: Joppe Ranta

1 reply
  1. Tuomas Valkama
    Tuomas Valkama says:

    Norsken large on 63 senttiä leveä vain tyhjänä Täytettynä kaventuu noin 5 senttiä. Toiset valmistajat ilmoittavat reilusti leveyden täytenä joten tämä oli pettymys ja vaihdoin oikeasti leveään alustaan.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.