Nummelanharjun lentokentällä retkiluistimilla

Kiidän retkiluistimilla pitkin sileää jäänpintaa. Tuulta ei ole kuin nimeksi ja sekin myötäistä. Luistelen rannan suuntaisesti, en tohdi mennä keskemmälle. Pakkanen on paukkunut jo pidemmän aikaa ja jääkansi on paksu, mutta silti liikun varoen.

nummelanharju5

Repussa kulkee mukana heittoköysi ja kaulassa naskalit, ilman niitä en jäälle uskalla lähteä. Kuuntelen jään sointia, se laulaa minulle…

Kunnes havahdun tähän hetkeen. Luistimilla olen, ja jäällä, mutta kovin turvallisessa paikassa, nimittäin Nummelan lentokentällä! Täällä ei ole pelkoa railoista eikä jäihin putoamisesta.

nummelanharju12

Ai Vihdin Nummelassako lentokenttä?! No kyllä vain, sitä ei ehkä moni tiedäkään. Kenttä sijaitsee Nummelanharjulla ja se on nykyään purjelentäjien käytössä. Kenttä on valmistunut jo toisen maailmansodan aikaan vuonna 1940 ja se olikin silloin ensin varakenttänä ja jatkosodan aikana lentolaivueen tukikohtana.

Sodan jälkeen kentällä on ollut erilaista  aktiviteettia, se on toiminut jopa kotimaisen elokuvan näyttämönä. Vuonna 1943 kuvattiin elokuvaa ’Herra ja ylhäisyys’ ja Nummelan lentokentälle lavastettiin meksikoiskaupungin tapahtumat. Mainittakoon vielä, että elokuvan pääosaa esitti komea Tauno Palo!

nummelanharju13

Kentällä järjestettiin pari vuosikymmentä myös rallisprinttejä ja -crosseja. Nämä tapahtumat kuitenkin kiellettiin 1990-luvun alkupuolella, sillä kilpa-autojen öljyn pelättiin likaavan maastoa. Nummelanharju on pohjavesialuetta ja näin ollen herkkä häiriöille.

Ulkoilijat eivät pohjavettä uhkaa ja kenttä onkin erittäin suosittu ulkoilualue ympäri vuoden. Talvisin Vihdin kunta ylläpitää kiitoradalle jäädytettävää, noin kilometrin mittaista ja ovaalin muotoista luistelurataa. Rata on muutaman metrin leveä, joten luistelijat mahtuvat hyvin ohittamaan toisiaan. Jäädytetty rata on hyväkuntoinen ja sitä voi luistella sekä tavallisilla luistimilla että retkiluistimilla. Kauniina talvipäivänä luistinradalla viihtyvät niin lapsiperheet kuin matkaa pitkillä terillä luistelevat, kaikki mahtuvat mukaan. Tänä talvena, kun pakkanen tuli ennen lumia, oli upeaa päästä luistelemaan. Sukset saivat rauhassa odottaa latuja.

nummelanharju7

Kentän ympäristön ulkoilureiteille ajetaan ladut olosuhteiden mukaan. Paikallinen hiihtoseura hoitaa kiitettävästi latuverkostoa, joka kattaa useamman kilometrin. Osa laduista on myös valaistu. Lentokentällä valaistusta ei ole, ei siis myöskään luistinradalla. Illan hämärtyessä saakin luistella lähes aina yksin. On hieno tunne edetä omaan tahtiin otsalampun valossa tähtitaivaan alla ja nauttia juuri siinä hetkessä olemisesta.

Kesäisin kentällä käy aikamoinen vilske, kun purjekoneita hinataan ylös taivaalle. Kentän laidalla kiertää laaja lenkkipolkuverkosto, joka houkuttelee kävelijöitä, hölkkääjiä, marjastajia ja koiranulkoiluttajia nauttimaan harjun luonnosta. Lisäksi Nummelanharjun täysimittainen frisbeegolf-rata kerää joukoittain kävijöitä läheltä ja kaukaa. Mutta näin talvisin kiitoradan ja sen ympäristön valtaavat hiihtäjät ja luistelijat!

Lisää lentokentän vaiheista voit lukea tästä linkistä.

Kartta.   ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6691818, E 350911

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.