Saarijärven autiotupa, Enontekiö

Lumisateet tällaisinä talvi-iltoina sopivat mainiosti ainakin kahdenlaiseen ajatteluun. Ensimmäiseksi sitä antaa ajatusten lämmitellä aikaisemmissa retkissä ja kokemuksissa. Aivojen lämmittyä ja viimeisten naurunhörähdyksien jälkeen ajatusmaailma hiljenee hetkeksi, kunnes alkaa melkoinen kuhina. Minnekkä seuraavaksi, mitenkä matkaan ja kenen kanssa?

Se oli viimeisintä elokuuta kun kolme miestä sai Kilpisjärven kohdalla autossa istumisesta  tarpeekseen ja päätti ottaa jalat alleen. Kaksi kolmesta hankki itselleen kalastusluvat ja suunta valittiin kohti lähintä autiotupaa Saarijärven rannalle 12km päähän. Reittiä Saarijärvelle oli helppo seurata. Mettähallituksen pojat ovat sen merkinneet matkalle sen verran selvästi, että reitillä pysyi vaikka ajatus olisi lentänytkin hieman lennokkaammin. Hyvänä oppaana oli myös taustalle jäävä Saana, joka säilyi siellä alusta loppuun. Heti alkumetreistä oli selvää, että kivien istuttajat olivat löytäneet tämänkin polun. Välillä kuljimme polulla, välillä vierestä, välillä hypimme kivikoita ja välillä kuljimme pitkospuita.

Mökin jo häämöttäessä horisontissa ajattelimme olevan turvallista purkaa virvelit. No, kalamiehet ja kalamiesten kanssa matkaa tekevät osaavat varmasti arvella, montako hyvännäköistä kohtaa sieltä puron tai järven vierestä löytyy.

Se oli tyhjin käsin ja pitkälle toista vuorokautta kun tuvalle kömmittiin. Partiolaisilta ei mennyt sormi suuhun edes kolmen aikaan, vaan tilaa löytyi pyytämättä tuvan laverilta. Tässä lajissa sitä pärjää vain lahjakkaimmat. Omilla lahjoilla autiotuvassa kuorsauksen ja tuhinan seassa nukkuminen vaatii vähintään 15 kilometrin patikan 20 kilon rinkalla. Tällä kertaa matka jäi juuri hieman lyhyeksi.

Paluumatka oli helppoa. Seurasimme Saanan perässä. Vielä viimeisen huipun laella ennen laskeutumista kylälle päätimme jäädä kahvittelemaan ja nauttimaan viimeisistä maisemista. Kahvittelu sattuikin sopivaan kohtaan kun kupin jo höyrytessä saimme kuulla retkiseurueen kasvavan yhdellä kummisedällä. Sepä onkin uutinen, jonka kelpaa ottaa vastaan Saanan kanssa kasvokkain kupposellisen äärellä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.