Tuntuu, kuin sademetsä imaisisi sisäänsä toiseen maailmaan – kuohuva Nukarinkoski on mykistävän upea näky

P-paikka kartalla
Laavu ja tulipaikkoja
Info ja reitistökartta (Nurmijärven kunta)

Nurmijärven pohjoispuolella sijaitsevasta Nukarin kylästä löytyy eräs upeimmista koskista, mitä olen koskaan nähnyt. Noin 1300 metrin matkalla vesi laskee 25 metriä ja luo upean, kohisevan ja pitkän Nukarinkosken. Lisäksi alueen kasvillisuus tarjoaa paljon nähtävää, luoden tunteen niin toisesta maasta kuin hieman sademetsästäkin.

Polku kiertää pitkälti kosken vierustaa, lukuun ottamatta asuinalueen kautta kiertävää pätkää. Reitti on paikoin myös hyvin mäkinen, joskin tavalliselle tallaajalle aika helppo kulkea. Reitin varrelta pääsee hyvin poikkeamaan sivummalle kosken laitaan.

Kesäinen Nukarinkoski on varsin upea kokemus, koska siellä kokee hyppäävänsä aivan eri maailmaan. Paikoin jopa sademetsämäinen tunne valtaa olon. Kosteassa ympäristössä lehtomaiset kasvit, kuten saniaiset ja metsäkortteet, levittäytyvät tasaisena mattona, joka kauempaa katsoen näyttää jopa hieman pumpulimaiselta. Koskessa voi nähdä paikoin myös komeaa kurjenmiekkaa.

Sillan vieressä olevalta parkkipaikalta johtaa leveä polku kosken vartta pitkin laavulle saakka. Matkalla joki tekee jyrkän mutkan, jossa on mukava nauttia levollisesta tunteesta veden soljuessa rauhallisesti kohti toista koskea.

Laavulla vastaanottamassa ovat korkea puu ja suuri kivi. Sillalle saapuessa tuli mieleen jostain syystä amerikkalainen puisto, vaikken ole niissä reissullani käynytkään. Vierailuni aikana laavulla oli puita jonkin verran, ja roskiksetkin paikalta löytyvät. Jostain syystä tällä laavulla istuessani kopautin samaan poikkipuuhun pääni jatkuvasti…

Laavun ympäristössä on paljon nähtävää. Esimerkiksi viime vierailukerrallani sorsaemo kipusi vastavirtaan poikasineen. Koski sai sisäisen kuvaajani heräämään, ja otinkin pitkällä valotuksella kuvia jonkin verran. Polku kulkee pitkin kosken vierustaa, ja veden ääreen pääsee monestakin kohdasta.

Polku jatkuu hetken päästä pitkospuilla, jotka vievät jyrkille portaille, joilta pääsee kosken korkeimmalle pudotukselle.

Urheilukentän vieressä sijaitsevalta parkkipaikalta pääsee suoraan putoukselle. Portaiden alkupäässä tuntuu, kuin metsä imaisisi sisäänsä toiseen maailmaan. Vasemmalla sijaitsee putous, ja oikealta pääsee laavulle.

Sillalta avautuu upea näky molempiin suuntiin. Kohiseva putous syöksee vettä komealla pauhulla, ja vesi vaeltelee koskessa kivien väleissä pujotellen. Kosken vierellä on kaiteilla suojattu alue, josta näkee paremmin veden.

Kosken vierellä kulkee toinen, kapeampi koski, joka hieman ohittaa putouksen. Täältä sain parempia kuviakin. Nautin veden äänestä, ja täällä kosken luoma maailma rentouttaa mieltä oivasti. Runsas kasvillisuus tuo kosken hyvin esiin.

Sillalta lähtee polku mäkeä ylöspäin, mennen ylempänä talojen välistä tielle. Sieltä reitti kulkeutuu vasemmalle, josta pääsee kiertämään tien päästä lopun luontopolusta. Suosittelen tätä suuntaa, jos täällä ei ole aikaisemmin käynyt, koska tiellä tai reitillä ei ole viittoja. Kävellessä toisesta suunnasta tulee todennäköisesti kulkeneeksi talojen ohi.

Asuinalueen jälkeen kävellään jonkin matkaa metsätietä pitkin. Viimeksi kulkiessamme kovat tuulet olivat katkaisseet suuren koivun keskeltä, ja puu oli kaatunut tielle katkaisten sen.

Tie päättyy aitaukseen. Vasemmalta lähtee polku alas koskelle ja pienelle sillalle. Pari muutakin siltaa antaa upeita nähtävyyksiä koskelle ja ympäröivään metsään. Polku on myös osittain valaistu, joten täällä voi kulkea hieman pimeämmälläkin. Valot olivat iltapäivällä jo päällä, mikä ihmetytti.

Tällä sillalla valtasi jotenkin vanhanajan tunne. Upea metsä ympäröi siltaa ja tuntui, kuin aika olisi pysähtynyt. Alla kulki vähän vettä tällä hetkellä, mutta pieni solina kuului silti iloisesti.

Nuotiopaikkakin matkalta löytyi, mutta siellä ei näyttänyt olevan puita. Moni varmaan meneekin mielummin laavulle, jossa pääsee istumaankin.

Paikka on myös kalastajien suosima, kartoista löytyy tietoa rajatuista alueista. Alueella on myös geokätköjä.

Koskella on muutaman kerran tullut käytyä, ja tulee käytyä uudelleenkin. Omanlaisensa upea maailma valtaa mielen Nukarinkoskella ja tuntuu, kuinka kaikki muu unohtuu. Kesällä kulkiessa tuntee menevänsä pitkin vihertunneleita, tullen avaralle koskelle. Äänimaailmakin muuttuu pienestä solinasta pieneen pauhuun, ja metsän muut äänet tuovat omat soittimensa mukaan.

Mutta millainen näky Nukarinkoski mahtaa olla talvella? Talvella kosken keskellä oli syvät uomat ja komeat jäätiköt!


Viime talvena upeat jäät kimmelsivät ja hohtivat kirkkaassa, aurinkoisessa kelissä, ja uskaltauduin kosken keskellekin paksuja jäitä pitkin. Laavulla käväisin keittämässä itselleni kahvit ja nauttimassa pientä purtavaa. Muuten en käynyt kiertämässä talvisia reittejä Nukarilla enempää, mutta sen korjaan kyllä ensi talvena.

Talvinen Nukarinkoski on varsin vaikuttava kokemus, varsinkin aurinkoisella kelillä. Vaikka koski onkin pääasiassa jään peitossa, mahtava kohina ja solina kuuluu todella hyvin.

Kosken keskellä olevat isot jääkeskittymät ovat kasvaneet kerros kerrokselta, kuten kuvissakin näkyy. Isot jääpuikot roikkuvat laidoilla, ja veden muokkaamat jäät hohtavat aavistuksen sinertävinä. Paikoin vesi häviää jään alle omaan pieneen luolaansa ja toivoisi, että voisi liukua veden mukana niihin sukeltaen.

Alempana sillalta katsoessa pitkä koski tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan. Kosken laitamilla oli talvella mukava kävellä, koska paksu jää antoi mahdollisuuden mennä keskemmälle koskelle. Olin ottanut mukaan hieman evästä sekä riippumaton, ja löysinkin mukavan paikan roikkua hetken eväitä nauttien ja kosken äänimaailmaa kuunnellen. Voisin kuvitella, että ilmoille kajahtaa komea jytinä, kun jäät lähtevät liikkeelle keväällä kosken mukana.

Saapuminen Nukarinkoskelle

Parkkipaikkoja on kaksi, joista toinen sijaitsee Nukarin urheilukentän vieressä, ja toinen vanhan Nukarin sillan vieressä, muutama sata metriä eteenpäin Nukarintietä. Urheilukentän vierestä pääsee heti isolle koskelle, ja laavu sijaitsee myös lähellä. Mikäli haluaa kiertää reitin kokonaan, suosittelen aloittamaan Nukarin sillan luona olevalta parkkipaikalta. Sieltä pääsee jo näkemään ensimmäisen pitkän kosken.

Kartta löytyy Nurmijärven sivuilta.

Nukarinkoski on aivan loistava päiväretkikohde, jossa jopa yönkin voisi viettää. Ottakaa eväät ja kamera mukaan, nauttikaa luonnosta upella paikalla!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *