Päijänteen kaunis päätepiste, Kalkkisten koski Asikkalassa

Päijänteen vyöry kohti Suomenlahtea alkaa Kalkkistenkoskesta.

kalkkistenkoski1

Tässä se on, Päijänne. Näyttää olevan tuolla kauempana jo jäässä, mutta tämä koskiosuus tuskin jäätyy koskaan. Itse olen paikalla ensimmäistä kertaa. Pakkasta on viisitoista astetta, ilma on tyyni ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Se jopa lämmittää.
kalkkistenkoski9

Koski sijaitsee Asikkalan kunnan alueella ja kunnan tiedotteessa kerrotaan, että ”Kalkkistenkosken rantojen ja saarten metsät ovat lehtipuuvaltaisia sekametsiä. Kalkkistenkoski muodostaa arvokkaan rakentamattoman koskialueen ja vanhan metsän kokonaisuuden. Alue on erittäin harvinaiselle valkoselkätikalle sopivaa elinympäristöä. Alue on suojeltu voimalaitosrakentamiselta koskiensuojelulailla.”

kalkkistenkoski2

Yläjuoksulla on useampia saaria. Patosaareen pääsee patosiltaa pitkin. Saaren toisella rannalla onkin avoimemmat maisemat ihasteltavaksi.

kalkkistenkoski3

Rannan puista varisi hiljalleen pakkaskuuraa. Nämä vedet ovat jo matkalla kohti Kymenvirtaa ja maailmanmeriä.

kalkkistenkoski4

Koskessa sukelteli muutamia koskikaroja. Paikalle kameroineen ilmaantunut pariskunta kertoi etsivänsä harvinaista pikku-uikkua, josta kuulema oli tuore havainto. Itse en harmikseni moista nähnyt.

Jäätaidetta virran suojaisemmalta osuudelta.

kalkkistenkoski8
Kosken karat saalistivat lentäen uoman keskiosiin ja sukeltaen vuolaaseen virtaan. Sitten olikin palattava taas rannalle syömään ja lepäämään.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6795191 E 424706

Julkaistu aiemmin Jussin matkassa -blogissa.

2 replies
 1. Päivi Rosqvist
  Päivi Rosqvist says:

  Lapsuuteni jännä leikkipaikka ja nyttemmin lenkkikohde mökiltämme. Ollessani lapsi 1960- ja 1970-luvuilla Aarno Manninen souti koskessa ”herroja”, jotka tulivat sinne lohestamaan. Oli uskomatonta katsoa, miten laiha sitkeä äijä souti kosken kuohuja vastaan kiviä väistellen. Tämä oli hänen työnsä ja sitä vastaan hän ja perheensä saivat asua Meran tilan mailla ja pitää lehmiä ja viljellä peltoja.

  Vastaa
 2. Aura Kuisma
  Aura Kuisma says:

  Mahtavat kuvat koskelta! Kalkkisten koski on upea piipahdusretkipaikka kelle tahansa. Paikalle maisemia ja koskea ihailemaan pääsee myös lastenvaunujen kanssa tai avustettuna (pieni pujottelu puomin ohi) pyörätuolilla. Parkkipaikka löytyy pienen kävelymatkan päästä heti Kalkkisten kanavan ylittävän sillan jälkeen.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.