Nuuksio Pitkäjärven kalliomaalaus

Nuuksion Pitkäjärven kalliomaalaukset

Mitä lienee miettinyt muinaisespoolainen noita maalatessaan hirven Nuuksion Pitkäjärvestä esiin kohoavaan kallioseinämään? Vaivuin syviin ajatuksiin vieraillessani paikan päällä kahteen otteeseen vuonna 2012.

Nykyisen, vuonna 1992 Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen rajamaille perustetun Nuuksion kansallispuiston alueen kaakkoisreunalla maisemaa halkoo Pitkäjärvi, joka on Solvallan urheiluopiston lisäksi tunnettu noin 5000 vuotta vanhoista kalliomaalauksistaan. Siihen aikaan Nuuksio oli merenlahtea, ja alueella oli tilapäistä kampakeraamista asutusta. Nuuksion seudulla käytiin lähinnä pyyntimatkoilla, ja se jäikin “erämaaksi” aina 1500-luvulle saakka, jolloin sinne tuli pysyvämpää asutusta. Syrjäisyyden ja hankalan maaston ansiosta meillä nykyään on osin luonnontilainen Nuuksion kansallispuistokin olemassa.

Kesäaikaan maalauksia pääsee ihastelemaan vain uimalla, veneellä tai melomalla. Jäniskallio sijaitsee järven eteläosassa, vain noin kilometrin päässä Brobackasta ja 500 metrin päässä läheiseltä Rajaportinmäen hiidenkirnulta. Pohjoissuunnasta järveä pitkin lähestyttäessä kallio näyttää tältä:

IMG_3404Siellä se on:

IMG_3419Kalliomaalaus esittää hirveä. Oikeastaan aivan sen vieressä on toinenkin mahdollisesti hirveä esittävä maalaus sekä lisää epäselviä maalausjälkiä, joista on mahdotonta esittää tulkintoja. Maalauksen löysivät Pekka Sarvas ja Lauri Pohjakallio vuonna 1970.

IMG_3414Kalliomaalauksia tunnetaan Suomesta esihistorialliselta ajalta laskutavasta riippuen noin 114–124 kappaletta, ja edelleen löytyy keskimäärin yksi uusi vuosittain. Ensimmäisen ilmoitti Kirkkonummen Hvitträskistä kansallissäveltäjämme Jean Sibelius vuonna 1911, mutta useimmat on löydetty vasta 1960-70-luvuilla.

Pitkäjärven maisemia pohjoiseen päin katsottaessa:

IMG_3450Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6683040 E 366587

Muokattu 7.12. Täsmennetty maalausten määrä ja Sibeliuksen ilmoitus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.