Oliko Maskun Killinvaha rosvojen piilopaikka?

Maskun ja Nousiaisten rajamailla, lähellä Mätikän luolaa, sijaitee pienellä metsäsaarekkeella peltojen sekä sorateiden katveessa Killinvaha.

killinvaha-

Toistakymmentä metriä korkea, jääkauden mukanaan kuljettama siirtokivilohkare muistuttaa etäisesti tunnetumpaa isoveljeään, Turussa sijaitsevaa Pirupesää. Killinvaha on haljennut keskeltä kuin veitsellä leikaten.

killinvaha--5

Halkeaman väliin on kiilautunut muutamia suurempia kivenmurikoita, mutta sen lävitse ahtautuminen ei taida onnistua edes pieneltä lapselta. Sen sijaan vahan ympärillä lojuu erinäinen röykkiö suurempia ja pienempiä lohkareita, näiden väliin on muodostunut pieniä luolamaisia koloja, sola ja huonosti luolan määrityksen omaava puoliavoin tila.

killinvaha--7

Kaikesta huolimatta, vaikka mitään varsinaista luolaa Killinvaha ei kätke sisäänsä, on sen sijainti ja rakenne varsin oiva luomaan mielikuvituksessa varsin suuria seikkailuita, joita sen ympärillä on aikaan kenties toteutettu.

killinvaha--10

Killinvaha nimenä voisi nopeasti antaa ymmärtää, että sen taakse voisi vähintään kätkeytyä joku Sika-Kyöstin tai rosvo-Puikkosen tapainen hurmimus, joka olisi pitänyt majaansa sen katveessa. Harmikseen historian kirjat eivät tunne ketään Killi-nimeä kantavaa rosvoa, joka olisi paikalla rosvoutta harjoittanut. Sen sijaan vahan nimi ilmeisemmin juontuu kirkonrakentajajätistä nimeltä Killi, jonka kaveri oli Nalli. Olisikohan Raision kirkon joku kantava osa kenties pudonnut jätin repusta tuohon?

killinvaha--6

Vahan nimeä vieläkin kiintoisampi asia sensijaan lienee, että sitä on sivunnut yksi maamme vanhimpia tieväyliä, muinainen Nunnapolku. Nunnapolku ei suinkaan ole ollut mikään pahainen metsäpolku, vaan sen kautta on varsinkin talvisin kuljettu muun muassa Raumalta ja Laitilasta Turkuun. Nunnapolun partaalta löytyy useita paikannimiä, jotka viittaavat kirkollisiin aiheisiin.

killinvaha--2

“Sain tietaa, etta ainakin Killinvahan kylassa oli aivan polun vieressa Nunnalahteeksi kutsuttu luonnonlahde ja Lankilan kylassa jonkin matkaa joesta etelaan Pispanmaeksi kutsuttu kallio.”

Tie on vienyt Nousiaisten kirkolle, joka tunnetaan myös Pyhän Henrikin hautakirkkona, että Suomen piispanistuimen paikkana varhaiselta keskiajalta lähtien.

killinvaha--3

Mikäs siis sen parempi rosvojoukkion väijymispaikka kuin Killinvaha. Polulla on tainnut talvisin olla jopa ruuhkaa ja varsin rikasta sekä arvovaltaista seuruetta. Teimperin linna (Stenberga) Maskussa, jonka väitetään olleen maamme ensimmäinen piispanlinna, on näet mereltä käsin ollut kyseisen talvireitin varrella.

killinvaha--8

Tuolloin maamme uskonnollinen ja rahallinen valta oli kirkolla. Uskoisi herroilla siis olleen asiaa Nousiaisiin, ennen kuin siirryttiin Koroisiin ja Kuusistoon. Jos vain Killinvaha osaisi kertoa, mitä se on nähnyt ja mitä sen sopukoissa on puuhailtu, saisi maamme historia kukaties uuden sivun.

Killinvahan lähistöllä sijaisee vielä Mätikän luolan lisäksi Uunisvuoren luola ja Linnanvuoren kallioalue, jossa sielläkin on pieni luolamuodostuma. Näissä kaikissa jo tiedetäänkin asustelleen rosvoja.

killinvaha--12

Killinvahalla on geokätkö ja se näkyy nykyään harvennystöiden johdosta hyvin nykyiselle tielle, joka noudattelee vanhaa Nunnapolkua. Killinvaha on pistäytymisen arvoinen kohde.

Killinvaha kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6727342 E 234851

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.