Uunisvuoren luola, Nousiainen

Tarinan mukaan Nousiaisten Uunisvuoressa olisi muka Varsinais- suomen komeimpia luolia, jonka taustat sijoittuvat aina kivikautiseen asumukseen asti. Päätimme ottaa selvää asiasta. Koska emme itsekkään tienneet tarkkoja kordinaatteja päätimme vain lähteä matkaan ilman suurempia odotuksia.

Kohde kuitenkin löytyi nopeasti. Kerrankin osui ja upposi kerralla. Luola sijaitsi Uunisvuoren rinteen itälaidalta ja on sen verran iso, että ohi ei voi kävellä. Etuosan lippaluolaan mahtuu helposti kymmenen ihmistä sadetta pitämään.

Itse en sitten viitsinyt tällä kertaa ryömiä perille, koska sammaleinen maa oli niin sateisen kostea, että Janne sai suorittaa tarkemman luolan pohjan tutkimisen.

Itse luola on kaksiosainen kokonaisuus, joka koostuu komeasta lippaluolasta ja ryömittävästä käytävästä, joka avautuu suurempaan tilaan. On myös väitetty, että perältä olisi aikanaan päässyt kapuamaan itse rinteen päälle. On mahdollista, että tietoon on sekoittunut kuvauksia Mätikän luolasta, josta on käynti rinteen päälle.

Takaosaan johtavan tunnelin suulla oli mielenkiintoinen kivirakennelma. Aivan kuin jokin potero olisi rakennettu selvästi suojaksi luolan takaosasta väijymiseen. Itse olisin veikannut sen sijoittuvan, joko Iso-Vihan aikaan tai sitten jopa Sika-Kyöstin piileskelyyn. Vaan löytyipä tietoa asiaan, että alueella on kivikautisia kivirakenteita luolanympäristössä, olisiko tämäkin osa niitä?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6727402 E 233468

Alueella ei ole huollettua tulipaikkaa. Tulenteko muualla kuin siihen osoitetulla paikalla vaatii maanomistajan luvan. Lue lisää säännöistä. (Toim. huom. 10/22)

1 reply
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Itse olen ryöminyt tuota piippua pitkin luolan perältä aina luolan katolle asti – olin alkukesästä erään paikallisen yhdistyksen oppaana kohteella ja useat lapset ryömivät luolan peräosasta onkaloa pitkin luolan katolle, joten myytistä ei ole kyse, eikä asioiden sekoittumisesta. Yritin myös itse ryömintää mutta totesin sen itselleni mahdottomaksi, kun olen siitä tullut olin ala-asteikäinen, kuten nyt mukana olleet ryömijät. Eli luolan perältä pääsee kallion laelle mutta vaatimuksena on hyvin pieni koko tai käärmemäinen vartalo yhdistettynä ryömintäkokemukseen – kyllä siitä hoikka aikuinenkin pääsee.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.