Kämärinsaaren purnukoita, Varkaus

Keväisin tulee monesti käytyä Varkauven Kämärinsaaren lehoissa kuvailemassa kevään etenemistä, muun muassa valkoselkätikan pesäpuuhia. Viime perjantaina olimme oppilaitten kanssa kuvailemassa tulvajuoksutuksia.

purnu2

Olen ihmetellyt jo aiemmin saarelta löytyviä kivireunaisija kaivantoja, ja viime talvena niille löytyi selitys – ihan vanhingossa kuukkelehtimalla. Selitys löytyi Evp-rajatoimiupseeri, tietokirjailija, rajahistorian ja kulttuuriperinteen tutkija Voitto Valio Viinasen esitelmästä Kulttuurien kohtaaminen Hämeen ja Karjalan rajamailla.

purnu4

Nämä kivetyt kuopat ovat purnuja. Purnu, Purnumukka; peuranlihaa ja kalaa säilytettiin maahan kaivetuissa purnukuopissa, jotka olivat 1–2 metriä leveitä ja yhtä syviä. Lihat pakattiin peuran nahasta tehtyyn pussiin ja pussi ommeltiin jänteillä tiukasti kiinni.

Tässä hapettomassa tilassa liha säilyi hapansilakoista tutun maitohappobakteerikäymisen myötä. Lihojen alle ja päälle laitettiin varpuja ja oksia, ne peitettiin puun rungoilla ja päälle vyörytettiin isoja kiviä ja maata.

purnu13

Kämärinsaarihan sijaitsee vesistöjen kapeikossa, jossa harrastettiin peuranpyyntiä. Vielä silloin kun niitä oli niin paljon, että ne tekivät vuotuisen vaelluksen. Peuralauma ajetiin saarelle ja sitä myöten veteen, josta ne saatiin kiinni. Metsäpeurahan tapettiin sukupuuttoon 1800-luvun puoleen väliin mennessä.

Purnuja on saarella puolenkymmentä.

purnu15

Saarelta löytyy muitakin kaivantoja.

purnu16

Lisäksi purnujen vierestä löytyi kivikehä, joka voipi olla tuoreenpaa tekoa.

Tulipahan piettyä oppilaille valokuvauksen lisäksi peuranpyynnin historian tunti.

Kämärinsaari kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6909233 E 546662

Julkaistu aiemmin Satunnainen retkuilija -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.