Mätikän luola, Masku

Edit: Mätikän luolalla käyntiä kannattaa välttää. Luola on tukittu sekä sotkettu. Paikalle ei kannata mennä toistaiseksi. Luolan suulle on tehty ilkivaltaa, asetettu puita ja paikkoja sotkettu vaseliinilla tai vastaavalla. Luolan lattia on paikalla käyneiden mukaan vuorattu lasinsiruilla ja hevosen ulosteella.

Reitti Mätikän luolalle on hankala. Esteenä on peltoja, asutusta ja itse vuori. Voi sanoa, että läpeensä kostea helleilma, auringon paahde ja tuulettoman vuoren eteläsivun kipuaminen ovat yhdistelmä, joka nostattaa hien pintaan. Vaan vesipullojen ja rautaisen tahdon voimalla löysimme tiemme luolan suuaukolle. Ensivaikutelmaan olisi helppoa olla pettynyt, edessä kun näyttäisi olevan vain tyypillinen lippaluola kallion juuressa.

Mätikän luolan todellinen luonto tulee esiin, kun konttaa lippaluolan perällä ja jatkaa sisään kapeasta tunnelista. Kapean osuuden jälkeen luola avartuu tilavaksi huoneeksi, johon mahtuu hyvin seisomaan. Vaan siitäkin pidemmälle pääsee, kun jatkaa vasemmalle ylös haarautuvaan koloon. Kun ahtautumista jatkaa kylliksi, pääsee lopulta päivänvaloon luolan katolle. Liekö kolo jotain hiidenkirnun tapaista, näin ovat jotkut arvelleet. Kaikkinensa Mätikän luolalle tulee mittaa parikymmentä metriä.

Paikaan liittyy lukuisiva tarinoita. Paikallinen väki on piileskellyt siellä vainolaisiaan ja kerrotaan Varsinais-Suomessa aikanaan näihin päiviin kantavan maineen itselleen keränneen ryöväri Sika-Kyöstin pitäneen majaansa luolassa. Pelkkiin tarinoihin ei tarvitse tyytyä, sillä luolassa on myös merkkejä menneiltä ajoilta. 1800-luvusta kertovat muutamat kiveenhakatut nimet vuosilukuineen ja sitä paljon varhaisemmista seinältä löytyvä kalliomaalaus.

Jos aiotte paikalle, kiertäkää vuori ja asumukset luoteen puolelta.  Autolle kannattaa etsiä paikka loitompaa ilkivaltariskin vuoksi.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6725859 E 232547

8 replies
 1. Yksreissaaja
  Yksreissaaja says:

  Vieraillessa vastassa oli melkoinen tyrmistys, joka kyllä jonkin ympäristörikoksen tunnusmerkit täyttää.

  Vastaa
 2. Janne J
  Janne J says:

  Käytiin 17.4.2016 luolalla, ja se on ihan täynnä karahkoja jotka on sotkettu vaseliiniin – varmaan siksi, että jos alkaisi repimään niitä luolasta pois, vaatteet sotkeutuisi. Paikalla oli kaikenlaisia kylttejä, joiden perusviesti oli että liikkuminen kielletty (yhdessä kyltissä viittaus luonnonsuojelulakiin, toisessa johonkin sopimukseen Turun kalliokiipeilijöiden kanssa). Pettymys lapsille, ja itseä tympii.

  Vastaa
  • Ari Tapio
   Ari Tapio says:

   Hmmm…

   Kuulin tuosta tänään…

   Aikalailla pitää uskoa omaan oikeuskäsitykseensä, että voi tänne kirjoittaa ympäristörikoksesta. Ja jos sisäänkäynnit on tukittu, niin mitenkäs ne sisäpuoliset on todettu…

   Olisko hiukan ylimitoitettu näillä tiedoin tuo yliökommentti? Yksi ei riitele…

   Vastaa
 3. Armi
  Armi says:

  Selasimme Turun Seudun luontoretkiopasta ja eräs hyvin houkutteleva retkikohde kirjassa on tutustua Mätikän luoliin. Kävimme myös katsomassa geokätkö sivuilta olisiko siellä geokätköä. Kyseinen koko paikka on Earth kätkö. Olimme oikaisemassa sinne vievälle polulle kyntöpellon poikki ja mukanamme oli koira joka oli remmissään kiinni. Pellon reunalla puolisoni kohtasi miehen sauvan kanssa kuka kielsi menemästä Mätikän luolille mm. perustellen vuokranneensa koko paikan Turun seudun kalliokiipelilijöille ja siellä oleville kiipeilijöiden kallisarvoiset varusteet ovat vaarassa luolalla kävijöiden toimesta. 😉 Koiramme tervehti miestä iloisesti häntäänsä heiluttaen ja haukkuen. Mies kuitenkin kommentoi meitä miettimään itse jos joku toisi räksyttävän koiran tontillemme. Mies sauvansa kanssa vetosi myös luolien olevan hänen tontillaan johon puolisoni vastasi ei kai miehen tontin raja niin kauas yllä, johon mies kommentoi meidän ehkä postimerkin kokoisesta tontista. Mies totesi geokätköilijöiden pilanneen luolia ja aiheuttaneen mm lohkeamia ja kulumia luolilla. Kotiin saavuttuamme luimme geokätkö sivuilta muiden kommentteja ja kyseinen mies sauvoineen on ilmeisesti maineensa käytöksellään ansainnut.

  Vastaa
 4. Terhi
  Terhi says:

  Luolassa on myös muinaisjäännös (kaiverrukset ja mahdollinen kalliomaalaus), joita omistaja ei sentään vielä(?) ole uskaltanut töhriä. Häneen on asiasta ollut yhteydessä myös Turun maakuntamuseo. Luolan töhrimisestä vaseliinilla, lasinsiruilla ja eläinten ulosteilla on tiedotettu myös Maskun kuntaa. Omistaja yrittää kaikin keinoin (kyltit ym.) pitää ihmiset pois ko. luolalta ja vuorelta, kuten näistäkin viesteistä voi päätellä.

  Vastaa
 5. Kerttu Uusitalo
  Kerttu Uusitalo says:

  Vieläkö suuaukko on tukittu ja paikka sotkussa?
  Onpa inhottavaa, kun on tuollainen pökö tyyppi vastassa. Ilmeisesti paremman tekemisen puute, kun tarvitsee tuolla tavalla hankaloittaa muiden kulkemista ja kyylätä ohikulkijoita.

  Vastaa
  • Toimitus
   Toimitus says:

   Hei Kerttu! Meillä ei valitettavasti ole ajantasaista tietoa, mitä Mätikän luolalle nykyään kuuluu. Toivottavasti alueella on tilanne rauhoittunut. Pidämme silmät ja korvat auki uusien tilannetietojen varalta.

   Ystävällisin terveisin, Jonna / Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *