Mustion linna ja ruukki, Raasepori

Menneenä viikonloppuna taivaspisti taas vaihteeksi harmaat ylle ja muistutti siitä vielä tihkusateella. Tihkusadehan on sateen muoto, josta puhutaan silloin kun pisarat ovat niin pieniä, etteivät jätä lätäkköön tippuessaan rengasta. Sellainen sade tuntuu kostealta, mutta ei märältä, joten se on mitä parhain päiväretkeilyyn, jossa vaatetuksen kostuminen ei haittaa.

mustionlinna-2

Päämääräksi valikoitui pitkään Suomen suurimman ei-kirkollisen puurakennuksen titteliä kantanut Mustion linna. Vaikka se sijaitseekin linnuntietä melko lähellä, niin välissä on suuri järvi, josta tulee hieman kiertoa. Niinpä käynti on aina jäänyt ja jäänyt.

Lohjalta Hankoon vievä tie ei ole kyseisellä välillä mikään erityisen kaunis, eikä myöskään siitä seuraava etappi linnaa kohti. Vaan viimeinen asfalttitie antaakin sitten kaiken anteeksi moninverroin. Se on pieni, sievä, kiemurtava ja reunustettu kauniilla puilla sekä houkuttelevilla rakennuksilla. Suurin vika siinä on se, että Mustion linna tulee vastaan aivan liian pian. Tietä olisi jatkanut mieluusti eteenpäin. Parkkipaikka oli melko täynnä, mutta nieli vielä yhden peltihevon. Parkkipaikalta polku kohosi kivisen Edefeltiksi kutsutun sivurakennuksen sivuitse.

mustionlinna-1

Edefelt teki heti vaikutuksen. Se on mielestäni paljon päärakennus hienompi, vaikka päärakennuksella omat meriittinsä onkin.

mustionlinna-3

Niin tai näin, jatkoimme kävellen. kartanon puistoon, joka ympäröi päärakennusta. Se onkin yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista. Sille tyypillisiä ovat kiemurtelevat polut, huvimajat ja patsaat.

mustionlinna-16

Alkujaan puisto on ollut barokkityylinen, mutta Fridolf Linder uudisti sen 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi. Samalla hän istutti sinne joukon Suomessa eksoottisia puita.

mustionlinna-10

Puisto ja linna sijaitsevat lähellä Mustion ruukkia. Ruukin historia ulottuu aina 1500-luvun lopulle ja Mustiossa voidaankin sanoa olevan vanhimman Suomessa toimivan yrityksen.

mustionlinna-4

Itse kartanon päärakennus rakennettiin vuosina 1783–1792. Sen rakennutti Magnus Linder II. Sen kiinnostavimmat kohteet ovat parkettilattiat, esimerkiksi neljästä eri puulajista tehty patruunan työhuoneen lattia. Toisessa kerroksessa sijaitsee kuninkaan huone, jossa kuningas Kustaa III ja tsaarit Aleksanteri I ja II ovat levänneet. Nykyään arvokas rakennus on museo.

mustionlinna-17

Alueella toimii myös hotelli viidessä eri rakennuksessa, joskin sen palvelut jätimme tällä kertaa väliin.

mustionlinna-7

Ohjelmassa oli päiväretki kauniiseen puistoon jossa historia ja luonto kohtaavat toisensa.

mustionlinna-15

Pistäydyimme välillä joen toisella rannalla. Silta on karu, mutta kaunis ja jotenkin houkutteleva. Silta-arkkujen kohdille oli tehty penkit, joille saatoi istahtaa lepäämään. Voi kuvitella kuinka hieno paikka olisi hämärän laskeuduttua.

mustionlinna-10

Sillän kupeessa oli jäänteitä tuoreemmasta historiasta. Luonto oli jo ottanut omansa takaisin.

mustionlinna-11

Vastarannalla oli viehättävä makasiini. Se kutsui vierailemaan, mutta valitettavasti ovet olivat suljetut.

mustionlinna-12

Sekä puistoon että ruukkiin tehdään opastettuja kävelykierroksia. Alueelle on vapaa pääsy, joten myös omatoiminen tutustuminen onnistuu. Opastettu kierros museossa maksaa kahdeksan euroa. Lisätietoa alueen palveluista Visit South Coast Finland -sivustolta.

mustionlinna-8

Alueelta löytyy myös ravintola, josta kävin tiedustelemassa paikallisen panimon olutta. Kuukauden liian aikaisin tosin, joten taas kerran listalle tuli yksi paikka, johon on enemmän kuin hyvä syy palata.

mustionlinna-9

Mustion linna kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6673130 E 324613

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.