Vehreä keidas Lohjan Virkkalassa – Pähkinäniemen luontopolku

Lohjan Pähkinäniemi on saanut nimensä runsaina kasvavista pähkinäpensaista. Maasto on muutenkin kalkkipitoista ja siksi sen luonnosta voi löytää harvinaisia kalkinsuosijoita. Niemeä kiertää noin puolentoista kilometrin luontopolku. Sen varrella on myös uimapaikka ja hienoja Lohjanjärven maisemia.

Pähkinäniemen luontopolku Lohjalla
Päivämäärä: 5.6.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 316
Reitin pituus: 1,5 km
Kohokohdat: Vehreä luonto ja Lohjanjärven ranta
Parkkipaikka: Pähkinäniemen puistotie 11. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Kohtuulliset. Kartan avulla reitin sai kierrettyä suurin piirtein oikeassa järjestyksessä.
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia.
Keskivaativa, jopa helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Aamulla oli jo tutustuttu Paloniemen luontopolkuun, nyt vaihdoimme niemeä ja ajelimme Pähkinäniemeen Lohjan keskustan eteläpuolelle, hyvin lähelle Virkkalan taajamaa. Parkkipaikka löytyi Pähkinäniemen puistotieltä helposti, samoin sen laidalla oleva pienehkö infotaulu.

Infotaulusta voi vielä lukea Pähkinäniemen luontoa koskevia tietoja ja kuvata reittikartan. Kartta on kuitenkin hankalasti luettavissa emmekä oikein onnistuneet kulkemaan luontopolkua sen perusteella. Tätä kirjoittaessani totesin, että paremman kartan voisi etsiä netistä (ja ehkä jopa tulostaa sen mukaan) – linkki löytyy Lohjan ympäristöyksikön sivulta.

Emme tietenkään löytäneet reitin oikeaa lähtöpaikkaa. Huomaan nyt, että se olisi noin 50 metriä Pähkinäniemen puistotietä takaisin – siellä olisi ollut ensimmäinen luontopolun rasti. Harhailimme hetken polulla ihan parkkipaikan vieressä, kunnes sain jotenkin pysäköintialueen kartan korkeuskäyristä todettua, että polku kulkee alempana rannassa. Tämä ensimmäinen kuva on otettu parkkipaikan vieressä – puistotie näkyy kuvan vasemmassa laidassa.

Kun palasimme puistotielle, löysimme sieltä rastin 2. Miten sai sitten luettua rastin tekstit? Ne taisin sentään löytää netistä. Teksti on kuitenkin suunniteltu tulostettavaksi A4-kokoon, joten puhelimen näytöltä oli aika vaikeaa lukea rastien sisällöistä. Tätä kirjoittaessani löysin myös netissä toimivan kartan, josta reittiä ja rasteja olisi ollut hieman helpompi seurata. Kakkosrastin aiheena on ”Lehto – vaateliasta vehmautta”.

Reitti kulkee Pähkinäniemen itäisellä tai koillisella rinteellä. Rasteja on aika tiuhassa. Kolmosrastin aihe on haapa. Itäisen puoliskon rasteissa oli mainittu vielä mm. mustakonnanmarja (jonka bongasimme useastakin paikasta reitin varrella) ja suomukka (jota emme valitettavasti nähneet).

Puolen kilometrin kävelyn jälkeen saavutaan Pähkinäniemen kärkeen. Täältä löytyi penkki, johon istahdimme pienelle kahvitauolle. Lohjanjärvi on näkyvissä, tosin maisema on kohti venelaituria.

Reitti jatkui taas aivan penkin takaa kohti metsää. Reitti oli merkitty lähinnä risteyksissä kylteillä sekä käpytolpilla – maalimerkintöjä tai muita reittimerkkejä ei ole.

Ihmeteltäviä kasveja riitti. Nämä sentään tunsimme – kieloja ja niiden seassa kevätlinnunherne, alakuvassa mustakonnanmarja, oikealla haisukurjenpolvi.

Pähkinäniemen luoteiskulmassa on lahti, jossa on uimaranta. Tänäänkin paikalla oli pari uimaria. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy myös pieni niemi, johon luontopolku suuntaa seuraavaksi. Tässä kuljetaan hetki leveällä ulkoiluväylällä.

Pienempi hiekkaranta löytyy vielä seuraavasta niemestä eli Pähkinäniemen läntisestä kärjestä. Täällä oli myös pari penkkiä, joissa olisi mukava istahtaa tauolle.

Maisemaa voi ihailla myös kohti etelää, jossa näkyvillä on Kirkniemen tehtaan piiput, mutta myös erikoinen lauttaravintola, jonka olemassaolosta en ollut aiemmin kuullut. Sen voi havaita kuvassa vasemmalla olevien puun oksien vieressä. Ilmeisesti lauttaravintola olisi ollut jo kesäkuun alkupäivinä auki.

Läntisimmän niemen kärjessä on kartan perusteella kaksi vaihtoehtoista kävelyreittiä – itse kuljimme melko lailla rantaviivan tuntumassa. Reittimerkintöjä emme juurikaan nähneet. Palasimme ulkoiluväylälle, josta reitti kurvasi taas hetkeksi polulle ja pähkinäpensaslehtoon. Luin luontopolkuopasta netistä ja löysin sieltä tiedon, että Pähkinäniemessä kasvaa sieniharvinaisuus, kuoppajänönkorva, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Ehkä pitää tulla etsimään sitä sienikaudella. Lopuksi reitti kääntyy tälle suoralle ulkoilureitille, joka vie lähtöpaikalle ja pysäköintialueelle.

Näin päättyi kierros, meille noin puolentoista kilometrin pituisena. Aikaa kului noin tunti. Ulkoilijoita tapasimme leveämmillä väylillä, pienillä metsäpolun pätkillä emme tavanneet muita kävelijöitä.

Reitti oli helpohko. Korkeuseroa on ehkä viitisentoista metriä ja nousut ovat loivia. Polut olivat hyvässä kunnossa. Pähkinäniemeen oli hauska tutustua. Saimme aimo annoksen tietoa paikasta ja sen varsin erityisestä luonnosta harvinaisine kasvine ja sienineen.

Sijainti: N=6677138.811, E=332919.612 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=60.196772, GEO:lon=23.987529

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa 

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Paavolan tammi ja luontopolku
Paloniemen luontopolku
Karnaistenkorven luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.